10.10.12

Στα 2,8 δισ. ευρώ το "χάσμα"


Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον 4ο κύκλο  διαπραγμάτευσης  με την τρόικα. Η πρώτη συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 18:30 και τα μέτωπα πρέπει να κλείσουν σε 8 ημέρες το αργότερο: έως την Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Πρέπει να κλείσει το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ στο οποίο φέρεται ότι παραμένει «τρύπα» 2,8 δισ. ευρώ. Επίσης, πρέπει να οριστικοποιηθούν οι νέες «μεταρρυθμίσεις» του...  νέου (3ου κατά σειρά) μνημονίου το οποίο γράφεται με ταχύτατους ρυθμούς και να εφαρμοσθούν οι 89 «προαπαιτούμενες δράσεις».

Στο πακέτο των νέων περικοπών για την  προσεχή 2ετία (αφού η επιμήκυνση παραμένει στο... τραπέζι αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση), σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν δύο τρύπες συνολικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ... τουλάχιστον:

* Τα πιο πολλά μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ τουλάχιστον έχουν τοποθετηθεί στο 2013 μετά από αφόρητες πιέσεις της τρόικας η οποία θέλει ουσιαστικά εδώ και τώρα όλες τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα:  θέλει να γίνουν νόμος του κράτους μαζί με τον προϋπολογισμό και να εφαρμοσθούν από το νέο έτος.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή βασιζόταν σε περικοπές 7,8 δισ. ευρώ και το 1,2 δισ. ευρώ δεν έχει βρεθεί... ολόκληρο. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι υπάρχει ένα «κενό»  800 εκατ. ευρώ μέτρων. Η τρόικα επέμενε  έως το προηγούμενο Σάββατο που διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις τα «λεφτά» να έρθουν όχι από διαθρωτικά μέτρα (περικοπές ΟΤΑ, αμυντικών δαπανών κλπ) αλλά από πρόσθετες παρεμβάσεις στο κοινωνικό κράτος. 

Η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μία  αλλαγή στάσης με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα από το Eurogroup να εκφράζει  για πρώτη φορά δημοσίως τη δυσαρέσκειά του. Χαρακτήρισε υπερβολικές τις απαιτήσεις της τρόικας για εμπροσθοβαρή κατανομή των μέτρων κατά 70% για το 2013, που αναιρούν, όπως υποστήριξε, τα οφέλη από την επιμήκυνση...

* Τα υπόλοιπα 4,5 δισ. ευρώ του «πακέτου» τοποθετούνται στο 2014 και σύμφωνα με πληροφορίες,  στην τελευταία συνάντηση του προηγούμενου Σαββάτου με την τρόικα είχαν βρεθεί  τα 2,5 δισ. ευρώ. Αναζητούνται ακόμη 2 δισ. ευρώ από περικοπές στις δαπάνες αλλά και από το πακέτο των φόρων, το οποίο επίσης δεν έχει «κλειδώσει». Τις προηγούμενες ημέρες, τα τεχνικά  κλιμάκια είχαν παραμείνει στην Αθήνα... ψάχνοντας μέτρα κοινής αποδοχής. Το αν υπήρξε πρόοδος αναμένεται να φανεί στην νέα συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας στο ΥΠΟΙΚ που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 18:30.

Ήδη, θεωρείται δεδομένη από κυβερνητικούς κύκλους η περικοπή των δώρων στις συντάξεις του ΟΓΑ (η τρόικα θεωρεί ότι είναι προνοιακό επίδομα μη αναταποδοτικό), η κατάργηση των κινήτρων επίτευξης στόχων, των εποχιακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ, αλλά και επιβολή φόρου στους εφοπλιστές.

Άγνωστος «Χ» παραμένει το ζήτημα των απολύσεων με την κυβέρνηση να φέρεται ότι... υποχωρεί  στην απομάκρυνση από το Δημόσιο μετά από 1 χρόνο εφεδρείας όσων μπουν στην «λίστα» των 15.000 φέτος, αλλά την τρόικα να μην θεωρεί το μέτρο αρκετό: φέρεται να εκτιμά ότι είναι «προτιμότερο» να απολυθούν υπάλληλοι του ευρύτερου δημοσίου από το να «κοπεί» και άλλο το κονδύλι για μισθούς και συντάξεις που απαιτεί η ίδια για να γεμίσει το «πακέτο» των 2,8 δισ. ευρώ...

Η ελληνική πλευρά από την άλλη επιχειρεί να θέσει επιτακτικά το ζήτημα της επανακατανομής των μέτρων σε βάθος 4ετίας με το επιχείρημα της βαθύτατης –πλέον– ύφεσης και της κοινωνικής αναταραχής που μπορεί να φέρει ένα τόσο σκληρό πακέτο μέτρων.

Παράλληλα, με την πλάτη στον τοίχο μετά από τις πολύμηνες καθυστερήσεις θα πρέπει να «τρέχει» για να εφαρμόσει ή να ψηφίσει στις επόμενες 8 ημέρες (έως την σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου) τις 89 εκκρεμότητες στο διαθρωτικό πεδίο. Πολλές από αυτές είναι  εισπρακτικού χαρακτήρα (πχ αν σε αυτές τελικά περιληφθεί η αύξηση της τιμής στο ρεύμα, η μείωση εφάπαξ κλπ) ή προσκρούουν σε ισχυρούς κλάδους (πχ απελευθέρωση επαγγελμάτων δικηγόρου, μηχανικού, κλπ).

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές αναμένεται να έρθουν από σήμερα και τα υπόλοιπα "ανοικτά" μέτωπα. Μεταξύ αυτών  τα πρόσθετα μέτρα του 2012,  τα πρόσθετα μέτρα 3-5 δισ. ευρώ (για μετά το 2014), η «διατηρησιμότητα» χρέους,  και το χρηματοδοτικό κενό ύψους 14-15 δισ. ευρώ.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1636412

No comments: