19.10.12

Μικρά βήματα έγιναν στη Σύνοδο λέει η Fitch, περιμένει αποφάσεις το Δεκέμβριο

Πολύ περιορισμένη ήταν η πρόοδος που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ένωσης εκτιμά η Fitch σε ανάλυση της, σημειώνοντας ότι αυτό αυξάνει την πίεση προς την ευρωζώνη να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα τον Δεκέμβριο, στην επόμενη Σύνοδο.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι αν το μομέντουμ προς μια πραγματική οικονομική και νομισματική ένωση δεν διατηρηθεί, θα υποστεί πλήγμα η αξιοπιστία των πολιτικών της ευρωζώνης και θα υπάρξει νέα αναταραχή στις αγορές.

Το αποτέλεσμα της Συνόδου της Πέμπτης, επισημαίνει η Fitch, δείχνει ότι η τραπεζική ένωση απέχει ακόμη και ότι οι κρίσιμες αποφάσεις αναμένονται για τον Δεκέμβριο.

Tο πλαίσιο του ενιαίου ελεγκτικού μηχανισμού των τραπεζών θα υπάρχει την 1η Ιανουαρίου και θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2013.

Η Fitch εκτιμά ότι η λειτουργία του μηχανισμού θα αρχίσει τους τελευταίους μήνες του 2013, ενώ σημειώνει ότι «το τι θα σημαίνει η πλήρης τραπεζική ένωση δεν είναι ακόμη καθορισμένο».

Εντωμεταξύ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι χωρίς την ενεργοποίηση του μηχανισμού εποπτείας οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν απευθείας από τον ESM.

Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει η Fitch, παραμένουν οι αμφιβολίες για το κόστος διάσωσης των ιρλανδικών τραπεζών και για το ποιον θα επιβαρύνει η διάσωση των ισπανικών τραπεζών.

Απομένουν δύο μήνες ως την επόμενη Σύνοδο, καταλήγει η Fitch, για να προσθέσει ότι πρέπει να υπάρξει γρήγορα πρόοδος ώστε να παραμείνει εντός πλαισίων το χρονοδιάγραμμα.


http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231218431

No comments: