22.11.11

Επιμένει στο θέμα των εγγυήσεων η Ευρώπη

Η Ευρωζώνη θα στηρίζει την Ελλάδα, εφόσον τηρεί τους όρους ήταν το μήνυμα των Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο στον Λουκά Παπαδήμο κατά την πρώτη τους συνάντηση στις Βρυξέλλες.  Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος που συμφωνήθηκε με την τρόικα.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ.Βαν Ρομπάι, αναφερθείς εμμέσως στο θέμα των εγγυήσεων  ζήτησε από τους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες «να υποστηρίξουν αυτή την στρατηγική» της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ο κ.Παπαδήμος είχε δηλώσει ότι το πώς θα δεσμευτούν τα πολιτικά κόμματα εναπόκειται στα ίδια.

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της έκτης δόσης, ο κ.Βαν Ρομπάι είπε το Eurogroup θα είναι σε θέση να συμφωνήσει κατά την επόμενη συνάντηση που θα έχει.

«Η κατάσταση είναι πολύ απαιτητική. Πολλές προσπάθειες έχουν ήδη γίνει από τον ελληνικό λαό, ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αποκατασταθεί η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη», επισήμανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επιπλέον, δήλωσε, «υποστηρίζουμε τις συνεχιζόμενες συζητήσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους ιδιώτες πιστωτές», λέγοντας ότι το PSI που υποστηρίζεται από την Ευρωζώνη και τον EFSF «πρέπει να ολοκληρωθεί με ταχύτητα».

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη κατάσταση στην Ευρωζώνη, ο κ.Βαν Ρομπάι μίλησε για μία δύσκολη περίοδο την οποία διερχόμαστε. «Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν αυστηρά τις δεσμεύσεις τους» σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική πολιτική και τις δομικές μεταρρυθμίσεις.

Υπογράμμισε δε ότι όλοι θεσμοί της ΕΕ πρέπει να κάνουν ό,τι είναι μέσα στις δυνάμεις τους, με σεβασμό στην εντολή τους, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Την Τρίτη, ο Λουκάς Παπαδήμος θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στην Φρανκφούρτη για να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=103477No comments: