18.10.12

Μ. Μπαρνιέ: Νομικά απρόσβλητη η πρόταση για τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρόκειται να αποκτήσει τη δυνατότητα εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε μία ενδεχόμενη τραπεζική ένωση, ανακοίνωσε σήμερα ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, διαψεύδοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η προτεινόμενη εποπτική αυτή δομή είναι παράνομη.
Χθες, η βρετανική εφημερίδα Financial Times ανέφερε σε άρθρο της ότι ένας από τους κυριότερους νομικούς συμβούλους της Ένωσης εξέφρασε γραπτώς τη γνώμη πως μία νέα τέτοια δομή θα ήταν «παράνομη» και πως οι σκοπούμενες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της μεταβολής της Συνθήκης της ΕΕ.
Ωστόσο, το Reuters εξασφάλισε μία γνωμοδότηση κορυφαίου νομικού συμβούλου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία τονίζεται πως η δημιουργία εποπτικής αρχής της ΕΚΤ δεν θα παραβίαζε τη νομοθεσία της ΕΕ, αν και στο κείμενο αυτό υπογραμμίζεται ταυτόχρονα μία σειρά από νομικά εμπόδια σε ό,τι αφορά στη θέσπισή της.
Η πρόταση που έχουμε κάνει είναι νομικά απρόσβλητη, δήλωσε ο Μπαρνιέ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη δρομολόγηση των σχετικών διαδικασιών σημειώνοτας ότι χρειάζεται να εξασφαλιστεί πως η τελική λύση ευσταθεί τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής απόψεως.
«Δεν βλέπω να υφίσταται κάποιο πολιτικό εμπόδιο στο να δώσουμε αποφασιστικό λόγο σε χώρες εκτός ευρώ εντός του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού, σε περίπτωση που θέλουν να συμμετάσχουν», πρόσθεσε.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2245504

No comments: