24.10.12

Με νέες υποβαθμίσεις στην Ευρώπη προειδοποιεί η Standard & Poor’s – Βλέπει συρρίκνωση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη κατά 0,8% - Στο 11,7% η ανεργία τουλάχιστον μέχρι το 2014

Υψηλή είναι η πιθανότητα περαιτέρω υποβαθμίσεων στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των χωρών της Ευρώπης, προειδοποιεί η Standard & Poor’s, καθώς και εταιρικών υποβαθμίσεων.
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα συρρικνωθεί κατά 0,8%, ενώ η ανεργία θα διατηρηθεί στο 11,7% τουλάχιστον μέχρι το 2014. Όπως σημειώνει η Standard & Poor’s, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της Standard & Poor΄s Global Fixed Income Research, Diane Vazza, τα outlooks διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία αναμένεται να εμφανίσουν μηδενική ή αρνητική ανάπτυξη το 2012, ενώ προβλέπεται περιορισμένη ανάπτυξη για τη Γαλλία και την Ελβετία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Moritz Kraemer, ανώτατο στέλεχος του οίκου αξιολόγησης, προειδοποίησε πρόσφατα ότι έρχεται μπαράζ υποβαθμίσεων στην ευρωζώνη, καθώς εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πέσουν στην παγίδα του εφησυχασμού. Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Kraemer προβλέπει ότι πιθανώς θα χρεοκοπήσει ξανά.
Εξαιρετικά υψηλός είναι ο πιστωτικός κίνδυνος για την Ελλάδα εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄s, βαθμολογώντας με 10 τη χώρα στην «κλίμακα κινδύνου».
Ο κίνδυνος είναι επίσης ιδιαίτερα υψηλός σε επίπεδο οικονομικής ελαστικότητας ανισορροπιών.
Ο οίκος εκτιμά ότι οι κρατικές πιστωτικές εντάσεις, ενδεχομένως θα περιορίσουν την πιστοληπτική ικανότητα του ιδιωτικού τομέα, εκτός από τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την  άμεση έκθεση του τραπεζικού κλάδου στην επιδείνωση της φερεγγυότητας του κράτους μέσω των μεγάλων χαρτοφυλακίων κρατικών ομολόγων.
Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, με την Standard & Poor’s να προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2012 και το 2013, η οποία θα φτάσει το 10%-11% αθροιστικά.
Ο τραπεζικός κίνδυνος βαθμολογείται από τον οίκο αξιολόγησης με 8, καθώς όπως εξηγεί, η Ελλάδα αντιμετωπίζει υψηλό θεσμικό κίνδυνο, μέσο κίνδυνο στον τομέα της ανταγωνιστικότητας και εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο όσον αφορά τη χρηματοδότηση του συστήματος.
 

No comments: