24.10.12

Η αριθμητική της επόμενης ημέρας

ΠΕΤΑΕΙ ο γάιδαρος; Πετάει. Περνάει το πακέτο μέτρων από τη Βουλή; Περνάει. Εστω και χωρίς φτερά.

Το πολιτικό και παραπολιτικό ρεπορτάζ της χθεσινής ημέρας έδωσε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση των τριών εμφάνισε ρωγμές. Ο Φώτης Κουβέλης τα στύλωσε στα εργασιακά. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος άρχισε τις επιφυλάξεις και τους αστερίσκους. Ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε την οδό της δραματοποίησης αφού αυτή είναι πάντα η ατμόσφαιρα που δημιουργεί ένα πρωθυπουργικό διάγγελμα. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης πηγαινόφερνε τα χαρτιά. Και στο υπουργείο Οικονομικών περίσσεψε το φλέγμα.

Η αλήθεια είναι ότι η αριθμητική δεν προκαλεί μεγάλες ανησυχίες. Και η κοινοβουλευτική τεχνολογία προσφέρει διάφορες λύσεις. Εν πολλοίς, το πακέτο μέτρων μπορεί να περάσει με πλειοψηφία των παρόντων, που δεν πρέπει να είναι λιγότεροι από 120. Με τη ΝΔ να έχει 127 βουλευτές, ο ορίζοντας δεν είναι ακριβώς μαύρος. Πόσω μάλλον που το ΠΑΣΟΚ έχει 33 βουλευτές και η ΔΗΜΑΡ 16. Δηλαδή, ο κοινοβουλευτικός πήχης είναι χαμηλά. Αρκεί να κριθεί ότι προέχει το συμφέρον της χώρας - δηλαδή το να περάσει με οποιαδήποτε πλειοψηφία το πακέτο - και όχι οι πολιτικές εντυπώσεις.

Τούτων δοθέντων, ποια είναι τα σενάρια; Είναι πολλά και ποικίλα.

n Σενάριο πρώτο: «Με την ψυχή στο στόμα». Το πακέτο μέτρων ψηφίζεται από την πλειοψηφία των παρόντων. Δηλαδή, από τη ΝΔ εν απουσία των υπολοίπων, ή από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εν απουσία της ΔΗΜΑΡ. Ή από όσους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που έχει διαρροές, το ψηφίσουν. Στην τελευταία περίπτωση, υπάρχει και το ενδεχόμενο να ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ κατά συνείδηση οπότε, προκειμένου η χώρα να μείνει στο ευρώ, θα μπορούσαν να το ψηφίσουν στο σύνολό του οι Κουβέλης, Λυκούδης και Ψαριανός.

n Σενάριο δεύτερο: «Η σαλαμοποίηση έχει κινδύνους». Το πακέτο σπάει σε επιμέρους άρθρα, δηλαδή σαλαμοποιείται. Τα πλέον επίμαχα, όπως τα εργασιακά, δεν ψηφίζονται από όλους. Αυτό επιτρέπει στη ΔΗΜΑΡ να διαφοροποιηθεί, αλλά, αν επικρατήσει και στην Ιπποκράτους η λογική της ψήφου κατά συνείδησιν, δίνει τη δυνατότητα και στο ΠΑΣΟΚ να προστατεύσει τη συνοχή του. Το πακέτο περνάει χωρίς όμως να έχουν λάβει όλα τα άρθρα την ίδια πλειοψηφία. Ο κίνδυνος σε αυτή την περίπτωση είναι να ενθαρρυνθούν οι διαρροές από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ώστε διάφοροι βουλευτές να το παίξουν εν μέρει και εναντίον των μέτρων.

n Σενάριο τρίτο: «Και μετά έμειναν δύο».
Η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίζει το πακέτο, καθώς ο Φώτης Κουβέλης βλέπει να απειλείται με διάλυση το κόμμα του. Το ΠΑΣΟΚ ταλαντεύεται, αλλά ο Βαγγέλης Βενιζέλος δέχεται πολλά τηλεφωνήματα από την Ευρώπη - κυρίως από το Παρίσι και τις Βρυξέλλες - και, τελικώς, για το καλό της χώρας αποφασίζει να ψηφίσει τα μέτρα. Το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ, έχουν διαρροές. Καθώς 127 και 33 βουλευτές κάνουν 160 ο στόχος, για προφανείς λόγους, είναι να περάσει το πακέτο με πάνω από 150 βουλευτές. Η επίτευξή του δεν είναι εύκολη, αλλά υπάρχει το μαξιλάρι της πλειοψηφίας των παρόντων. Ξαναπάμε δηλαδή στο πρώτο σενάριο. Το ερώτημα τώρα είναι ποιες συνέπειες έχουν τα τρία σενάρια για το μέλλον της κυβέρνησης των τριών. Ας αρχίσουμε από το τέλος.

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, όταν τα μέτρα ψηφίζονται μόνο από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχει σχεδόν βέβαιη συνέπεια την έξοδο της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Αν τα μέτρα πάρουν κάτω από 150 ψήφους λόγω διαρροών σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τότε έχουμε θέμα δεδηλωμένης. Δηλαδή, πάμε για εκλογές.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, της σαλαμοποίησης, δεν προκαλεί πρόβλημα στην κυβέρνηση. Πώς θα παραμείνει όμως η ΔΗΜΑΡ σε μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τα εργασιακά που η ίδια δεν ψήφισε; Το κόμμα του Κουβέλη θα μπορεί ενδεχομένως να στηρίζει την κυβέρνηση - όχι, βέβαια, σε όλα - χωρίς όμως να μετέχει σε αυτήν. Πάμε για ανασχηματισμό και το ερωτηματικό είναι πώς θα αντιδράσει το ΠΑΣΟΚ. Θα διευρύνει τη συμμετοχή του ή δεν θα έχει κανέναν μέσα; Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση γίνεται πιο αδύνατη. Και το προσδόκιμό της ψαλιδίζεται.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, της ψήφισης των μέτρων με πάνω από 120 βουλευτές και πλειοψηφία των παρόντων, οδηγεί και αυτό για ευνόητους λόγους σε πτώση της κυβέρνησης. Ο Αντώνης Σαμαράς έχοντας σηκώσει, για εθνικούς λόγους, το βάρος της ψήφισης των μέτρων θα ζητήσει νέα λαϊκή εντολή.

Συμπέρασμα: το πακέτο δύσκολα δεν θα περάσει από τη Βουλή. Η κυβέρνηση όμως δύσκολα θα περάσει από τις Συμπληγάδες της ψήφισής του.
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4762650
_____________________________________________
τα ποστ που μου αρέσουν: προσπάθεια να δεις το μεθαύριο
τέτοιο ήταν η αγιογραφία Σαμαρά, πριν δύο μήνες
αν και το χαρακτηρίζω "εύκολο"
η βασική διαπίστωση που προκύπτει σήμερα, έστω κι αν υπάρχει τόσο μεγάλη δόση πολιτικού θεάτρου όση είναι η σκληρότητα των μέτρων: 
η κυβέρνηση βρίσκεται προς το τέλος του χρόνου της ΠΡΙΝ κάν ψηφιστούν τα μέτρα

επιπλέον, δείχνει ότι το πολυ-χρησιμοποιημένο δίλλημμα: ψηφίστε ή χρεοκοπούμε δεν συσπειρώνει πια, βασικά δεν λειτουργεί - άντε, να είναι η τελευταία φορά
θα έχει σημασία μια σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης κατά πόσο στέκεται σήμερα υπερ της ψήφισης των μέτρων, θεωρώ ότι θα βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του Φεβρουαρίου με Παπαδήμο
ούτε η GD ούτε ο συριζα δείχνουν να αποτελούν φόβητρα, όπως έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, ασχέτως εάν η απήχηση της αυξάνει

νομίζω ότι το μόνο που θα πείσει το πόπολο θα είναι "αίμα", αλά Κολοσσαίο
υποψήφιοι υπάρχουν πολλοί, σπρώξιμο των έξω υπάρχει, όμως πολιτική βούληση (ή άλλη, πχ δικαστική) δε βλέπω, προφανώς γιατί έχουν όλοι λερωμένη τη φωλιά τους


No comments: