Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο Ιανουάριου-Ιουνίου 2010, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 9.645 εκατ. ευρώ από 17.866 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και περιορίστηκε κατά 46,0% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5% με βάση το σύνολο των μέτρων που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.
Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του εξαμήνου του 2010 οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα του 2010.
Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 7,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 12,8%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 12,7%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,4%, ενώ οι δαπάνες για τόκους είναι μειωμένες στο εξάμηνο κατά 13,3% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/594134/Article.aspx
___________________________
Ας κάνω μια ανασκόπηση στο πως έχω δει τη πορεία των δημόσιων οικονομικών τους προηγούμενους μήνες
(χρονολογικά προς τα πίσω)
9/6: ΤΑ 2-3-4 ΤΡΙΜΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΒΑΡΥΤΕΡΑ από το 1ο
8/5: το ότι τα δημόσια έσοδα σταθεροποιούνται είναι θετικό
19/4: Για αυτούς που καταλαβαίνουν, τα μέτρα φορολογικής πολιτικής που έχουν μόλις ψηφιστεί, θα έχουν φτάσει στα ταμεία του κράτους σε πλήρη έκταση στους επόμενους 12 μήνες και σε καμία περίπτωση νωρίτερα.
15/4: Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι όλοι (και οι ξένοι) ακούνε και διαβάζουν την ΤτΕ περισσότερο από την (αρμόδια) κυβέρνηση ή τη ΕΣΥΕ
9/4: Το κλισέ της εγχώριας ρηχής οικονομίας είναι "εύκολα χαλάει, εύκολα φτιάχνει". ... η πρώτη ματιά στα προσωρινά στοιχεία δείχνει μια αισθητή βελτίωση, η οποία μεν είναι μικρότερη από το -40% της επικεφαλλίδας αλλά είναι αισθητή. ... μην ξεχνάμε ότι συγκρίνουμε με τα στοιχεία 2009, ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΤΟ 1993, ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ από τον Β'ΠΠ. Συγκρίνουμε δηλαδή το χειρότερο με κάτι που δεν είναι το χειρότερο.
6/4: Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι ζήτησαν από τον Παπανδρέου και τον Παπακωνσταντίνου μέτρα για μείωση του δημοσίου ελλείμματος κατά 4% και εκείνοι πήραν μέτρα που κοστολογήθηκαν στο 6%.
[δυστυχώς δεν έπεσα πάνω σε προβλέψεις για την εγχώρια ύφεση 2010... άλλη φορά]
Ας γράψω κάτι ΑΠΟΛΥΤΑ σχετικό μιας και δεν το είχα ποστάρει.
Κόντεψα να χάσω όλο το τριχωτό της κεφαλής μου όταν τον Σεπτέμβριο 2009 (παραμονές εκλογών) είχα πετύχει στις ειδήσεις τη σχετική είδηση και είχα τότε ποστάρει:
Προσδοκία εσόδων από ΦΠΑ με δόσεις: Ανω του 5% το έλλειμμα
Η διευκόλυνση έχει ως στόχο να αυξηθούν τα έσοδα από ΦΠΑ που εμφανίζουν μείωση 6,5% στο 7μηνο και είναι ένας από τους βασικούς λόγους του φετινού δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Θα αυξηθούν τα έσοδα από το ΦΠΑ όταν αυτός θα αποδίδεται με δόσεις στο ..μέλλον;
Συνεπώς, τα δημόσια έσοδα, ήδη από τα τέλη του 2009 είναι μειωμένα σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε να είναι καθώς οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις έκαναν χρήση του μέτρου της τμηματικής καταβολής ΦΠΑ, έτσι ώστε οι εισπράξεις ΦΠΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ να είναι ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ!
Αλλά αυτό ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ!
Τέλος στην τμηματική καταβολή του ΦΠΑ
ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ για την τμηματική καταβολή του ΦΠΑ σημαίνει η ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης του τελευταίου φορολογικού νόμου που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται ότι για πράξεις που πραγματοποιούνται από την 1η Ιουλίου 2010 και μετά καταργείται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής ΦΠΑ, η οποία ετέθη σε ισχύ από 16 Σεπτεμβρίου 2009. Οι υποκείμενοι στον φόρο μπορούν να επωφεληθούν από την τμηματική καταβολή μόνο για πράξεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι 30 Ιουνίου και με την προϋπόθεση ότι υποβάλλουν εμπρόθεσμη περιοδική δήλωση. Μετά τη λήξη της προθεσμίας εμπρόθεσμης υποβολής περιοδικών δηλώσεων για φορολογικές περιόδους που λήγουν στις 30 Ιουνίου δεν υπάρχει δυνατότητα τμηματικής καταβολής του οφειλόμενου φόρου. Η αλλαγή αυτή θα σημάνει την ταχύτερη εισροή εσόδων από ΦΠΑ στα ταμεία του Δημοσίου αλλά αναμένεται να επιβαρύνει τη ρευστότητα επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών.Μέχρι σήμερα οι υπόχρεοι αρχικών χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων που τηρούν βιβλία πρώτης, δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας του ΚΒΣ μπορούσαν να εξοφλήσουν τον ΦΠΑ καταβάλλοντας ποσοστό 30% με την υποβολή της δήλωσης και το υπόλοιπο του φόρου σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Μάλιστα, αν ο υπόχρεος κατέβαλλε με την υποβολή της δήλωσης το 30% του φόρου δεν επιβάλλονταν προσαυξήσεις για τους δύο μήνες που ακολουθούσαν.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4581950
Συγγνώμη που δεν μπορώ να υπολογίσω τη διαφορά σε εισπράξεις ΦΠΑ μόνο και μόνο από τη κατάργηση του μέτρου της τμηματικής καταβολής - φανταστικό μέτρο, σίγουρα(!) βοήθησε... ποιον όμως δεν ξέρω.
Την επίδραση της κατάργησης σε 1-2 μήνες θα την πετύχουμε μπροστά μας!
Τώρα γιατί δεν μαθαίνετε από τους δημοσιογράφους σχετικά με την τμηματική καταβολή ΦΠΑ και βέβαια την επίδραση της κατάργησής της, μην ρωτάτε εμένα...
Τέλος, τα έσοδα του εγχώριου προϋπολογισμού δείχνουν να στέκονται κοντά στις προβλέψεις και αναμένεται να έχουμε και "θετικές εκπλήξεις", όμως σε λίγο θα ξεκινήσουν τα νταβαντούρια με τα έξοδα, τα οποία δείχνουν να μην πέφτουν σύμφωνα με τις δυνατότητες που υπάρχουν.
No comments:
Post a Comment