3.10.12

Deutsche Bank η πιο ευάλωτη τράπεζα στις προτάσεις της ομάδας Λίικανεν

Η Deutsche Bank θεωρείται από τους ειδικούς της αγοράς ως η τράπεζα που πλήττεται περισσότερο από τις προτάσεις για το διαχωρισμό των εμπορικής - επενδυτικής τραπεζικής.
Η συμβουλευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επικεφαλής τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Έρκι Λίικανεν, κάλεσε την Τρίτη για τον νομικό διαχωρισμό των παραδοσιακών τραπεζικών δραστηριοτήτων αποδοχής καταθέσεων, από επενδυτικές δραστηριότητες των τραπεζών.
Στόχος της είναι η προστασία των φορολογούμενων από την υποχρέωση να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω διασώσεις καθώς και η αποτροπή κατάρρευσης μιας τράπεζας εξ αιτίας ατυχών χρηματιστηριακών δραστηριοτήτων.
Οι τράπεζες που επηρεάζονται από αυτές τις πιθανές αλλαγές, είναι οι επενδυτικές τράπεζες της Ευρωζώνης, ιδίως η Deutsche Bank και ενδεχομένως ορισμένες από τις γαλλικές τράπεζες, σύμφωνα με τον Αμίτ Γκελ, αναλυτή στην ελβετική Credit Suisse.
Οι γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale, καθώς επίσης οι μεγάλες τράπεζες στη Βρετανία και τη Σκανδιναβία πιθανότατα συγκαταλέγονται μεταξύ των πολλών άλλων τραπεζών που επηρεάζονται από τις προτάσεις της επιτροπής της ΕΕ, που ονομάστηκε ο ομάδα Λίικανεν, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Ο Γιαν Πήτερ Κράνεν, καθηγητής τραπεζικής στο πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης και μέλος της επιτροπής Λίικανεν, δήλωσε ότι περίπου 20 τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να διαχωρίσουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται από την επιτροπή.
Οι τράπεζες είτε με περιουσιακά στοιχεία των συναλλαγών άνω των 100 δισ. ευρώ ή 15-25% του συνολικού ενεργητικού τους θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες.
Πηγή: Reuters
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26520&subid=2&pubid=112930462

No comments: