14.11.11

Μέρκελ: Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στην πολιτική ένωση

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί βήμα-βήμα προς την πολιτική ένωση, χαρακτηρίζοντας την τρέχουσα ως τη «δυσκολότερη περίοδο από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» λόγω της κρίσης χρέους.
Στη διάρκεια ομιλίας της προς χιλιάδες εκπροσώπους των Χριστιανοδημοκρατών στη Λειψία, η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θα πρέπει να κάνει περισσότερες θυσίες.
«Η πρόκληση της γενιάς μας είναι να ολοκληρώσουμε αυτό που αρχίσαμε στην Ευρώπη και αυτό είναι να δημιουργήσουμε, βήμα-βήμα, μία πολιτική ένωση».
«Η Ευρώπη διανύει μία από τις δυσκολότερες, ίσως τη δυσκολότερη, περίοδο από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε.
Όπως είπε, «ήρθε η ώρα για ένα άνοιγμα προς μια νέα Ευρώπη» διότι «αν το ευρώ αποτύχει, αποτυγχάνει η Ευρώπη».
«Το ευρώ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα, είναι το σύμβολο μισού αιώνα ειρήνης, ελευθερίας και κοινωνικής ευημερίας», υπογράμμισε η Μέρκελ.
Το διήμερο συνέδριο στη Λειψία επρόκειτο να επικεντρωθεί στην εκπαιδευτική πολιτική, όμως κυριάρχησε εξαρχής το θέμα της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη.
Η Μέρκελ υπογράμμισε πως η Γερμανία έχει ευθύνη έναντι των εταίρων της και πως είναι και η ίδια ευάλωτη αν άλλες χώρες της ευρωζώνης παρασυρθούν στην κρίση καθώς, όπως υπενθύμισε στο κόμμα, το 60% των γερμανικών εξαγωγών γίνονται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Τα ιρλανδικά προβλήματα είναι σλοβακικά προβλήματα, τα ελληνικά προβλήματα είναι ολλανδικά προβλήματα και τα ισπανικά προβλήματα είναι δικό μας πρόβλημα», δήλωσε η Μέρκελ. «Η ευθύνη μας δεν σταματάει στα σύνορά μας».
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2091006

____________________________________________

βαρύγδουπο αλλά εννοεί κάτι άλλο

No comments: