2.10.12

RTRS: Σκληρό παζάρι για την ισπανική διάσωση

Η Ισπανία είναι έτοιμη να ζητήσει βοήθεια ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, αλλά οι Γερμανοί πιέζουν λέγοντας ότι πρέπει να περιμένει, μεταδίδει το Reuters. “Oι Ισπανοί ήταν διστακτικοί στο να ζητήσουν βοήθεια”, λέει ευρωπαϊκή πηγή την οποία επιβεβαίωσαν τρεις αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας αλλά το ξανασκέφονται καθώς αυτό θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να αγοράσει ισπανικά ομόλογα.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι χώρα έχει πάρει να αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα και δεν χρειάζεται διάσωση, εκτιμώντας ότι στην πορεία του χρόνου οι επενδυτές θα αναγνωρίσουν την προσπάθεια που γίνεται.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις όμως, ευρωπαίοι διπλωμάτες σημειώνουν ότι δεν έχει νόημα να στείλουμε το θέμα της Ελλάδας, της Κύπρου και πιθανά της Ισπανίας στην Bundestag ένα προς ένα. Η Μέρκελ προτιμά να αποφύγει να θέσει πολλά επιμέρους θέμα σε μια Βουλή που ήδη είναι «διστακτική».

Οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις λένε ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στην συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Κύπρου, όταν ο Schaeuble είπε ότι το Βερολίνο δεν μπορεί να δεχθεί σύντομα και νέα διάσωση της Ισπανίας μετά την απόφαση να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες με 100 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο.

Ερωτηθείς πάντως για τις κινήσεις της Γερμανίας, εκπρόσωπος της χώρας δήλωσε ότι «κάθε χώρα αποφασίζει για τον εαυτό της. Η Γερμανία δεν πιέζει προς κάποια κατεύθυνση».
Εκπρόσωπος της Ισπανίας υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει κάτι για κάποιο βέτο της Γερμανίας σε πιθανή αίτηση βοήθειας. «Εστιάζουμε στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ιουνίου. Αυτό θα στείλει ισχυρό μήνυμα στις αγορές», δηλώνει.

Από την άλλη πλευρά, ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι ο Olli Rehn μετέφερε μήνυμα ότι οι Βρυξέλλες επιθυμούν να ζητήσει βοήθεια η Ισπανία και ότι δεν θα τεθούν υπερβολικοί όροι στην κυβέρνηση της χώρας. Η ΕΕ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θέλει να αποφύγει κάποιο «παροξυσμό» των αγορών, στηρίζοντας την Ισπανία πριν βγει εκτός αγορών κάτι που θα μεταδοθεί στην Ιταλία και άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχεδιάζουν ένα πρόγραμμα που θα κρατήσει την χώρα στις αγορές με βοήθεια από τους μηχανισμούς στήριξης στην πρωτογενή αγορά και την ΕΚΤ στην δευτερογενή. Ως βάση για τους όρους που θα τεθούν θα λειτουργήσουν οι αποφάσεις που ελήφθησαν τον περασμένο Ιούνιο, όταν αποφασίστηκε η βοήθεια στις τράπεζες.

Ο ισπανός πρωθυπουργός ωστόσο προσπαθεί να αποφύγει την «ντροπή» της αίτησης για βοήθεια και της επιβολής στη χώρας μιας τρόικα όπως στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ειδικά μέχρι τις εκλογές της 21 Οκτωβρίου στην Galicia και την περιοχή των Βάσκων.

Πονοκέφαλος όμως είναι το γεγονός πως θα πρέπει να χρηματοδοτήσει λήξεις ομολόγων 29 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, υπάρχει το σενάριο η χώρα να ζητήσει βοήθεια αυτό το σαββατοκύριακο, με τους γερμανούς να το δέχονται, προκειμένου τη Δευτέρα στο eurogroup οι υπουργοί να συζητήσουν το θέμα. Αν αυτό δεν γίνει, οι Ισπανοί θα μπορούσαν να κάνουν την αίτηση πριν τη σύνοδο της 18-19 Οκτωβρίου, μεταδίδει το πρακτορείο.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/729288/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: