3.10.12

«Προαπαιτούμενο» για τη δόση οι διαρθρωτικές αλλαγές - Μειώσεις αποζημιώσεων, μισθών στον ιδιωτικό τομέα (e-mai) - Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα παραμείνει η τρόικα στην Αθήνα

πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως οι επικεφαλής της τρόικας έχουν καταστήσει σαφές ότι πρέπει να τεθούν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων διαρθρωτικών αλλαγών.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες η τρόικα επιμένει ότι οι αλλαγές αυτές έχουν τον χαρακτήρα «προαπαιτούμενων» (prior actions), ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Κι αυτό καθώς στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων υπάρχουν κατά την τρόικα ανοιχτά θέματα που θα έπρεπε βάσει Μνημονίου να έχουν κλείσει με την ψήφιση σχετικών νομοθετημάτων από τον Μάιο κιόλας.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών με έμφαση στην αγορά ενέργειας, αλλαγές στην αγορά φαρμάκου και πληθώρα άλλων που σχετίζονται με τη λειτουργία της δημόσιας διοίκηση


Επιμένει η τρόικα για «κούρεμα» στο ύψος των αποζημιώσεων
 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112930228

Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και δραστική περικοπή των αποζημιώσεων των απολύσεων, έθεσαν εκ νέου, στον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση, οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά την δίωρη συνάντησή τους.

Κατ΄ ουσία οι εκπρόσωποι των δανειστών επανέφεραν στο τραπέζι το περιβόητο e - mail που απέστειλαν πριν ένα μήνα περίπου στο υπουργείο Εργασίας με το οποίο ζητούσαν ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, έτσι ώστε «να μειωθεί το εργατικό κόστος και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας».

Όπως είναι γνωστό με παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά σταμάτησε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση του κ. Βρούτση για τα θέματα, τα οποία ο πρωθυπουργός θα χειριζόταν προσωπικά (σε κεντρικό επίπεδο).

Ωστόσο η τρόικα επανέφερε τη συζήτηση στο ίδιο σημείο, ζητώντας επιπλέον την κατάργηση των τριετιών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή έθεσε θέμα περαιτέρω μείωση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.

Ταυτοχρόνως ετέθη θέμα μείωση των αποζημιώσεων απολύσεων, το οποίο η τρόικα θεωρεί ζήτημα πρώτης γραμμής.

Αδιευκρίνιστο παραμένει κατά πόσο, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θα αποτελέσουν προαπαιτούμενο για την χορήγηση της συγκεκριμένης δόσης του δανείου ή θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης της επόμενης δόσης.

«Το εργασιακό ήλθε για να μείνει», σχολίαζε στο «Βήμα» παράγοντας της κυβέρνησης που παίρνει μέρος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ως εκ τούτου γνωρίζει «την πρακτική και την νοοτροπία» των εκπροσώπων των δανειστών.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το προηγούμενο e - mail προς το υπουργείο Εργασίας, με το οποίο ζητούσαν την μείωση των κατώτατων αμοιβών και την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την μετενέργεια», σημειώνει ο ίδιος παράγοντας.

Και το προηγούμενο email ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, απορρίφθηκε – αρχικώς – από την κυβέρνηση και στη συνέχεια επανήλθε και έγινε νόμος του κράτους.

«Η τρόικα όταν θέτει κάτι στο τραπέζι, πάντα επανέρχεται σε αυτό», σημειώνει ο συνομιλητής μας.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο του email προτείνονται οι εξής αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού μέσα από την αναθεώρηση της διαδικασίας για τη σύναψη της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Μείωση των αποζημιώσεων στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να διευκολύνεται η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και να μειωθεί το «κόστος εξόδου» του εργαζόμενου από την επιχείρηση.

Αύξηση του μέγιστου αριθμού των εβδομαδιαίων εργάσιμων ημερών από 5 σε 6 για όλους τους τομείς (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα). Περιορισμό της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης στις 11 ώρες. Αποσύνδεση των ωρών εργασίας των εργαζομένων από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=477320

Μέχρι τις 15/10 θα παραμείνει στην Αθήνα η αποστολή του ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, όπου εδρεύει το Ταμείο, τις οποίες μετέδωσε το Mega.
Η συγκεκριμένη πληροφορία αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται σε εξαιρετικά λεπτό σημείο, ενόψει και της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18/10.
Μάλιστα, για τον ίδιο λόγο, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες πάντοτε, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν, δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΔΝΤ στις 9/10.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112930066

__________________________________________________

πρόκειται στην ουσία για το 3ο Μνημόνιο, όμως αφορά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων
πάμε για ένα γύρο όπου θα έχει και δημόσιο τομέα, και φορολογικό και τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που στην ουσία είναι ..νεωτερισμός: πήγαιναν δημόσιος-ιδιωτικός εναλλαξ με κερασάκια τα φορολογικά

όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση προς νομοθέτηση: ΔΝΤ (μάλλον η τελευταία φορά που θα δανειοδοτεί, ίσως να μην δανειοδοτήσει κιόλας), ΕΕ/ΕΚΤ, τραπεζίτες, απελπισμένους Έλληνες που θεωρούν ότι η επόμενη δόση θα ανοίξει το δρόμο για ομαλοποίηση της ρευστότητας της αγοράς... και ...νέα δάνεια από τις τράπεζες... κι όλα τα εγχώρια εν μέσω της ξεφτύλας του USB stick... πως να μην απορρίπτει η τρόικα τα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής όταν συμβαίνουν τέτοια... πως να σταματήσεις επιδρομές σε σπίτια παχύδερμων με παχουλά πορτοφόλια από μαύρο χρήμα...

από την άλλη, πιέσεις προς Μέρκελ για διατήρηση της ευρωπαϊκής συνοχής της ΟΝΕ, γερμανικές πιέσεις προς Μέρκελ για να κρατήσει τους Έλληνες στη μάσκα οξυγόνου (το περισσότερο), ευρωπαϊκές πιέσεις για αποπομπή των Ελλήνων, πιέσεις του ΔΝΤ προς νέο κούρεμα ώστε να παραμένει δανειστής (ή "ηρωϊκή έξοδος"), πιέσεις μέσω Ισπανίας... αποσχιστικές πιέσεις.... κοινωνικές πιέσεις... εθνικιστικές πιέσεις... και βέβαια ένα γεωπολιτικό σκηνικό που δείχνει έτοιμο να εκραγεί λόγω "...ισμού"...

το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε ένα συμβιβασμό, ο οποίος δε θα παρέχει ολοκληρωτική λύση









No comments: