23.11.11

Καμπανάκι από S&P για νέες υποβαθμίσεις σε ΕΕ - Fitch: "Μετά βίας" κρατάει το ΑΑΑ η Γαλλία - Κομισιόν: Ευρωπαϊκή υπογραφή στους προϋπολογισμούς με αντάλλαγμα το ευρωομόλογο

Σαφή προειδοποίηση για νέες υποβαθμίσεις στην ευρωζώνη απευθύνει ο κ. David Beers της Standard & Poor's καλώντας εμμέσως πλην σαφώς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βρουν μία συμβιβαστική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

"Δύσκολα μπορεί να δει κανείς πώς θα αποφευχθεί η ύφεση στην ευρωζώνη το 2012 εάν το κόστος του χρήματος παραμείνει σε τόσο υψηλά επίπεδα και οι τράπεζες συνεχίσουν να συρρικνώνουν τους ισολογισμούς τους", αναφέρει, σπεύδοντας παράλληλα να συμπληρώσει πως "η ύφεση ενδεχομένως να επιφέρει επιπλέον πτωτικές πιέσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση των μελών της ευρωζώνης".

Κατά τον κ. Beers "δεδομένου ότι διακυβεύονται τόσα πολλά, θα περίμενε κανείς ότι θα μπορούσε να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στις θέσεις των νομισματικών αρχών και των αξιωματούχων της εθνικής πολιτικής". Ο ίδιος μάλιστα υποδεικνύει ότι "τα πιο επιθετικά βήματα από την ΕΚΤ στον χειρισμό της κρίσης χρέους θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από πιο εξισορροπημένες κινήσεις εκ μέρους των κυβερνήσεων".

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/667890/ArticleNewsWorld.aspx

Ο οίκος αξιολογήσεων Fitch Ratings εξέδωσε ειδική έκθεση για την γαλλική οικονομία, όπου διατηρεί μεν την αξιολόγηση ΑΑΑ και το Stable Outlook, αλλά προειδοποιεί ότι, ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση για την βελτίωση του συντελεστή χρέους επί του ΑΕΠ, η Γαλλία «μετά βίας» θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ανώτατης αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Ο οίκος αποδέχεται ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση έχουν βελτιώσει την αξιοπιστία του προγράμματος σταθεροποίηση, αλλά θεωρεί ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος του 3% επί του ΑΕΠ το 2013.

Επιπλέον, εάν η Γαλλία ενεργοποιήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της στο EFSF, το χρέος επί του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 95% του ΑΕΠ, που θα τοποθετήσει την οικονομία στην υψηλότερη θέση της κλίμακας που συνάδει με την διατήρηση της αξιολόγησης «ΑΑΑ».

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/667917/ArticleNewsWorld.aspx

Προτάσεις για σαρωτικές αλλαγές στον έλεγχο και την εποπτεία επί των εθνικών προϋπολογισμών κατέθεσε η Κομισιόν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση ευρωομολόγων που κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας για την έξοδο από την κρίση.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/667910/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: