1.4.13

Κύπρος: Νέες αποκαλύψεις για διαγραφές χρεών - Γ. Βασιλείου: Αναληθείς και συκοφαντικές οι δηλώσεις Βγενόπουλου

Νέες αποκαλύψεις για φερόμενες διαγραφές δανείων από τις κυπριακές τράπεζες σε μεγάλες εταιρείες αλλά και φυσικά πρόσωπα ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότητας.

Στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου Sigma παρουσιάστηκε ρεπορτάζ με αναφορά και σε δημοσίευμα της εφημερίδας Σημερινή, σύμφωνα με το οποίο εταιρεία είχε φτάσει στο σημείο να αγοράσει έως και ένα «παλάτι» εκτός Κύπρου, με δάνεια από τις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες. Η αγορά ωστόσο δεν πήγε καλά και η μια τράπεζα βρέθηκε εκτεθειμένη σε μια επισφάλεια ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Αρκετά από αυτά τα χρήματα εισπράχθηκαν από άλλη εταιρεία, η οποία είχε αναλάβει την ολοκλήρωση του παλατιού αυτού, ενώ τα υπόλοιπα διαγράφηκαν.

Άλλη εταιρεία που είχε στενές σχέσεις με έναν κομματικό μηχανισμό είχε ζητήσει και πέτυχε διαγραφή χρεών για ξενοδοχεία που είχε χτίσει και τα οποία δεν πήγαν καλά.

Επιχειρηματίας φίλα προσκείμενος σε πολιτικό κόμμα έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης (διαγράφηκαν δηλαδή δάνειά του ύψους αρκετών εκατομμυρίων), εν γνώσει της τράπεζας ότι τα δάνεια, τα οποία του χορηγήθηκαν δεν χρησιμοποιούνταν μόνο για τους σκοπούς της επιχείρησής του, αλλά και για στήριξη οργάνωσης που έχει στενούς δεσμούς με το κόμμα.
Σύμφωνα με τις πηγές των μέσων ενημέρωσης αυτών, από κάποιο σημείο και μετά οι πιέσεις που ασκούνταν για διαγραφή των δανείων ήταν τόσο έντονες, που απειλήθηκαν και οι σχέσεις μεταξύ των δύο μερών. Ο επιχειρηματίας αυτός είχε συνάψει δάνεια και από δεύτερη τράπεζα, η οποία επίσης διέγραψε αρκετά από αυτά, όταν όμως έφθασε σε σημείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις πιέσεις του για περαιτέρω «διευκολύνσεις», επήλθε πλήρης ρήξη, με αποτέλεσμα το θέμα να φτάσει και σε παραιτήσεις διοικητικών συμβούλων της συγκεκριμένης τράπεζας.

Άλλος επιχειρηματίας ζήτησε επίσης διαγραφή δανείου αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με τρόπο που η τράπεζα η οποία τον διευκόλυνε να «εξασφαλίσει» τη στήριξη και τη σιωπή του σε θέματα, τα οποία δεν ήθελε να γίνουν γνωστά.

Τραπεζικό στέλεχος πήρε το 2011 υπέρογκο ποσό ως δάνειο από την τράπεζά του χωρίς καμιά εξασφάλιση, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει καταβάλει ούτε μία δόση. Το στέλεχος αυτό αποχώρησε παίρνοντας υψηλή αποζημίωση, δεν του ζητήθηκε όμως ποτέ να αποπληρώσει τις οφειλές του, ούτε του αφαιρέθηκε από την αποζημίωση κάποιο ποσόν έναντι του δανείου του.

Διοικητικός σύμβουλος τράπεζας μεσολάβησε για να διαγραφεί δάνειο πολιτικού το οποίο είχε συναφθεί για χρηματοδότηση της εταιρείας του, η οποία όμως είχε χρεοκοπήσει. Το δάνειο διαγράφηκε χωρίς άλλη συζήτηση.

Το ύψος των «δώρων» στα ηγετικά στελέχη τράπεζας καθοριζόταν από στενό συγγενικό πρόσωπο άλλου στελέχους της και εγκρινόταν από το διοικητικό συμβούλιο, αφού ήταν περισσότερο από φανερό ότι τα «δώρα» αυτά είχαν αποφασισθεί με άνωθεν εντολές.

Τραπεζίτες φέρονται να ευνοούσαν συγκεκριμένα άτομα και επιχειρηματίες, καθώς και πολιτικούς ακριβώς για να εξαγοράζουν τη σιωπή, τη στήριξη ή και την προώθηση δικών τους συμφερόντων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πρώην τραπεζικού στελέχους, που λόγω της θέσης του αναλάμβανε την προώθηση δανείων σε εταιρείες για την εκτέλεση μεγάλων έργων. Το στέλεχος αυτό εξασφάλιζε όχι μόνο και δώρα από την τράπεζα για την προώθηση των δανείων, αλλά και δώρα από τους δανειζόμενους.

Η Ερευνητική Επιτροπή, η οποία θα αποπειραθεί να διαλευκάνει τα γεγονότα που οδήγησαν στην οικονομική κρίση ορκίζεται την Τρίτη.
Σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία, με τη συμμετοχή των τριών μελών της Επιτροπής και του Γενικού Εισαγγελέα, διαβεβαίωσε χθες ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η έρευνα σε βάθος.
Ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε από την πλευρά του ότι η έρευνα θα διεξαχθεί από τρεις άξιους δικαστικούς, οι οποίοι, όπως πρόσθεσε, θα ορίσουν και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Την Ερευνητική Επιτροπή απαρτίζουν οι τρεις πρώην δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γιώργος Πικής, Παναγιώτης Καλλής και Γιαννάκης Κωνσταντινίδης.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/633550

«Αναληθείς και συκοφαντικές» χαρακτηρίζει ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, τις δηλώσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου σχετικά με δάνειό του στη Λαϊκή Τράπεζα.
Με ξενίζει, αναφέρει ο κ. Βασιλείου σε γραπτή δήλωση, ότι ο άνθρωπος, ο οποίος θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος για την καταστροφή της Λαϊκής, με τις γνωστές επιπτώσεις που επέφερε στην Κύπρο, προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις.
Ο ίδιος αναμένει, όπως σημειώνει, το πόρισμα του Γενικού Εισαγγελέα, ενώπιον του οποίου έχει τεθεί το δημοσίευμα με τη λίστα για διαγραφές δανείων.
Ο κ. Βγενόπουλος, σε ανακοίνωση, αναφέρει ότι είχε γίνει ρύθμιση παλαιού δανείου του κ. Βασιλείου, να καταβάλει τρία εκατ. δολάρια το Φεβρουάριο του 2012 και άλλα τρία εκατ. δύο χρόνια μετά και να αφαιρεθούν από την οφειλή παλαιοί τόκοι.
Ωστόσο, συνεχίζει, το Φεβρουάριο του 2012 η διοίκηση του Μιχάλη Σαρρή δεν τήρησε τη συμφωνία και έκανε καινούρια με το Γιώργο Βασιλείου εις βάρος των συμφερόντων της τράπεζας.
Ο κ. Βγενόπουλος ζητεί την παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα και παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/633364

________________________________________

ο Βγεν δεν είχε καμμία σχέση με όλα αυτά, έτυχε απλά να προεδρεύει για ένα διάστημα..


No comments: