9.10.12

Γ. Στουρνάρας: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η επιμήκυνση

Η διετής επιμήκυνση βρίσκεται βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τα μέλη της τρόικας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι διεθνές δανειστές εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν στην Ελλάδα δύο ακόμα χρόνια προκειμένου να φτάσει τους στόχους του προϋπολογισμού της για τη μείωση του ελλείμματος.
Παράλληλα σημείωσε ότι ο επιπλέον χρόνος δεν θα σήμαινε περισσότερα χρήματα από την ευρωζώνη ενώ εκτίμησε ότι ενδεχόμενη παράταση δύο ετών στο πρόγραμμα, θα κόστιζε περίπου 12 δισ. ευρώ.
Σε ερώτηση σχετικά με την τοποθέτηση των υπολοίπων υπουργών Οικονομικών για το θέμα, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι «έχουμε μόλις αρχίσει τις συζητήσεις και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση».
Εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις και τη θέληση της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου «το πρόγραμμα να επανέλθει στις ράγες», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πλέκοντας το εγκώμιο στην κυβέρνηση για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει.
Η ισχυρή αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης μάς διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση, με βάση τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τόνισε.
Τόνισε ότι οι αποφάσεις για τη χώρα μας πρέπει να ληφθούν εντός των επόμενων εβδομάδων γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.
Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να ξανασυνεδριάσει, μόλις είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας, ενώ επεσήμανε ότι η χώρα μας πρέπει να καλύψει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει πριν από τις 18 Οκτωβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής.
Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η συμφωνία να ολοκληρωθεί το συντομότερο, δήλωσε ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ολι Ρεν και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει αποφασιστικότητα στην προώθηση των μέτρων που θα καταστήσουν την οικονομία βιώσιμη.
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε ικανοποιητική και θετική την πρόοδο στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ώστε και η ευρωζώνη να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνουν και άλλα σε όλους τους τομείς, όπως στη φορολογία και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η αποστολή της τρόικας, σημείωσε, θα παραμείνει στην Αθήνα προκειμένου να γίνει η δουλειά που πρέπει να γίνει.
Αναφερόμενη στην περίπτωση της Ισπανίας, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι κλιμάκιο του ΔΝΤ θα μεταβεί στη χώρα αμέσως μετά την ετήσια συνεδρίαση του Ταμείου στο Τόκιο, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Για την Κύπρο, η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι κλιμάκιο του Ταμείου θα βρεθεί στη Λευκωσία μετά τις 15 Οκτωβρίου.



http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2242710

No comments: