5.4.13

Ψυχρολουσία από τρόικα: φτάνει η ανακεφαλαιοποίηση;


Όχι μόνο τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ αλλά και συνεργάτες του πρωθυπουργού είχαν (και μοιράζονταν) τη βεβαιότητα ότι το νέο οργανόγραμμα που υπέβαλε ο Αντώνης Μανιτάκης εκπληρούσε τις προϋποθέσεις της τρόικας.

Ότι είχε δηλαδή ποσοτικοποιημένη ανά έτος τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2015 (για 180.000 μιλούσε ο υπουργός) μέσω των συνταξιοδοτήσεων και της διαθεσιμότητας, ενώ είχε αυστηροποιηθεί η διαδικασία («άμεσης») απομάκρυνσης των επίορκων και λοιπών προβληματικών υπαλλήλων.

Ανυποχώρητος ο Μανιτάκης

Ως εκ τούτου, η απόρριψη του σχεδίου από τους Τόμσεν-Μαζούχ-Μορς ήταν ψυχρολουσία για το κυβερνητικό επιτελείο. Πολύ περισσότερο εξαιτίας της άρνησης των εκπροσώπων της τρόικας να συναντηθούν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης – όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες.

Ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης φέρεται ανυποχώρητος («ο υπουργός δεν απολύει υπαλλήλους»). Μάλιστα, φέρεται να παρατήρησε σε συνομιλητές του "όποιος κάνει τη διαπραγμάτευση, να βάλει και την υπογραφή του".

Τον υπουργό στηρίζει ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος μετά την δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε από το συμβιβασμό στο θέμα του "χαρατσιού", θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να αποδεχτεί και δεύτερη υποχώρηση, στο θέμα του δημοσίου, και μάλιστα μέσα σε ελάχιστες ημέρες.

Το βάρος θα σηκώσει ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που θα έχει με την τρόικα το πρωί της Κυριακής.

Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι θα βρεθεί κοινός τόπος – ενώ οι πιο αισιόδοξοι ερμηνεύουν την σκλήρυνση των τροϊκανών επί του θέματος ως προσπάθεια να το συμψηφίσουν με τα οικονομικά μέτρα-διορθώσεις που πρέπει να ληφθούν εξαιτίας της τρύπας 2,5 δισ. ευρώ που παρουσιάζουν τα έσοδα.

Αλλά κι αυτή η ερμηνεία κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι για την τύχη των διαπραγματεύσεων...

http://www.capital.gr/news.asp?id=1767955

Στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά την Κυριακή στρέφονται πλέον τα βλέμματα καθώς το πρώτο διήμερο επαφών με την τρόικα σε επίπεδο υπουργών άνοιξε όλα τα μέτωπα αλλά δεν έκλεισε κανένα.

Το σχέδιο αποχωρήσεων στο Δημόσιο, το ελληνικό αίτημα για τις ελαφρύνσεις στο χαράτσι και οι τράπεζες (με βασικό άξονα το ΕΤΕ-Eurobank) είναι στο επίκεντρο. Υπάρχει βέβαια και το θέμα του δημοσιονομικού κενού για την διετία 2013-2014 το οποίο η τρόικα υπολογίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, στη ζώνη των 3 δισ. ευρώ, αλλά αυτό όπως φαίνεται, μετατίθεται για τον Ιούνιο.

Μετά και το δεύτερο ραντεβού Στουρνάρα – τρόικας που έγινε το βράδυ της Παρασκευής όλα τα θέματα έμειναν ανοικτά. Αλλωστε, όπως είχε προϊδεάσει το υπουργείο Οικονομικών «τα θέματα θα κλείσουν όλα μαζί ή δεν θα κλείσουν». Θα υπάρξει νέα συνάντηση το απόγευμα του Σαββάτου, πριν δηλαδή το κρίσιμο ραντεβού της τρόικας με τον πρωθυπουργό.

Εκτός από τις τράπεζες το βασικό πρόβλημα δείχνει να είναι το σχέδιο για τις αποχωρήσεις στο Δημόσιο. Επ αυτού υπήρξε «διπλή» εμπλοκή. Η τρόικα φέρεται να έχει απορρίψει το σχέδιο Μανιτάκη, υποστηρίζοντας ότι δεν έλαβε τα στοιχεία που ζήτησε από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ότι τρόικα δεν έχει ικανοποιηθεί με τον αριθμό των αποχωρήσεων.

Το ζήτημα δημιουργεί και ενδοκυβερνητικό θέμα καθώς πριν την συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας από το υπουργείο Οικονομικών παραδέχονταν ότι «υπάρχει θέμα» με την κινητικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ερωτηθείς παράγοντας του ΥΠΟΙΚ εάν ο κ. Μανιτάκης θα λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις της Παρασκευής, απάντησε λακωνικά «όχι», συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από το ΥΠΟΙΚ. 

Από το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης σήκωσαν το γάντι διαρρέοντας ότι «όποιος διαπραγματεύεται ας βάλει και την υπογραφή του». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Μανιτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ο οποίος του δήλωσε την πλήρη στήριξη του και την εμπιστοσύνη του για το σχέδιο της κινητικότητας.

Στην ενδοκυβερνητική κόντρα θέση πήρε και το Μαξίμου. «Τον τόνο των διαπραγματεύσεων δίνει το υπουργείο Οικονομικών», λένε πηγές παρέχοντας κάλυψη με αυτό τον τρόπο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Αναφορικά με το χαράτσι, η πλευρά των δανειστών εξετάζει τις το εάν το "κενό" που θα προκαλέσουν οι ελαφρύνσεις που ζητά η ελληνική πλευρά θα καλυφθεί από τις τρεις προτάσεις που έχουν κατατεθεί. "Δεν έχουν απαντήσει, δεν είπαν όχι", σημειώνεται.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/769249/Article.aspx

Οι ανεπίσημες συνεννοήσεις μεταξύ τρόικα και κυβέρνησης για την “τύχη” της συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank έχουν προς το παρόν “ουδέτερο πρόσημο” με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, λίγες ώρες πριν από την συνάντηση που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό το θέμα, με την παρουσία και της ΤτΕ.

Η Κυβέρνηση και η επιτροπή που διαχειρίζεται την διαδικασία συγχώνευσης έχουν ενημερώσει την τρόικα για τα επιχειρήματα που καθιστούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας απολύτως αναγκαία, αλλά τα στελέχη της τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις.

“Κλειδί” στην επιφυλακτικότητα της τρόικας είναι τρία στοιχεία:

- Τα γεγονότα στην Κύπρο και η ατυχής διαχείρισή τους έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία για το πως θα δρομολογηθεί η επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, “με την μεγαλύτερη τράπεζα να έχει το μέγεθος του ελληνικού ΑΕΠ και τα διαθέσιμα κεφάλαια για το πρόγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης να έχουν ολοκληρώσει την διαδρομή τους από το ESM στο ΤΧΣ και τις ελληνικές τράπεζες...”. Άλλωστε το σημείο αυτό επισήμανε με άμεσο -αλλά σαφή- τρόπο ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξής του.

- Τα στοιχεία για τις επισφάλειες των ελληνικών τραπεζών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα έχουν μεν παραδοθεί με ευθύνη θεσμικών οργανισμών αλλά στο ΔΝΤ υπάρχουν επιφυλάξεις για τα δυναμικά στοιχεία των προβλέψεων και για το ενδεχόμενο να υπάρξουν “ατυχείς εκπλήξεις” στην συνέχεια.

- Η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα δεν φαίνεται ικανή να κόψει τον “ομφάλιο λώρο” στις σχέσεις μεταξύ πολιτικής διακυβέρνησης και τραπεζικού συστήματος. Αρμόδιο στέλεχος της Κομισιόν επισήμανε στο Capital.gr ότι “η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας του management των τραπεζών είναι μείζονος σημασίας διαρθρωτική αλλαγή” και “πρέπει πάση θυσία να εξασφαλισθεί” και στην περίπτωση της Εθνικής – Eurobank, εάν στο μεταξύ δεν εξασφαλισθεί η επαρκής συμμετοχή του ιδιωτικού παράγοντα στην ΑΜΚ.

Από την πλευρά του τόσο το ΥΠΟΙΚ όσο και η ΤτΕ (η οποία εκφράζει απόψεις της ΕΚΤ) επιμένουν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ανακεφαλαιοποίηση της δρομολογημένης συγχώνευσης ΕΤΕ-Eurobank θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην ομαλή προώθηση του προγράμματος, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Και είναι έτοιμοι να παράσχουν κάθε πληροφόρηση και στοιχείο που θα χρειαστεί το ΔΝΤ για να αποσύρει τις επιφυλάξεις του ως προς την ακρίβεια των κεφαλαιακών αναγκών του νέου τραπεζικού Ομίλου.

Οι επόμενες 48ώρες εκτός απροόπτου θα είναι κρίσιμες καθώς αφού υπάρξουν επαρκείς διευκρινίσεις, “τεχνικά” θα γίνει δυνατό να ληφθούν ταχύτατα οι αποφάσεις για το δέον γενέσθαι...

http://www.capital.gr/news.asp?id=1767348

 Ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου αποχωρώντας από τη δίωρη διαπραγμάτευση επισήμαναν ότι και σήμερα όλα τα μέτωπα παρέμειναν ανοιχτά. Το επόμενο, τρίτο κατά σειρά ραντεβού, προσδιορίστηκε για το απόγευμα του Σαββάτου στις 6 μ.μ. και θεωρείται κρίσιμης σημασίας καθώς οι δανειστές θα συναντήσουν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το πρωί της Κυριακής.

Λίγο πριν τη συνάντηση, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς σχετικά με τις ενστάσεις της τρόικας για τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank, ανέφερε ότι (σ.σ. οι εκπρόσωποι της τρόικας) «θέλουν να πειστούν για τις συνέργειες και ότι δεν θα βάλουν άλλα λεφτά για την ανακεφαλαιοποίηση».

Πρόσθεσε ότι "δεν μπορούν να θέσουν βέτο αλλά αυτοί βάζουν τα λεφτά». Ανέφερε ωστόσο ότι «είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση".

Αναφορικά με τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, το ίδιο στέλεχος είπε ότι όσον αφορά στο χαράτσι εξετάζουν «εάν το κενό θα καλυφθεί από τις τρεις προτάσεις που έχουμε καταθέσει για την κάλυψη». Πρόσθεσε ότι "δεν έχουν απαντήσει αλλά δεν έχουν πει όχι".

Στο θέμα της διαθεσιμότητας και των 25 χιλιάδων αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων που ζητά για το 2013 η τρόικα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι "στο Δημόσιο υπάρχει θέμα. Δεν τους ικανοποιούν οι αριθμοί που έχει στείλει το
υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και επιμένουν σε "υποχρεωτικές αποχωρήσεις"."

Η ίδια πηγή σε ερώτηση για το αν θα λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις ο κ. Μανιτάκης, είπε «όχι» υποστηρίζοντας ότι την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1767899

____________________________________________

προχθές ο ΔΟΨ κατηγορούσε τη τρόικα ότι εκείνη θα ευθύνεται εάν δεν φτάσουν τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίησης

ΔΙΑΛΕΧΤΕ!






No comments: