13.11.11

Δημοσκοπήσεις στον κυριακάτικο Τύπο (επιστημονική ..δουλειά!)

Σωστή απόφαση θεωρεί η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών την τοποθέτηση του Λουκά Παπαδήμου ως επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής.
Πιο αναλυτικά, το 72,9% θεωρεί ότι ήταν «σωστή και μάλλον σωστή απόφαση», ενώ το 20% θεωρεί ότι ήταν «λάθος και μάλλον λάθος απόφαση».
Το 78% κρίνει «θετικό ή μάλλον θετικό» βήμα το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ενώ το 20% εμφανίζεται «αρνητικό ή μάλλον αρνητικό».
Σε ό,τι αφορά τα συναισθήματα που δημιούργησε η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο το 42,2% απάντησε «ελπίδα», το 17,4% «ηρεμία», το 8,6% «ανησυχία», το 8,5% «αδιαφορία», το 7,5% «οργή» και το «5,4%» απαισιοδοξία και φόβο.
Στη δημοσκόπηση της Marc για το Έθνος της Κυριακής και στο ερώτημα «πώς κρίνετε την επιλογή Παπαδήμου για την πρωθυπουργία της χώρας;» θετική απάντηση έδωσε το 55,6%, ενώ μάλλον θετικά απαντά το 23,5% δίνοντας ένα συνολικό ποσοστό 79,1% θετικής και μάλλον θετικής γνώμης.
Tέλος, σε δημοσκόπηση της MRB για τη Realnews, το 75% των ερωτηθέντων απαντά θετικά στην τοποθέτηση του Λουκά Παπαδήμου στην πρωθυπουργία της χώρας, ενώ το 61,7% υποστηρίζει τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας και μετά τις βουλευτικές εκλογές. Στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφεται επίσης άνοιγμα της «ψαλίδας» ανάμεσα στα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 21,8% και το ΠΑΣΟΚ 11,9%.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2090418

Το βαρόμετρο της Public Issue στην Καθημερινή
Θετική γνώμη έχει το 55% για τον  Λουκά Παπαδήμο και μόλις το 18%, αρνητική, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue  για τον ΣΚΑΪ και την «Καθημερινή» της Κυριακής. Μάλιστα  7 στους 10 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και 6 στους 10 του ΛΑΟΣ έχουν θετική γνώμη για τον κ. Παπαδήμο, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ θετική γνώμη έχει το 56%.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Παπαδήμο και στο ερώτημα για τη γνώμη των πολιτών στο πρόσωπο του προέδρου της βουλής   Φίλιππου Πετσάλνικου,  για τη θέση του πρωθυπουργού, είναι 25% θετικές γνώμες και 57% αρνητικές.
Ο κ. Παπαδήμος φαίνεται πως εμπνέει την εμπιστοσύνη των πολιτών για τη διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, καθώς το 45% των πολιτών δηλώνουν ότι τον εμπιστεύονται έναντι 35% που δεν τον εμπιστεύονται.
Το 60% των πολιτών πιστεύει ότι ο δικομματισμός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ,  δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 9 μονάδες, ενώ για πρώτη φορά προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ του ΚΚΕ. Τα κόμματα λαμβάνουν:
ΝΔ με ποσοστό 28,5%,   ΠΑΣΟΚ με 19,5%,  ΣΥΡΙΖΑ με 12%,  ΚΚΕ με 11%, ΛΑΟΣ 8,5%, Δημοκρατική Αριστερά 7,5%,  Οικολόγοι 3,5% , Δημοκρατική Συμμαχία  2,5%. Η αποχή καταγράφεται στο 27%.
Σύμφωνα με το Βαρόμετρο, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας δε θα έχει αυτοδυναμία.
Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Γιώργος Παπανδρέου λαμβάνει το 19%, ο Αντώνης Σαμαράς το 33%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης το 41%, ο Αλέξης Τσίπρας το 38% και η Αλέκα Παπαρήγα το 27%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο κανένας με 61%, ο Αντώνης Σαμαράς με 28% και ο Γιώργος Παπανδρέου με 11%.
Στο μεταξύ, το 54% κρίνει αναγκαία τη διεξαγωγή εκλογών.
Στην ερώτηση για τα σημαντικότερα προβλήματα  της χώρας, οι ερωτηθέντες στο Βαρόμετρο του Νοεμβρίου πιο σημαντικό θεωρούν το οικονομικό με 58% (έναντι 57% τον Οκτώβριο) και δεύτερο την ανεργία με 34%. Τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρούνται οι πολιτικοί και τα πολιτικά κόμματα, με 29%.
Μετά την παραίτηση Παπανδρέου, το 15% εκτιμά πως τα πράγματα στη χώρα μας πηγαίνουν στη σωστή κατεύθυνση και το 77% εκτιμά πως πηγαίνουν στη λάθος κατεύθυνση. Πριν την παραίτηση Παπανδρέου τα πράγματα πήγαιναν στη σωστή κατεύθυνση για το 8% και στη λάθος για το 86%.
http://www.inews.gr/178/4-dimoskopiseis-nai-se-papadimo-voutia-pasok-anodos-aristeras.htm

________________________________________

είναι κάπως νωρίς για δημοσκοπήσεις

No comments: