22.10.12

Φοροαποφυγή πολυεθνικών και στη Μεγάλη Βρετανία

Reuters
Η φοροδιαφυγή, ένα... σπορ με μεγάλη διάδοση, λαμβάνει χώρα ακόμα και στη Βρετανία, με πρωταγωνίστρια τη Starbucks με τα καφέ που διαθέτει σε όλο τον κόσμο. Είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα στον τομέα εστίασης σε διεθνή κλίμακα μετά τα McDonald’s. Στη Βρετανία λειτουργεί από το 1998, έχει αποκομίσει από τις πωλήσεις καφέ περισσότερα από 3 δισ. στερλίνες (3,7 δισ. ευρώ) με 735 καφέ στη χώρα, αλλά έχει καταβάλει σε φόρους μόνον 8,6 εκατ. στερλίνες (10,7 εκατ. ευρώ).
Την τελευταία τριετία, εν τω μεταξύ, η Starbucks στη Βρετανία δεν ανακοίνωσε κέρδη και δεν πλήρωσε φόρο επί πωλήσεων 1,5 δισ. ευρώ, αν και στους επενδυτές μιλάει πάντα για κερδοφορία. Η McDonald’s έχει φορολογηθεί με 99,2 εκατ. ευρώ και πλέον επί πωλήσεων 4,5 δισ. ευρώ. Η δε Kentucky Fried Chicken, η τρίτη αλυσίδα διεθνώς, κατέβαλε 4,6 εκατ. ευρώ επί 1,36 δισ. ευρώ πωλήσεων. Ο βουλευτής των Εργατικών Μάικλ Μίτσερ, ο οποίος διοργανώνει εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής, όταν ενημερώθηκε για τη Starbucks, δήλωσε: «Η πρακτική της είναι άδικη και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος». Ωστόσο, η εταιρεία δεν φαίνεται να παραβιάζει τον νόμο. Ο συνολικός συντελεστής του ομίλου ήταν 31% έναντι 18,5% που κατέβαλαν κατά μέσο όρο οι αμερικανικοί κολοσσοί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, τα εκτός ΗΠΑ έσοδα της Starbucks φορολογήθηκαν με 13%, έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές του κλάδου.
Ισως σκεφθεί κανείς ότι η Starbucks σερβίρει στους επενδυτές της εσπρέσο και στις οικονομικές υπηρεσίες της Βρετανίας έναν άγευστο αμερικανικό καφέ. Οι λόγοι της διπλής εικόνας είναι τρεις. Ο πρώτος αφορά τα πνευματικά δικαιώματα - το 6% επί των πωλήσεων, τα οποία καταβάλλουν στη Starbucks οι θυγατρικές της. Τα χρήματα αυτά, που δίδονται στα κέρδη της εταιρείας στο Αμστερνταμ, μειώνουν τα προς φορολόγηση έσοδα στη Βρετανία. Ωστόσο, το πού καταλήγουν είναι άγνωστο. Το 2011 η Starbucks Ευρώπης είχε 73 εκατ. ευρώ πωλήσεις και δήλωσε κέρδη 507.000 ευρώ μόνον, λόγω ενοικίου και λειτουργικών δαπανών, όπως ισχυρίστηκε. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μέρος των εσόδων από τη Βρετανία μπορούν να μεταβιβάζονται σε άλλες θυγατρικές της. Ο τρίτος και τελευταίος λόγος αφορά μία συνήθη τακτική μεταφοράς κερδών, τα δάνεια εντός της επιχείρησης. Ο μεν δανειστής μπορεί να θέσει οποιοδήποτε επιτόκιο, ο δε δανειζόμενος μπορεί να έχει έδρα σε χώρα όπου δεν ισχύει σχετικό επιτόκιο.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_20/10/2012_499234

No comments: