23.10.12

NYT: Εγκαταλείπει τη FED ο Μπερνάνκι;

Την πρόθεσή του να μην θέσει υποψηφιότητα για μια τρίτη θητεία στην ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve φέρεται να εξέφρασε ο πρόεδρός της Μπεν Μπερνάνκι σε στενούς του φίλους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Μπερνάγκι, η θητεία του οποίου λήγει τον Ιανουάριο του 2014, εξέφρασε την πρόθεση του να εγκαταλείψει τη θέση του προέδρουμ ακόμη κι αν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κερδίσει τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Μιτ Ρόμνει έχει ήδη δηλώσει πως δεν θα ανανεώσει τη θητεία του Μπερνάνκι αν κερδίσει την προεδρία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της FED έχει αρνηθεί δημοσίως να τοποθετηθεί σχετικά με το αν θα δεχόταν ακόμα μία θητεία στο τιμόνι της τράπεζας.
«Είμαι πολύ επικεντρωμένος στη δουλειά μου, δεν έχω να σας δώσω κάποια απόφαση ή κάποια πληροφορία για τα προσωπικά μου σχέδια», είχε δηλώσει ο ίδιος τον περασμένο μήνα σε συνέντευξη Τύπου, καθώς η Fed είχε ανακοινώσει ένα νέο γύρο αγορών ομολόγων για να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ.

Οι μη συμβατικές προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να τονώσει την ανάπτυξη έχουν επικριθεί από πολλούς Ρεπουμπλικανούς και μερικούς οικονομολόγους που υποστηρίζουν ότι απειλούν με πληθωρισμό στο μέλλον και ενθαρρύνουν τις σπατάλες στην Ουάσινγκτον.

Ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ έχει ήδη κάνει σαφές ότι θέλει να αποχωρήσει ως το τέλος του χρόνου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου του Ομπάμα για να αντικαταστήσει τον Μπερνάνκι, μολονότι η φήμη του ότι δεν είναι ομαδικός παίκτης μπορεί να λειτουργήσει εναντίον του, γράφει ο αρθρογράφος των «New York Times», Άντριου Ρος Σόρκιν.

Μεταξύ των λιγότερο πιθανών υποψηφίων είναι η Τζάνετ Γέλεν, αντιπρόεδρος της Fed, και ο οικονομολόγος Άλαν Κρίγκερ, πρώην υφυπουργός Οικονομικών, ή ακόμη και ο Γκάιτνερ, προσθέτει ο Σόρκιν.

Ο Γκλεν Χάμπαρντ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων επί προεδρίας του νεώτερου Τζορτζ Μπους, αναφέρεται συχνά ως ο πιθανότερος υποψήφιος του Ρόμνει για τη θέση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας ή του υπουργού Οικονομικών.

http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=112360

No comments: