2.4.13

Τράπεζες: Η νέα "αριθμητική" των αυξήσεων

Σε αυξήσεις κεφαλαίου μαμούθ, που ενδέχεται να φθάσουν και στα 26 δισ. ευρώ, θα προχωρήσουν οι τρεις συστημικές τράπεζες, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του Euro2day ότι αναζητούν επενδυτές για να καλύψουν υψηλότερες ΑΜΚ, ώστε να μειωθούν τα CoCos.

Στις τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 2012, οι διοικήσεις της Εθνικής, της Πειραιώς και της Alpha ξεκαθάρισαν ότι δεν επιθυμούν να εκδώσουν υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) ή αν το κάνουν θα τα περιορίσουν όσο μπορούν περισσότερο. Αιτία είναι οι δυσβάστακτοι όροι που διέπουν την έκδοσή τους.

Έτσι, η μεν Εθνική δήλωσε ότι στοχεύει στην έκδοση CoCos μόλις 1 δισ. ευρώ επί κεφαλαιακών αναγκών, με βάση τους υφιστάμενους υπολογισμούς, ύψους 15,58 δισ. ευρώ, ενώ η Alpha και η Πειραιώς άφησαν να εννοηθεί ότι στόχος τους είναι να καλύψουν το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και να μην εκδώσουν, ως εκ τούτου, CoCos.

Η Alpha Bank είναι η πρώτη τράπεζα που άνοιξε τα χαρτιά της συγκαλώντας έκτακτη γενική συνέλευση για τις 6 Απριλίου με θέμα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ως 4,57 δισ. ευρώ. Στόχος της είναι να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών μέσω ΑΜΚ και να μην εκδώσει CoCos.

Στην κατεύθυνση αυτή επιδιώκει να αντλήσει 550 εκατ. ευρώ από ιδιώτες, ποσό που αντιστοιχεί στο 12% των κεφαλαιακών της αναγκών και της ΑΜΚ. Η διοίκηση έχει κάνει ήδη προεργασία με γνωστούς Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και με ξένους επενδυτές με στόχο να στήσει ισχυρή νέα μετοχική ομάδα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι προτίθεται να περιορίσει τα δικαιώματα προτίμησης των παλαιών μετόχων, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους επενδυτές να μπουν στην ΑΜΚ μέχρι το ποσό των 92,9 εκατ. ευρώ.

Το plan B της τράπεζας, σε περίπτωση όπου οι συνθήκες δεν επιτρέψουν τη συγκέντρωση 550 εκατ. ευρώ, ή έστω 457,1 εκατ. ευρώ (το 10% των 4,57 δισ. ευρώ), είναι η αύξηση να ανέλθει σε τουλάχιστον 2,57 δισ. ευρώ και οι ιδιώτες να καλύψουν τα 257,1 εκατ. Το υπόλοιπο του ποσού θα καλυφθεί από CoCos με βάση την απόφαση της Γ.Σ. του Ιανουαρίου για έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών ως το ποσό των 2 δισ. ευρώ.


Αλλάζει τα νούμερα της Πειραιώς το κυπριακό deal
Η Πειραιώς προσανατολίζεται επίσης στη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων, προκειμένου να αυξηθεί το ποσό της ΑΜΚ και να μειωθεί ισόποσα αυτό των CoCos. Η τράπεζα έχει αποφασίσει την έκδοση CoCos ως 2 δισ. ευρώ, επιδίωξή της, όμως, είναι η μείωση ή και η απάλειψη των CoCos.

Κλειδί για τη νέα στρατηγική της είναι η εξαγορά των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών.

Τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των κυπριακών τραπεζών αποκτήθηκαν με καθαρή θέση μεγαλύτερη από το τίμημα που πλήρωσε η Τράπεζα Πειραιώς (524 εκατ. ευρώ). Η διαφορά μεταξύ θετικής καθαρής θέσης και τιμήματος (αρνητικό goodwill) έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η αρνητική καθαρή θέση του ομίλου Πειραιώς. Αυτό εξηγεί το ενισχυμένο ενδιαφέρον ξένων τραπεζών για την ανάληψη της αναδοχής αλλά και την επανάκαμψη του ενδιαφέροντος από το τσεχικό fund PPF.
Μιλώντας στους αναλυτές, η διοίκηση της Πειραιώς άφησε να εννοηθεί με σαφήνεια ότι στόχος της είναι το ύψος της ΑΜΚ να ανέλθει μεταξύ των 5,3 και των 7,3 δισ. ευρώ και επομένως η ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών να κινηθεί αντίστοιχα στα 530 - 730 εκατ. ευρώ. Αν η ΑΜΚ δεν καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών (7,3 δισ. ευρώ), τότε το plan Β προβλέπει την έκδοση CoCos με βάση την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Ιανουαρίου.

Η Πειραιώς έχει ήδη συμφωνήσει με τη Societe Generale η τελευταία να βάλει 170 εκατ. ευρώ στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, ενώ κεφάλαια τουλάχιστον 270 εκατ. ευρώ θα βάλει και η BCP Millennium, εφόσον ευοδωθούν οι αποκλειστικές συζητήσεις.


Αύξηση μαμούθ ύψους 14,6 δισ. ευρώ από την Εθνική
Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 14,6 δισ. ευρώ και έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών μόλις 1 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα, εφόσον η Ελλάδα πετύχει να αποτρέψει την πρόθεση της τρόικας να παγώσει τη διαδικασία συγχώνευσης με τη Eurobank.

Όπως δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη η διοίκηση του ομίλου, η ΑΜΚ θα λάβει χώρα στα τέλη Μαΐου με μέσα Ιουνίου, στο όριο δηλαδή της άτυπης παράτασης που έλαβε το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης. Θα έχει προηγηθεί η έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), το ύψος των οποίων θα ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, όπως δηλώθηκε στους αναλυτές.

Από την παραπάνω δήλωση προκύπτει ότι το ύψος της ΑΜΚ θα ανέλθει στα 14,6 δισ. ευρώ και αν αυτό ισχύει τότε η ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών (10% της ΑΜΚ) ανέρχεται σε 1,46 δισ. ευρώ. Πρόκειται για νούμερα ιδιαίτερα υψηλά, η διοίκηση της Εθνικής όμως σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές για συμμετοχή στην αύξηση.

Όλα αυτά υπό την αίρεση ότι θα καμφθούν οι αντιρρήσεις της τρόικας και θα προχωρήσει κανονικά η απορρόφηση της Eurobank από την Εθνική.

Σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανόν οι δύο τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν ξεχωριστά, με το ΤΧΣ να καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης και ως εκ τούτου να ανάγεται σε βασικό τους μέτοχο, με το ποσοστό της Εθνικής να μειώνεται λόγω της μη άσκησης δικαιωμάτων.


Το όφελος από τη μείωση των CoCos
Εφόσον οι τράπεζες πετύχουν να μειώσουν δραστικά την έκδοση CoCos θα στείλουν θετικό σήμα στις αγορές. Και αυτό γιατί θα γλυτώσουν από την εξυπηρέτηση ενός τσουχτερού επιτοκίου (ξεκινά από 7% και κλιμακώνεται ως το 9%) και θα απαλλάξουν τους ιδιώτες που θα συμμετάσχουν στις ΑΜΚ από πολλαπλό κίνδυνο dilution.

Ταυτόχρονα, θα διατηρούν την εφεδρεία έκδοσης CoCos στο μέλλον εφόσον χρειαστούν κεφάλαια, είτε λόγω επιδείνωσης των συνθηκών, είτε για να αναπληρώσουν τα κεφάλαια από τις προνομιούχες μετοχές, για τις οποίες αναμένεται ρύθμιση μια και λήγουν το 2014.


Στην τελική ευθεία για τις ΑΜΚ
Μετά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την πρόσκληση έκτακτων γενικών συνελεύσεων, οι οποίες θα αποφασίσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου της Εθνικής, της Alpha και της Πειραιώς.

Όπως έγραψε το Euro2day, η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από τις τράπεζες να προχωρήσουν εντός των προσεχών ημερών στη σύγκληση γενικών συνελεύσεων με θέμα τον καθορισμό των όρων των ΑΜΚ, και να εξειδικεύσουν ως τις 15 Απριλίου πώς θα καλύψουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής.

Ήδη η Alpha όρισε γενική συνέλευση και ακολουθεί η Πειραιώς, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας αναμένεται να συνεδριάσει για τη σύγκληση ΑΜΚ στις αρχές της εβδομάδας.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/767389/Article.aspx

______________________________________

 Παναγιώτης Ζαφειρίου (13:59 - 02/04/13)

"Τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των κυπριακών τραπεζών αποκτήθηκαν με καθαρή θέση μεγαλύτερη από το τίμημα που πλήρωσε η Τράπεζα Πειραιώς (524 εκατ. ευρώ)."

Για να καταλάβω, το ΤΧΣ ανακεφαλαιοποιεί, εμείς χρεωνόμαστε και τα ωφέλη πηγαίνουν στην τσέπη του Σάλλα και των λοιπών μετόχων της Πειραιώς? Και αν τελικά το εγχείρημα αποτύχει το ΤΧΣ θα πρέπει να βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη, αν πετύχει ο κ Σάλλας κέρδισε το τζοκερ. Ωραία πράγματα, η Τρόικα βλέπει τι γίνετε?

Τελικά free lunch υπάρχει, τρώει ο κ Σάλλας αυτή τη στιγμή... 


______________________________________

πρόκειται για ιλιγγιώδη νούμερα και οι συζητήσεις τα αναφέρουν ως πασατέμπο
μιλάμε για νούμερο που χτυπάει το 15%ΑΕΠ
ευτυχώς υπάρχει η ..άνεση του ΤΧΣ
θα θυμάστε τις φήμες ότι πχ η ΕΤΕ δε θα πάει ΤΧΣ... χαχαχα!


No comments: