18.10.12

Πορτογαλία: «Θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό» το μικρότερο κόμμα της κυβέρνησης

Την δήλωση υπογράφει ο ηγέτης του CDS Πάουλου Πόρτας, ο οποίος είναι υπουργός Εξωτερικών της σημερινής κυβέρνησης.
Το ήσσον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Πορτογαλία, που εγγυάται την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη βουλή, δεσμεύθηκε να μην δημιουργήσει πολιτική κρίση στην ψηφοφορία της 31ης Οκτωβρίου για τον προϋπολογισμό λιτότητας της επόμενης χρονιάς.
Η πολιτική αναταραχή με αφορμή τον προϋπολογισμό έχει δημιουργήσει έντονη σεναριολογία περί ρήξης στον κεντροδεξιό κυβερνών συνασπισμό.
Το CDS, το ήσσον κόμμα του συνασπισμού, ανέφερε στο Reuters ότι «θα ψηφίσει στην διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού λαμβάνοντας υπόψη ότι η Πορτογαλία δεν αντέχει να βρεθεί σε μια πολιτική κρίση η οποία θα κάνει την οικονομική και την κοινωνική κατάσταση ακόμα πιο σκληρή».
Την δήλωση υπογράφει ο ηγέτης του CDS Πάουλου Πόρτας, ο οποίος είναι υπουργός Εξωτερικών της σημερινής κυβέρνησης.
Το σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2013 στην Πορτογαλία, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα την Δευτέρα, περιλαμβάνει την μεγαλύτερη αύξηση της φορολογίας στην σύγχρονη ιστορία της χώρας μετά την επάνοδό της στην δημοκρατία, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να εκπληρώσει τους στόχους που έχουν οριστεί βάσει του μνημονίου για το δανεισμό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
«Ελπίζω πράγματι ότι ο προϋπολογισμός αυτός θα εγκριθεί από τη βουλή», δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέντρου Πάσους Κοέλιου στους δημοσιογράφους από το Βουκουρέστι, όπου επρόκειτο να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Την Δευτέρα, η πορτογαλική κυβέρνηση παρουσίασε τις κατευθυντήριες γραμμές του προϋπολογισμού, ο οποίος χαρακτηρίζεται από δρακόντεια μέτρα λιτότητας, τα οποία περιλαμβάνουν μία γενική αύξηση των φόρων κατά 9,8% το τρέχον έτος και κατά 13,2% το 2013.
Το ερχόμενο έτος προβλέπεται επίσης μία δραστική μείωση δαπανών, κυρίως με την ελάττωση των εργοδοτικών εισφορών και την περικοπή των συντάξεων άνω των 1.350 ευρώ, καθώς και μία συρρίκνωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2245401

No comments: