18.10.12

Eurobank: Τα νέα μέτρα θα πλήξουν το ΑΕΠ

Μελέτη του Δρ. Πλάτων Μονοκρούσου, Βοηθού Γενικού Δ/ντη και Επικεφαλής της Δ/νσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank και του καθηγητή Δημήτρη Θωμάκου, Καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών & Επιστημονικού Σύμβουλου Διεύθυνσης Διεθνών Επενδυτικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Eurobank αναλύει τις συνέπειες του πακέτου μέτρων και επιχειρηματολογεί υπερ της επιμήκυνσης.

Η μελέτη έχει τίτλο: «Δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές σε περιόδους βαθιάς ύφεσης και οφέλη από μια 2-ετή επιμήκυνση του νέου προγράμματος λιτότητας».

Οπως αναφέρεται, προγενέστερες θεωρητικές και εμπειρικές έρευνες για τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής πολιτικής στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) ή άλλους μακροοικονομικούς δείκτες έχουν δείξει ότι το εκτιμώμενο μέγεθος, και σε ορισμένες περιπτώσεις, το πρόσημο του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή μπορεί να μεταβάλλεται με το πέρας του χρόνου σε συνάρτηση με την εξέλιξη των γενικότερων μακροοικονομικών συνθηκών.

Σημειώνεται ότι δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής ορίζεται η μεταβολή του ΑΕΠ (ή κάποιου άλλου μακροοικονομικού δείκτη) ως αποτέλεσμα μιας μοναδιαίας μεταβολής των εσόδων ή των πρωτογενών δαπανών της κυβέρνησης.

Για παράδειγμα, ο πολλαπλασιαστής των πρωτογενών δαπανών της κυβέρνησης είναι 0,7 όταν για κάθε ένα ευρώ περιστολής των δαπανών (πχ. για την αγορά προϊόντων, υπηρεσιών ή τη μισθολογική δαπάνη) το ΑΕΠ της χώρας μειώνεται κατά 0,7 ευρώ (και αντίστροφα).

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο 2013-2014 αναμένεται να έχει υφεσιακές επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία, τουλάχιστον κατά την αρχική φάση εφαρμογής του, κυρίως εάν ληφθεί υπόψιν ότι ο κύριος όγκος των νέων μέτρων στοχεύει σε περαιτέρω μείωση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013 το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων στις αρχές Οκτωβρίου, τα νέα μέτρα αναμένεται να έχουν καθαρή συσταλτική επίπτωση 5,34 δισ. ευρώ περίπου στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν του επόμενου έτους.

Με βάση τις παραδοχές του προσχεδίου του προϋπολογισμού (σ.σ. ας σημειωθεί ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι 9 δισ. ευρώ το 2013 και όχι 7,8 δισ. που προβλέπει το προσχέδιο), εκτίμάται ότι η καθαρή επίπτωση του νέου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων στο εγχώριο προϊόν θα είναι περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά περίπου 3 δισ. ευρώ το 2014.

Η μελέτη αναλύει τις συνέπειες των παραπάνω μεγεθών και επιχειρηματολογεί υπερ της 2ετούς επιμήκυνσης του νέου προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, σε συνδυασμό με μία πιο σταδιακή εφαρμογή των νέων μέτρων περιστολής δαπανών και ενίσχυσης των εσόδων.

Σε αυτή σημειώνεται ότι μια 2ετής επιμήκυνση του νέου δημοσιονομικού προγράμματος θα μπορούσε να έχει και άλλες θετικές συνέπειες εκτός των προαναφερθέντων.

Μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να: (α) ενισχύσει την αξιοπιστία των νέων (αναθεωρημένων) δημοσιονομικών στόχων, και (β) αμβλύνει τους κινδύνους στο μέτωπο της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής σταθερότητας της χώρας, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψιν ότι η επιμήκυνση του νέου δημοσιονομικού προγράμματος (για τουλάχιστον δύο έτη) αποτελεί βασικό στόχο της προγραμματικής συμφωνίας των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Ελλάδας, αναφέρει η Eurobank.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/732993/Article.aspx

_________________________________________

λίγα πράγματα...
θα διαβάσουμε όλη τη μελέτη μπας και δούμε κάνα νούμερο...

No comments: