10.10.12

Εντολή κοπής του δάσους Σκουριών από το υπουργείο Περιβάλλοντος


Με επείγον έγγραφο του, προς το Δασαρχείο Αρναίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει εντολή να κοπεί όλο το δάσος των Σκουριών Χαλκιδικής το οποίο αποτελείται από 3.273 στρέμματα αρχέγονου δάσους. Ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων.
 

http://www.capital.gr/news.asp?id=1637008

Η δημοσιοποίηση «απολύτως έγκυρων» -όπως τονίζουν οι φορείς- πληροφοριών για εντολή του ΥΠΕΚΑ, μέσω επείγοντος εγγράφου, στο Δασαρχείο Αρναίας να υπογράψει «Πρωτόκολλο Εγκατάστασης και Υλοτόμησης» με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, για την υλοτόμηση όλων των εκτάσεων (μεταξύ των οποίων 3.273 στρεμμάτων αρχέγονου δάσους στις Σκουριές) που περιλαμβάνονται στην 7633/2012 απόφαση παραχώρησης δάσους του γ.γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, έχει προκαλέσει έντονη αναταραχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι κάτοικοι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, ενώ δεν θεωρούν τυχαία τη στιγμή δημοσιοποίησης άρθρου του Bloomberg περί δυνατότητας της Ελλάδας να γίνει το ευρωπαϊκό Ελντοράντο.

Από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ, πηγές εξηγούν ότι δεν υπάρχει το σημερινό έγγραφο που επικαλούνται οι φορείς και οι κάτοικοι, αλλά αλληλογραφία τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ του υπουργείου και του Δασαρχείου για την αποσαφήνιση προβλέψεων της μελέτης που αφορά την επένδυση και κατ' επέκταση των πράξεων που καλείται να κάνει το δασαρχείο.

Όλα τα μηνύματα σε twitter και facebook παραπέμπουν στο άρθρο του blog «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» (http://antigoldgreece.wordpress.com/) που γνωστοποιεί το περιεχόμενο της εντολής του ΥΠΕΚΑ χαρακτηρίζοντας μάλιστα την απόφαση αυτή «κήρυξη πολέμου προς την τοπική κοινωνία».

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει το προαναφερθέν blog «με επείγον σημερινό (10/10/2012) του έγγραφο προς το Δασαρχείο Αρναίας, το Υπουργείο “Περιβάλλοντος” δίνει εντολή στο Δασαρχείο να υπογράψει “Πρωτόκολλο Εγκατάστασης και Υλοτόμησης” με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, για την υλοτόμηση όλων των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στην 7633/2012 απόφαση παραχώρησης δάσους του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.»

»Η απόφαση αυτή αφορά 3.273 στρέμματα δάσους, αρχέγονου δάσους, στις Σκουριές και 857 στρέμματα στον Κοκκινόλακκα για την κατασκευή χώρου απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων».

»Υπενθυμίζουμε ότι ο όρος 14 της εν λόγω Απόφασης προϋποθέτει την ύπαρξη Ειδικής Έγκρισης Επέμβασης του νόμου 998/79 (δασικού νόμου) και Έγκρισης Τεχνικής Μελέτης για όλα τα σχεδιαζόμενα υποέργα. Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει».

Το άρθρο, μεταξύ άλλων, καταγγέλλει την «Ελληνικός Χρυσός» για αυθαιρεσίες που την έχουν φέρει πολλές φορές αντιμέτωπη με τους κατοίκους της περιοχής και καταλήγει:

«Με το σημερινό επείγον έγγραφο προς το Δασαρχείο παρακάμπτεται η νομιμότητα, παρακάμπτονται οι Εγκρίσεις Τεχνικών Μελετών και η έγκριση Επενδυτικού Σχεδίου και το ΥΠΕΚΑ διατάζει να κοπούν όλα. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε πληροφορίες ότι η εταιρεία πίεζε το Δασαρχείο να επιτρέψει την υλοτόμηση όλου του δάσους και το δασαρχείο αρνούνταν».

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231217140

__________________________________________________



στα λεφτά που πλήρωσε ο ΕΧ περιλαμβάνεται και το ..δάσος;
κρατική ενίσχυση είναι;




No comments: