22.11.11

ΗΠΑ: Όχι σε συμφωνία για το χρέος, με υποβάθμιση απειλεί η Fitch

Δεν θα υποβαθμίσουν την αξιολόγηση των ΗΠΑ οι Standard & Poor's και Moody's, παρά την αποτυχία της υπερ-επιτροπής του Κογκρέσου να καταλήξει σε συμφωνία για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Όμως, η Fitch δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υποβάθμισης των προοπτικών της ΑΑΑ αξιολόγησης που δίνει στη χώρα.

Τα μέλη του Κογκρέσου ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν τις προσπάθειες για τη μείωση του χρέους, κάτι που σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον δεν θα μπορέσει να βρει μια συμβιβαστική λύση σε ζητήματα φορολογίας και δαπανών έως το 2013, δηλαδή μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Σημειώνεται ότι η Fitch διατηρεί την καλύτερη αξιολόγηση ανάμεσα στους τρεις οίκους για τις ΗΠΑ, ενώ η S&P είχε υποβαθμίσει την αξιολόγηση στις αρχές του Αυγούστου, λόγω των ανησυχιών για την αύξηση του ελλείμματος και του χρέους.

Η υπερ-επιτροπή καλούνταν να μειώσει το έλλειμμα των ΗΠΑ κατά τουλάχιστον 1,2 τρισ. δολάρια στα επόμενα 10 χρόνια. Μετά την αποτυχία της να καταλήξει σε συμφωνία, αυτόματες περικοπές δαπανών θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2013.

Έπειτα από το αποτέλεσμα αυτό, ο πρόεδρος Barack Obama, επιχείρησε να καθησυχάσει τις αγορές, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο στάσης πληρωμών, όπως συνέβαινε τον Αύγουστο. Όπως είπε, «με τον ένα τρόπο ή με τον άλλο», τα ελλείμματα θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 2,2 τρισ. δολάρια στα επόμενα 10 χρόνια.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=103487

No comments: