7.4.13

ΤαΝέα: O χάρτης των ελληνικών οφσόρ από τον φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων: διευθύνσεις και ονόματα

Ελάχιστοι γνωρίζουν ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες πίσω από το πέπλο ανωνυμίας που τις καλύπτει. Από τις 107 υπεράκτιες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που εντόπισαν «ΤΑ ΝΕΑ» στα στοιχεία που διέρρευσαν από τον φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων και αποκτήθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων οι 103 λειτουργούν εκτός ραντάρ των φορολογικών μας Αρχών, ενώ μόνο οι 4 βρέθηκαν εγγεγραμμένες στη λίστα αλλοδαπών εταιρειών του υπουργείου Οικονομικών.

Ο ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ. «TA NEA», έπειτα από μήνες έρευνας και επεξεργασίας των δεδομένων, χαρτογραφούν τις άγνωστες στις φορολογικές Αρχές υπεράκτιες εταιρείες και αποκαλύπτουν τις διευθύνσεις των Ελλήνων που συνδέονται με αυτές.
Από τις 103 οφσόρ με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους οι οποίες δεν βρίσκονται στον κατάλογο με τις 23.000 ενεργές και μη ενεργές αλλοδαπές εταιρείες που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών μόνο οι 18 συνδέονται με πρόσωπα τα οποία δήλωσαν διευθύνσεις εκτός Νομού Αττικής. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των άγνωστων μέχρι πρότινος οφσόρ ή, για την ακρίβεια, των Ελλήνων που μετέχουν σε αυτές, εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην Πλατεία Φιλικής Εταιρείας στο Κολωνάκι, στις οδούς Πανεπιστημίου, Σοφιανού, Τροίας,  Παπαδιαμαντοπούλου, Βασιλίσσης Σοφίας και στη Λεωφόρο Συγγρού. Σημειώνεται ότι από τις 33 οφσόρ, οι μέτοχοι ή διαχειριστές των οποίων βρίσκονται στον Δήμο Αθηναίων, οι 10 είναι στο Κολωνάκι. Τα συνδεόμενα φυσικά πρόσωπα που δήλωσαν διεύθυνση στην Αθήνα κατά κύριο λόγο προέρχονται από δικηγορικά γραφεία, κατασκευαστικές εταιρείες, τον χώρο της εστίασης, της πληροφορικής, αλλά και από σχολή χορού, ναυτιλιακή εταιρεία, ακόμα και από επιτροπή της ΕΥΔΑΠ.

Στον Πειραιά εντοπίζονται πρόσωπα που μετέχουν σε 11 οφσόρ και όλα, όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν σχέση με εφοπλιστικά γραφεία και ναυτιλιακές εταιρείες.
Οσον αφορά τα νότια προάστια της πρωτεύουσας τα πρωτεία κατέχει η Γλυφάδα όπου βρίσκονται φυσικά πρόσωπα τα οποία εμφανίζονται σε 9 άγνωστες στις φορολογικές Αρχές υπεράκτιες εταιρείες. Ανάμεσά τους, γνωστοί παράγοντες από τον εφοπλιστικό και τον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ ξεχωρίζει επιχειρηματίας του οποίου η εταιρεία έχει χρεοκοπήσει και το όνομά του φιγουράρει στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη που ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ.
Μετέχοντες σε τρεις οφσόρ έχουν δηλώσει διεύθυνση στη Βούλα - εκ των οποίων δύο είναι ιδιοκτήτες εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών -, ενώ άλλες δύο υπεράκτιες σχετίζονται με πρόσωπα στο Ελληνικό.
Από τα βόρεια προάστια, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις συνδεόμενων φυσικών προσώπων με άγνωστες οφσόρ εντοπίζονται σε Μαρούσι, Κηφισιά και Εκάλη, όπου έχουν δηλωθεί διευθύνσεις που σχετίζονται με 5, 3 και 2 υπεράκτιες αντιστοίχως. Τα πρόσωπα αυτά είναι γνωστοί επιχειρηματίες και κοσμικοί.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, έντονη παρουσία μετεχόντων σε υπεράκτιες υπάρχει και στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης, όπου η έρευνα των «ΝΕΩΝ» κατέγραψε πρόσωπα και διευθύνσεις που σχετίζονται με 14 οφσόρ. Τέλος, εκπληξη προκαλούν τα ευρήματα σχετικά με την ύπαρξη μετόχων και διευθυντών υπεράκτιων εταιρειών στον Ανω Τοξότη Ξάνθης, στον Ελαιώνα Διακοφτού και στον Παπάδο του Δήμου Γέρας στη Μυτιλήνη.
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5010445/o-xarths-twn-ellhnikwn-ofsor/
Από τα στοιχεία που αποκτήθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων και αναλύθηκαν από «ΤΑ ΝΕΑ», προκύπτει ότι το 80% των άγνωστων οφσόρ «ελληνικού ενδιαφέροντος» είναι εγγεγραμμένες σε ένα από τα πλέον «σκοτεινά» και αδιαφανή μητρώα των Βρετανικών Παρθένων Νήσων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του φορολογικού παραδείσου της Καραϊβικής, τα μητρώα των υπεράκτιων εταιρειών τηρούνται από ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν λάβει ειδική άδεια από την κρατική Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών. Μία από αυτές τις επιχειρήσεις-μητρώα που παρέχουν στις οφσόρ διαφόρων ειδών υπηρεσίες, από γραμματειακή υποστήριξη έως έναρξη, αλλαγή καταστατικού κ.ο.κ., είναι και η Commonwealth Trust Limited (CTL) στην οποία συναντάται η μεγάλη πλειονότητα των υπεράκτιων εταιρειών με «άρωμα» Ελλάδας που λειτουργούν ερήμην των φορολογικών Αρχών.

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Οπως προκύπτει από δημοσιεύματα στις αρχές του 2009, η Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών των Βρετανικών Παρθένων Νήσων κατηγόρησε την CTL για παροχή «πλαστών και παραπλανητικών στοιχείων» προκειμένου να αποδείξει ότι έχει συμμορφωθεί με τις νομοθετικές ρυθμίσεις της χώρας για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2009 αποκαλύφθηκε ότι η εν λόγω Επιτροπή είχε εκδώσει οδηγία κατά την οποία έδινε εντολή στη CTL να σταματήσει να αναλαμβάνει νέους πελάτες μέχρις ότου αποδείξει ότι τηρεί την ισχύουσα νομοθεσία. Τον προηγούμενο χρόνο η δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου των Βρετανικών Παρθένων Νήσων Ρίτα Τζόζεφ-Ολιβέτι σε γραπτή απόφασή της είχε αναφερθεί στη συνεχόμενη έντονη διαμάχη μεταξύ των οικονομικών Αρχών και της CTL, η οποία διαδραματιζόταν σχεδόν πέντε χρόνια. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των οφσόρ με «ελληνικό ενδιαφέρον» φέρεται να εγγράφηκαν στα αρχεία της CTL και να εξυπηρετούνταν από υπαλλήλους της επιχείρησης κατά την περίοδο που, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το μητρώο εμφανίζεται να μην έχει συμμορφωθεί με τις ρυθμίσεις για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Μάλιστα, σε επιθεώρηση που έγινε τον Ιούλιο του 2007 βρέθηκε ότι δεν διενεργούνταν οι δέοντες έλεγχοι για τους συμμετέχοντες στις οφσόρ, από την τελευταία φορά που η επιχείρηση είχε ελεγχθεί το 2006. «Η πραγματικότητα είναι  ότι η CTL είχε μια ιστορία μη συμμόρφωσης από το 2005 και παρά τις ευκαιρίες που της δόθηκαν από την Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές της και να ικανοποιήσει τις Αρχές», είχε δηλώσει η δικαστής Ρίτα Τζόζεφ-Ολιβέτι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICIJ, οι πρώτοι έλεγχοι στην εταιρεία που έδειξαν ότι δεν συμμορφώνεται με τους κανονισμούς για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος διενεργήθηκαν το 2003.
Σε σχετικό ερώτημα που ετέθη από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, ο ιδρυτής και πρώην διευθυντής της CTL Τόμας Γουόρντ απάντησε: «Από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 2000 η CTL και δύο ή τρία ακόμα μεγάλα εγκεκριμένα πρακτορεία στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους σύστηναν από 3.000 έως 5.000 εταιρείες ετησίως. Με τόσο μεγάλους αριθμούς υπάρχει σημαντική στατιστική πιθανότητα ένας πολύ μικρός αριθμός των εταιρειών αυτών να δημιουργήσει προβλήματα. Οπως αποδείχθηκε, αυτή φαίνεται πως είναι η περίπτωση».

Απόρρητα έγγραφα τα οποία αποκτήθηκαν από την ICIJ δείχνουν ότι η CTL συνέστησε τουλάχιστον 23 υπεράκτιες εταιρείες οι οποίες φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Μαγκνίτσκι, κατά το οποίο με πλαστογράφηση εταιρικών εγγράφων υπεξαιρέθηκαν από τα ρωσικά κρατικά ταμεία επιστροφές φόρου 230 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Hermitage, του αμερικανικού επενδυτικού fund που υπέστη ζημία από τη συγκεκριμένη απάτη, αυτές οι οφσόρ χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφερθούν τα χρήματα και να καλύψουν τα ίχνη τους οι δράστες. Ο Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος αποκάλυψε την απάτη, κατηγορήθηκε, φυλακίστηκε χωρίς να δικαστεί και έχασε τη ζωή του πριν αποφυλακιστεί, λόγω ανεπαρκούς ιατρικής περίθαλψης.
Ερωτώμενος σχετικά ο ιδρυτής της CTL Τόμας Γουόρντ απάντησε ότι η εταιρεία του «δεν είχε κανένα ρόλο στην υπόθεση Μαγκνίτσκι».
Το σκάνδαλο είχε σοβαρές παρενέργειες στις αμερικανορωσικές σχέσεις. Στις ΗΠΑ, με αφορμή την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε Ρώσους που κατηγορούνται για παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την πλευρά της, η Ρωσία απάντησε με την απαγόρευση υιοθεσιών ορφανών από αμερικανούς πολίτες.
Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων επισημαίνει ότι δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις ότι η CTL έχει συμμετάσχει σε απάτες ή άλλα εγκλήματα. Ωστόσο, τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της οργάνωσης δείχνουν ότι η CTL συχνά δεν ήλεγχε ποιοι ήταν οι πραγματικοί πελάτες της και πώς χρησιμοποιούσαν τις εταιρείες τους - διαδικασία η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς στην αντιμετώπιση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, είναι ζωτική για την αποτροπή των απατών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων στον υπεράκτιο κόσμο.
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5010446/h-famprika-poy-idrye-5-000-etaireies-ton-xrono/
Η χιονοστιβάδα των διεθνών αντιδράσεων μετά τις αποκαλύψεις για τον τρελό χορό τρισεκατομμυρίων (25 υπολογίζονται συνολικά) που έχουν κρυφτεί σε οφσόρ εταιρείες στους φορολογικούς παραδείσους συνεχίζεται, αποκτώντας νέες διαστάσεις.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες ικανοποιημένος για τη γνωστοποίηση των ταυτοτήτων χιλιάδων κατόχων τραπεζικών λογαριασμών σε φορολογικούς παραδείσους επειδή, όπως είπε, αυτό θα συμβάλει στη διάλυση ενός επιχειρηματικού μοντέλου που η Κύπρος έδειξε ότι έχει μειονεκτήματα.

Η ΠΙΕΣΗ. «Χαίρομαι γι' αυτή την έρευνα, που θα αυξήσει την πίεση», δήλωσε αναφερόμενος στην έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με εφημερίδες από 48 χώρες, μεταξύ των οποίων «ΤΑ ΝΕΑ» για την Ελλάδα. «Είναι εύκολο να διατυπώνονται απαιτήσεις, αλλά είναι τρομακτικά επίπονο να επιτευχθεί η συνεργασία όλων των χωρών του κόσμου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», πρόσθεσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk. Διευκρίνισε ότι ακόμη και αν η Γερμανία αποφάσιζε να τηρήσει αυστηρότερη στάση με τους φοροφυγάδες «δεν μπορούμε να εντοπίσουμε αυτά τα αδικήματα παρά μόνο εάν λάβουμε ενημέρωση, καθώς εξαρτώμεθα από τη συνεργασία των άλλων, κυρίως των τραπεζών. Βλέπετε πόσο δύσκολο είναι ακόμη και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης», κατέληξε, απηχώντας και τις απόψεις του υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ ο οποίος δήλωσε ότι «οι πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο δεν χρησιμεύουν σε τίποτε, η απάτη συνεχίζεται αλλού».

Στη Γερμανία πάντως συνεχίζεται ο σάλος για την Ντόιτσε Μπανκ, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», μέσω του υποκαταστήματός της στη Σιγκαπούρη είχε ιδρύσει για «καλούς» πελάτες της έως το 2010 περισσότερες από 300 εταιρείες-«μαϊμού» σε φορολογικούς παραδείσους όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι δεν είναι γνωστοί ούτε οι ιδιοκτήτες των εταιρειών ούτε η επιχειρηματική τους δράση, όμως υπολογίζεται ότι η δραστηριότητα της Ντόιτσε Μπανκ δεν είναι τόσο μεγάλη όσο της USB, η οποία φέρεται να έχει ιδρύσει έως και 2.800 οφσόρ εταιρείες για πελάτες της. Εκπρόσωπος της Ντόιτσε Μπανκ ανέφερε ότι η τράπεζα «προσφέρει υπηρεσίες σε πλούσιους πελάτες όταν αυτοί ακολουθούν τους φορολογικούς κανόνες». Οι γερμανοί δημοσιογράφοι, πάντως, εντόπισαν διαφημίσεις της εταιρείας όπου γνωστοποιεί τη συνεργασία της με φορολογικούς παραδείσους όπως τα νησιά Καϊμάν ή ο Μαυρίκιος, προσφέροντας «μια ποικιλία επαγγελματικών υπηρεσιών ανάλογα με τους οικονομικούς σας στόχους».
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως παρά τις καταγγελίες γερμανών αξιωματούχων για τους φορολογικούς παραδείσους, το Βερολίνο δεν φαίνεται να έχει κάνει τίποτα για να περιορίσει εκεί τη δράση της Ντόιτσε Μπανκ ενώ επιτίθεται σε χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Κύπρος και η Ελβετία που κάνουν ανάλογες κινήσεις. Μάλιστα με χθεσινή της συνέντευξη στο «Σπίγκελ» η Ελκε Κόνιγκ, επικεφαλής της Αρχής Οικονομικής Εποπτείας, δήλωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να αποδειχθεί εάν υπήρξαν τράπεζες που συστηματικά παραβίαζαν ή βοηθούσαν άτομα να παραβιάσουν τους φορολογικούς νόμους.

Μεγάλες πιέσεις δέχεται και η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον στη Βρετανία, καθώς πολλά από τα στοιχεία της έρευνας αφορούν οφσόρ στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Χθες ενεπλάκη στο σκάνδαλο και ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας Μπιντζίνα Ιβανισβίλι, καθώς και πολλοί γνωστοί πολιτικοί και επιχειρηματίες από το Πακιστάν, την Ινδία, την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία. Τα βρετανικά αυτά νησιά φιλοξενούν 400.000 εταιρείες, δηλαδή 13 εταιρείες αντιστοιχούν σε κάθε νόμιμο κάτοικο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων!

ΣΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Η εμπλοκή της βρετανικής αποικίας στην Καραϊβική στη διαρροή κεφαλαίων διεθνώς φαίνεται ότι προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας, καθώς χθες ανώτατο στέλεχος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που συμμετέχουν σε αυτήν δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις «λερώνουν το πρόσωπο της Βρετανίας». Ο λόρδος Οκσοτ, πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, είπε: «Πώς μπορεί ο Ντέιβιντ Κάμερον να καλεί τους G8 να αναγκάζουν τις μεγάλες επιχειρήσεις να πληρώνουν φόρους όταν εμείς αφήνουμε τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους να χρησιμοποιούν τον βρετανικό νόμο και τη βρετανική προστασία για να απορροφούν δισεκατομμύρια βρώμικου χρήματος;». Και κατέληξε: «Πόση βρετανική οικονομική βοήθεια που στέλνουμε σε διεφθαρμένες χώρες όπως το Πακιστάν καταλήγει σε τράπεζα των Βρετανικών Παρθένων Νήσων;».
Η διάσταση του θέματος στη Βρετανία διογκώνεται καθώς χθες έγινε γνωστό ότι περισσότερες από 175.000 βρετανικές επιχειρήσεις έχουν διευθυντές που διαμένουν σε υπεράκτιες περιοχές όπως το Ντουμπάι, οι Σεϋχέλλες, τα νησιά Τσάνελ και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο νησί Μαν, που βρίσκεται στην ιρλανδική θάλασσα και έχει αυτονομία από το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι καταχωρισμένες 47.161 βρετανικές εταιρείες με διευθυντές από το νησί - δηλαδή μία εταιρεία για κάθε ενάμιση κάτοικο!
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι περισσότερες οφσόρ εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους που προσπαθούν να κρύψουν χρήματα προέρχονται από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και τη Ρωσία. Μεταξύ των χιλιάδων ιδιοκτητών οφσόρ εταιρειών ξεχωρίζουν γνωστά ονόματα όπως ο εκλιπών γερμανός πλεϊμπόι Γκούντερ Σακς, πρώην σύζυγος της Μπριζίτ Μπαρντό, ο ρώσος ολιγάρχης Μιχαήλ Φρίντμαν, η Ιμέε Μάρκος, κόρη του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων Φερντινάντο Μάρκος, οι κόρες του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίγιεφ και πολλοί άλλοι.
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5010463/tsoynami-oi-apokalypseis-gia-tis-foro-oaseis/
Το 2011 ο δημοσιογράφος Τζέραρντ Ράιλ εργαζόταν στην Αυστραλία. Εκεί μόλις είχε ολοκληρώσει την έρευνα για μια μεγάλη οικονομική απάτη από τον μεγαλοαπατεώνα Τιμ Τζόνστον που είχε ξεγελάσει τις κυβερνήσεις της Αυστραλίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας και άλλων χωρών. Ελαβε ένα πακέτο χωρίς αποστολέα που περιείχε έναν σκληρό δίσκο. Σε αυτόν τον δίσκο υπήρχαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια αρχεία συνολικού όγκου 260 gigabytes, δηλαδή 160 φορές μεγαλύτερου από τον όγκο των απόρρητων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων που δημοσιοποίησε ο Τζούλιαν Ασάνζ στο Wikileaks.

H ΕΚΠΛΗΞΗ. Το ένστικτο του γεννημένου στην Ιρλανδία Ράιλ τού έλεγε ότι πρόκειται για κάτι «μεγάλο». Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα: «Αυτά τα στοιχεία ήταν σχεδόν αδύνατον να διαβαστούν. Ο υπολογιστής μου κολλούσε συνεχώς. Υπήρχαν πολλά ονόματα ανθρώπων από όλο τον κόσμο, από 170 χώρες, που δεν μου έλεγαν τίποτα», εξήγησε στο γαλλικό πρακτορείο.
Λίγες εβδομάδες μετά την παραλαβή του πακέτου, ο Τζέραρντ Ράιλ εγκατέλειψε την Αυστραλία για τις ΗΠΑ, όπου εγκαταστάθηκε στην Ουάσιγκτον ως επικεφαλής της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ). Αυτή η μικρή μη κυβερνητική οργάνωση δημιουργήθηκε το 1997 προκειμένου να συντονίζει το έργο των δημοσιογράφων που κάνουν έρευνες για τη διαφθορά. «Εχω πάντα στο μυαλό μου ότι πρέπει να ζητώ βοήθεια από δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο», λέει. «Αυτή είναι η ιδανική διαδικασία».
Ακολουθώντας το μοντέλο του Wikileaks, της αποκαλυπτικής ιστοσελίδας του Τζούλιαν Ασάνζ, που είχε δημοσιοποιήσει απόρρητα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα σε συνεργασία με διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, ο Ράιλ χρησιμοποίησε ένα δίκτυο 36 μεγάλων εφημερίδων (μεταξύ των οποίων και «ΤΑ ΝΕΑ») προκειμένου να γίνει καλύτερη ανάλυση και διασταύρωση των πληροφοριών και να εξακριβώσει εάν υπήρχε ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη να συντονίσει μια έρευνα που διήρκεσε συνολικά 15 μήνες.
Παρ' όλη αυτή τη βοήθεια που είχε από 85 δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο προκειμένου να αποκωδικοποιηθούν, να ταυτοποιηθούν και να αναλυθούν οι οικονομικές πληροφορίες που περιείχε ο σκληρός δίσκος του ανώνυμου αποστολέα, χρειάσθηκαν έρευνες 15 μηνών. «Δεν ήταν αρκετό να γράψουμε ένα άρθρο. Τα θέματα αυτά είναι εξαιρετικά σύνθετα και έπρεπε να βρούμε το πλαίσιο των γεγονότων - τη χώρα, τα πρόσωπα, με ποιους συνδέονται, τον χρόνο και τις συνθήκες», λέει. «Αναρωτιόμασταν όλη την ώρα: αυτό είναι καλό ρεπορτάζ;», θυμάται και παραδέχεται ότι σε κάποιες πρώτες έρευνες σε χώρες όπως η Ιαπωνία δεν μπόρεσε να καταλήξει πουθενά.
Εκτός από τους δημοσιογράφους και τις εφημερίδες με τις οποίες συνεργάστηκε η ICIJ, είχε την κρίσιμη βοήθεια και μιας αυστραλιανής εταιρείας η οποία παρείχε δωρεάν ένα λογισμικό για την ανάγνωση και αποκωδικοποίηση σύνθετων δεδομένων. «Ηρθα σε επαφή μαζί τους και τους είπα: μη με ρωτάτε γιατί το έχω ανάγκη, αλλά σας παρακαλώ δώστε τό μου», θυμάται, τονίζοντας ότι η οργάνωσή του δεν είχε τα μέσα να πληρώσει για ένα τέτοιο λογισμικό.
Ο Τζέραρντ Ράιλ γνώριζε ότι υπήρχε και μια άλλη σημαντική πρόκληση: να συντονίσει και να εξασφαλίσει ότι θα συνεργαστούν πολλοί δημοσιογράφοι-ερευνητές την ίδια στιγμή. «Αυτό δεν είναι κάτι που κάνουμε παραδοσιακά», παραδέχεται. «Προτιμάμε να δουλεύουμε ξεχωριστά, μόνος του ο καθένας και να φυλάμε τα μυστικά μας». Πλέον όμως είναι πεπεισμένος ότι αυτή η έρευνα είχε τεράστια σημασία καθώς συνδύασε ένα τεράστιο δίκτυο δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο.
Ο Ράιλ και οι συνεργάτες του βρήκαν μέσα στον σκληρό δίσκο, φύρδην μίγδην, συμβάσεις, φαξ, αντίγραφα διαβατηρίων, e-mails, αλληλογραφία, τραπεζικά έγγραφα και πολλά άλλα ντοκουμέντα κυρίως από δύο εταιρείες που ειδικεύονται στη δημιουργία οφσόρ επιχειρήσεων: την Commonwealth Trust Limited, στην Τορτόλα των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, και την Portcullis Trustnet, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη. Συνολικά, τα στοιχεία αφορούσαν 122.000 υπεράκτιες εταιρείες.
Ο διευθυντής της ICIJ διαβεβαιώνει ότι αναμένονται κι άλλες αποκαλύψεις, αλλά απορρίπτει κατηγορηματικά τον ρόλο του «εισαγγελέα» και δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει εάν θα αρχίσουν έρευνες. «Η δουλειά μας είναι να ενημερώνουμε το κοινό για γεγονότα που δεν γνωρίζει. Αυτό που θα κάνουν οι Αρχές στη συνέχεια δεν μας αφορά».
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5010465/o-sklhros-diskos-poy-ekrybe-enoxa-mystika/
Δύο μεγάλες γαλλικές τράπεζες, η BNP Paribas και η Credit Agricole, επέβλεψαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τη δεκαετία του 2000 τη δημιουργία πολλών εταιρειών οφσόρ στις Παρθένους Νήσους, στις νήσους Σαμόα και στη Σιγκαπούρη. Αυτό αναφέρει στο χθεσινό φύλλο της η εφημερίδα «Λε Μοντ», που συμμετέχει στη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων. Σε ερώτηση της εφημερίδας, η BNP Paribas ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες αυτές δημιουργήθηκαν για λογαριασμό πελατών που είναι είτε Ασιάτες είτε διαμένουν στην Ασία, και ότι δεν υπάρχει κανείς Ευρωπαίος ανάμεσά τους. Η πραγματικότητα τη διαψεύδει. Οι πραγματικοί μέτοχοι της εταιρείας Muju International Limited, που δημιουργήθηκε στις Παρθένους Νήσους, έχουν έδρα την Ελλάδα. Πρόκειται για τον Γιώργο Μακρυμιχάλη και τον Δημήτρη Χαριτάτο, από τους οποίους ο δεύτερος είναι γιος της Κατερίνας Δρακοπούλου-Χαριτάτου και εγγονός του εφοπλιστή Γιώργου Δρακόπουλου, πρώην ιδιοκτήτη της ναυτιλιακής εταιρείας Empros Lines, που πέθανε το 2008.
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5010464/sto-kolpo-kai-oi-galloi/
 http://www.tanea.gr/news/economy/article/5010531/oi-dieythynseis-twn-ellhnwn-poy-syndeontai-me-yperakties-etaireies/

http://www.tanea.gr/files/1/2013/OFFSHORE.pdf







 ________________________________________
καλός ο κατάλογος, μοιάζει όμως ειδυλλιακό να εξαντλούνται οι off-shore

όπως και η απουσία ολόκληρων περιοχών που ακούσαμε ότι διαθέτουν off-shore

απλά ἐνα δείγμα του πως πληρώνονται οι φόροι
και βέβαια ένα καθαρό δείγμα του ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ! όλοι μαζί τις ψηφίσαμε!!!

υ.γ. Για μια KARPATHIA LTD. δειτε και εδώ και εδώ

No comments: