11.10.12

"Απογοήτευση" εκφράζει η Άγκυρα για την έκθεση προόδου της ΕΕ

Την απογοήτευσή της εκφράζει η Άγκυρα μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την Τουρκία.
Στην έκθεσή της η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την εξεύρεση λύσης στα διμερή ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαφορών.
Επιπλέον σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε επίσημες διαμαρτυρίες σχετικά με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου από την πλευρά της Τουρκίας.
Στη συνέχεια μάλιστα υπενθυμίζεται ότι η απειλή "casus bell"» σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, εξακολουθεί να ισχύει, στη βάση του σχετικού ψηφίσματος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995.
Σε ότι αφορά στο Κυπριακό και τις σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Επιτροπή σημειώνει ότι ναι μεν Άγκυρα έχει εκφράσει την υποστήριξή της στις διαπραγματεύσεις, υπό τις καλές υπηρεσίες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο νησί για την εξεύρεση συνολικής λύσης, την ίδια ώρα όμως, και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Συμβουλίου Υπουργών και της Επιτροπής, δεν έχει ακόμη διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή των υποχρεώσεών της στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ένωσης, αλλά ούτε και επί του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου.
Ακόμη περισσότερο, παρατηρείται πως δεν υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Παράλληλα, εκφράζει σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τις απειλές της Τουρκίας και καλεί για πλήρη σεβασμό του ρόλου της Προεδρίας του Συμβουλίου που ασκεί αυτό το εξάμηνο η Κυπριακή Δημοκρατία.
Στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει επίσης, τις εντεινόμενες ανησυχίες της για την έλλειψη ουσιαστικής προόδου από την Τουρκία στην εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων και το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, τόνισε πως "από ό,τι φαίνεται το γεγονός πως η έκθεση συνέπεσε με την δήθεν προεδρία ενός δήθεν κράτους που δεν αναγνωρίζουμε, συνέβαλε στο να βαρύνουν στην έκθεση τα στοιχεία που μας προκαλούν απογοήτευση".
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Κωνσταντινούπολη σχετικά με την έκθεση, ο Μπαγίς είπε ότι η Άγκυρα θεωρεί τις εκθέσεις προόδου της ΕΕ ως καθρέφτη για την Τουρκία, αλλά πρόσθεσε: "Βλέπουμε ότι φέτος ο σπασμένος καθρέφτης της ΕΕ απέχει από το να μας φωτίσει το δρόμο. Η έκθεση περιλαμβάνει πολλά μεμονωμένα περιστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται για επικίνδυνες γενικεύσεις. Οι επιδράσεις της Ελληνοκυπριακής προεδρίας στην ΕΕ, δυστυχώς είχαν φέτος ως αποτέλεσμα, η ΕΕ να ρίχνει το φως όχι μπροστά μας, αλλά στα μάτια μας".
"Αντιλαμβανόμαστε ότι η Έκθεση Προόδου του έτους 2012 αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε οικονομική και πολιτική κρίση, να καθυστερήσει με διάφορες προφάσεις την ένταξη της Τουρκίας. Η ΕΕ, με την απαισιόδοξη αυτή προσέγγιση, μπορεί να σκιάσει και τη Θετική Ατζέντα που ξεκίνησε το 2012 μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ", τόνισε ο Μπαγίς.

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/apogohteysh_ekfrazei_h_agkyra_gia_thn_ekthesh_proodoy_ths_ee.1964104.html

No comments: