16.11.11

Rehn: Στο τραπέζι και η πρόταση των πέντε "σοφών" [Ταμείο Εξαγοράς Χρέους με αντάλλαγμα εποπτεία]

Την ριζοσπαστική πρόταση της ομάδας των πέντε σοφών της Γερμανίας για τη σύσταση ενός ταμείου αγοράς χρέους που θα ανοίξει τον δρόμο ακόμα και για την έκδοση ευρωομολόγων επανέφερε στο προσκήνιο ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn.

Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας –γνωστό επίσης και ως οι πέντε "σοφοί"– πρότεινε την προηγούμενη εβδομάδα τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξαγοράς (European Redemption Fund)  το οποίο θα αναλάβει το επιπλέον δημόσιο χρέος όλων των χωρών που παραβιάζουν το όριο του 60% επί του ΑΕΠ.

Ως αντάλλαγμα, οι χώρες θα πρέπει να δεχτούν να υποβληθούν σε αυστηρή οικονομική εποπτεία και να θεσμοθετήσουν συνταγματικά "φρένα" στο χρέος τους.


Το συγκεκριμένο μοντέλο θα πρέπει να "ληφθεί σοβαρά υπόψη" δήλωσε ο Rehn μιλώντας στο Dow Jones Newswires στο περιθώριο συνάντησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημείωσε παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ένα πακέτο επιλογών για τη στενότερη οικονομική ολοκλήρωση στην Ευρωζώνη.

"Στόχος μας είναι να πετύχουμε ένα ισορροπημένο πακέτο που θα προβλέπει την ουσιαστική ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης από τη μια πλευρά και την παρουσίαση των επιλογών για τα ομόλογα σταθερότητας (stability bonds) από την άλλη", δήλωσε ο Rehn.

"Τέτοια ομόλογα θα μπορούσαν, εφόσον είναι καλά σχεδιασμένα, να ενισχύσουν την οικονομική σταθερότητα και δημοσιονομική πειθαρχία στη ζώνη του ευρώ και σε αυτό το πλαίσιο να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη", πρόσθεσε.

Τα ευρωομόλογα ή "ομόλογα σταθερότητας" κερδίζουν στήριξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα πιο αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης αλλά και μεταξύ γνωστών οικονομολόγων, σχολιάζει το Dow Jones Newswires.


http://www.capital.gr/News.asp?id=1330783

No comments: