10.4.13

DJ: Έως 20% η εθνική συμμετοχή στις διασώσεις τραπεζών μέσω ESM

Οι χώρες της Ευρωζώνης θα αναλαμβάνουν το 10% με 20% του λογαριασμού για την ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)  δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Αυτό που επιδιώκεται, πρόσθεσε, είναι να αποκλειστούν "αρνητικά αντικίνητρα" – όπως το ενδεχόμενο οι χώρες να εκμεταλλευτούν την παρουσία του ESM και να χαλαρώσουν την εποπτεία τους στις τράπεζες – αλλά και να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη θα έχουν "δικά τους κεφάλαια στο παιχνίδι".

Το ύψος των κεφαλαίων "είναι ακόμα ανοιχτό, δεν υπάρχει ένα δόγμα, αλλά  η εθνική συμμετοχή θα είναι κάπου μεταξύ 10% και 20%", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πρόσθεσε ότι οι μελλοντικές τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις θα λιγότερες και μικρότερες καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υιοθετήσει κανονισμούς για το πώς και πότε θα προχωρούν οι διαδικασίες εξυγίανσης των προβληματικών τραπεζών.

"Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον θα υπάρχει κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση η οποία θα μας δίνει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για το πώς θα προχωρά η εξυγίανση ή η αναδιάρθρωση των ιδρυμάτων και σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει η υπόθεση ότι οι ανακεφαλαιοποιήσεις στο μέλλον θα είναι σημαντικά μικρότερες σε όγκο και συχνότητα απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους ενόψει της άτυπης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στο Δουβλίνο την Παρασκευή.

Σημείωσε ότι δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις από το Eurogroup για το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το ESM αν και ενδεχομένως οι υπουργοί να συμφωνήσουν σε κάποια σημεία. Οι εργασίες για την οριστικοποίηση της συμφωνίας θα συνεχιστούν το Μάιο και τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή αναμένεται μια πολιτική απόφαση για τα 10 δισ. ευρώ στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου αν και η διαδικασία για την επικύρωση της απόφασης στα εθνικά κοινοβούλια ενδεχομένως να σημαίνει ότι η Κύπρος θα πρέπει να περιμένει μέχρι τα μέσα του Μαΐου για την πρώτη δόση από το πρόγραμμα.

Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι το πακέτο των 10 δισ. ευρώ θα είναι αρκετό για τη διάσωση της χώρας.

Για το αίτημα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας να δοθεί παράταση στα δάνεια που έχουν πάρει στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης τους, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι θα μπορούσαν να δοθούν εφτά επιπλέον χρόνια στις δύο χώρες. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό είναι μόνο το ένα από τα πέντε σενάρια που βρίσκονται υπό εξέταση προσθέτοντας ότι το Eurogroup θα μπορούσε να εκφράσει πολιτική στήριξη για την παράταση.

Ωστόσο η εικόνα για την Πορτογαλία είναι πλέον πιο περίπλοκη μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας να απορρίψει μέτρα λιτότητας ύψους 1,3 δισ. ευρώ για το 2013.

Ο αξιωματούχος σημείωσε πάντως ότι "συνδέεται πολιτικά" η απόφαση να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Πορτογαλία με την ανακοίνωση νέων μέτρων από την κυβέρνηση της χώρας σε αντικατάσταση των παλιών.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1771064

No comments: