14.11.11

Αυστραλία, Μπρουνέι, Χιλή, ΗΠΑ, Μαλαισία, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ συμφώνησαν να δημιουργήσουν ζώνη ελεύθερης διακίνησης εμπορίου.

Η Αυστραλή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την συμφωνία εννέα χωρών που ανήκουν στο οικονομικό Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού APEC να δημιουργήσουν ζώνη ελεύθερης διακίνησης εμπορίου.
Η κα Γκίλαρντ, που βρίσκεται στη Χονολουλού της Χαβάης για την διάσκεψη κορυφής των ηγετών του APEC, τόνισε ότι η συμφωνία αυτή θα συμβάλει στη ανάπτυξη της οικονομίας και στην αύξηση των αυστραλιανών εξαγωγών.
Το εμπόριο είναι ένα από τα θέματα στην ατζέντα της συνόδου. Είναι ένα θέμα το οποίο η κα Γκίλαρντ θα συζητήσει και κατ' ιδίαν με τον κ. Ομπάμα, τον οποίο σε λίγα 24ωρα θα υποδεχθεί και στην Αυστραλία.
Οι χώρες που δέχθηκαν τη συγκεκριμένη συμφωνία για κατάργηση των δασμών είναι: Αυστραλία, Μπρουνέι, Χιλή, ΗΠΑ, Μαλαισία, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ. Σ' αυτές αναμένεται να προστεθεί και η Ιαπωνία.
Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη σύνοδο του APEC στη γενέτειρά του Χονολουλού, απομένουν να επιλυθούν «μερικές λεπτομέρειες» και η νέα συμφωνία θα ισχύει σε ένα περίπου χρόνο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις το 2008 σχετικά με τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των 21 χωρών-μελών του οικονομικού Φόρουμ στη Χαβάη. Έντεκα χώρες του APEC παραμένουν εκτός της προτεινόμενης ζώνης ελευθέρων συναλλαγών, ανάμεσά τους ο Καναδάς, η Νότια Κορέα και προπάντων η Κίνα, η δεύτερη παγκόσμια οικονομία.
Το Πεκίνο έχει επικρίνει ορισμένες απαιτήσεις που προβλέπονται από το APEC, κυρίως τον σεβασμό κοινωνικών ή οικολογικών κριτηρίων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_13/11/2011_414492

No comments: