24.11.11

Le Monde: Το μέλλον της Ευρώπης είναι στα χέρια της Γερμανίας και μόνο Δεν υπάρχει γαλλογερμανικός άξονας διαπιστώνει η έγκριτη εφημερίδα

Το Παρίσι αντιλαμβάνεται ότι δεν υφίσταται πλέον -αν υποθέσουμε ότι υπήρξε ποτέ- η ουτοπία της γαλλογερμανικής δυαρχίας στους κόλπους της ευρωζώνης. Ισως, ο Νικολά Σαρκοζί να βαυκαλίστηκε με αυτή την ιδέα μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε το τελευταίο 12μηνο με την Ανγκελα Μέρκελ. Είτε κατ' ιδίαν στο θέρετρο της Ντοβίλ, είτε με αφορμή τη φιλοξενία της συνόδου του G20 στις κοσμοπολίτικες Κάννες, ο γάλλος πρόεδρος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει πρόσωπο με πρόσωπο με τη γερμανίδα καγκελάριο για τα φλέγοντα ζητήματα της Ευρώπης: την Ελλάδα και τη θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, τη συνολική λύση στην κρίση, τη δημοσιονομική σύγκλιση και την οικονομική διακυβέρνηση.
Πιθανόν, επειδή πολλές από αυτές τις συναντήσεις έγιναν στο έδαφος της χώρας του, ο γάλλος ηγέτης καλλιέργησε στον εαυτό του αλλά και στην κοινή γνώμη της Γαλλίας και της Ευρώπης ότι είναι ισότιμος συμπρωταγωνιστής σε αυτό το έργο. Δεν είναι όμως έτσι, και αυτό το συνειδητοποιούν με ανάμεικτα συναισθήματα θλίψης, οργής και ανησυχίας, και οι ίδιοι οι Γάλλοι.

Η έγκριτη γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρεται σήμερα για πρώτη φορά στο τέλος αυτών προσδοκιών. «Ο φόβος μιας ΄΄γερμανικής Ευρώπης΄΄ επανεμφανίζεται στους κυβερνώντες» τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο. Ο αρθρογράφος Αρνό Λεπαρμαντιέ επικαλείται δηλώσεις «στελέχους της γαλλικής κυβέρνησης με μεγάλο ειδικό βάρος» ο οποίος ομολογεί ότι «οι Γερμανοί κυριαρχούν στα πάντα και εμείς περιμένουμε τις αποφάσεις τους χωρίς να έχουμε επαφή με τα γεγονότα».
Ο ίδιος ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι «το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου βρίσκεται στα χέρια της Γερμανίας και μόνο αυτής». Και η λέξη που επιλέγει για να περιγράψει το κλίμα στις τάξης της διοικούσας πολιτικής και οικονομικής ελίτ στη Γαλλία είναι «πανικός».
Ο επιφανής οικονομολόγος και άλλοτε σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν Ζακ Αταλί δηλώνει ότι η Ευρώπη είχε αυτοκτονήσει δυο φορές με τους Παγκόσμιους Πολέμους στο παρελθόν και σήμερα αυτοκτονεί ξανά «αλλά η Γερμανία είναι αυτή που κρατά το μαζικό φονικό όπλο της ηπείρου στα χέρια της».
Ενα άλλο στέλεχος του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος, μοιράζεται τους ίδιους φόβους. «Η Γερμανία φέρει απόλυτη ευθύνη για την κατάρρευση του συστήματος. Μετά την περιοριστική νομισματική πολιτική, τώρα θέλει να μας επιβάλλει τις διαταγές της για τους προϋπολογισμούς, το γερμανικό ρόπαλο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ζακ Μιάρ.
Ρόπαλο, διαταγές, μαζικά όπλα, αυτοκτονία, κυριαρχία. Αυτές είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι Γάλλοι για να πουν ότι ο περιώνυμος γαλλογερμανικός άξονας δεν υπάρχει. «Το φάντασμα της γερμανικής Ευρώπης προβάλλει ξανά» αναφέρει η Le Monde.
Υπάρχει όμως και μια ένσταση σε όλα αυτά. Η Γαλλία «σύρθηκε» εν αγνοία της σε αυτή την παραπειστική εικόνα «συγκυβέρνησης» με τη Γερμανία επί των υπολοίπων χωρών του ευρώ; Οχι, απαντά ευθαρσώς η εφημερίδα. «Οι Γάλλοι ανησυχούν καθώς τους επιβάλλεται η γερμανική γραμμή στην οικονομία όμως ο Νικολά Σαρκοζί ήταν αυτός που χρησιμοποίησε ως εργαλείο το γερμανικό μοντέλο για να προωθήσει τις δικές του μεταρρυθμίσεις» αναφέρει ο γάλλος δημοσιογράφος.
Η Γερμανία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της να τραβήξει ως τα άκρα τα πλεονεκτήματά της διότι αυτό θα έκανε τους ανήσυχους ή αδύνατους γείτονές της να εξεγερθούν, σημειώνει η εφημερίδα. Η ίδια η Γερμανία κινδυνεύει να προκαλέσει «γερμανοφοβία» στους υπόλοιπους Ευρωπαίους στους οποίους κυριαρχεί. 
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=431852&h1=true

____________________________________

είναι απάντηση στο αμέσως προηγούμενο ποστ!

No comments: