19.10.12

Χαν: Από τη δόση εξαρτώνται τα €3 δισ. του ΕΣΠΑ για το 2012


Από τις αποφάσεις της τρόικας για το χρόνο καταβολής της δόσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει μέσα σε δύο μήνες να απορροφήσει τα 3 δισ. ευρώ (επί συνόλου 3,7 δισ. ευρώ) των κοινοτικών κονδυλίων που υπολείπονται του στόχου για το 2012. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στην Αθήνα ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γιοχάνες Χαν.

Ο κ. Χαν άφησε κατ’ επανάληψη αιχμές προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για καθυστερήσεις των σχετικών προγραμμάτων χορήγησης ρευστότητας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις. Δήλωσε απογοητευμένος και προανήγγειλε ότι θα πάρει τηλέφωνο και θα ζητήσει εξηγήσεις.

Προανήγγειλε επίσης ότι θα «αυγατίσει» κατά 1,5 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο της αναθεώρησης που ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι από τα 180 έργα προτεραιότητας, ύψους 11 δισ. ευρώ, τα 40 εμφανίζουν σοβαρές καθυστερήσεις. Είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν κονδύλια, αλλά έκανε σαφές ότι κάποια από αυτά τα έργα, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων αξόνων, κινδυνεύουν για ακόμη μία φορά να παραταθούν χρονικά, δηλαδή να γίνουν και πάλι «έργα-γέφυρες» που θα χρειαστούν χρηματοδότηση από το επόμενα ΕΣΠΑ για να ολοκληρωθούν. Για το θέμα αυτό, δηλαδή της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2014-2020) άφησε μια αχτίδα αισιοδοξίας. Είπε ότι πιστεύει ότι θα εγκριθεί η λεγόμενη «κατηγορία περιφερειών σε μετάβαση», κάτι το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αποφύγει… τα χειρότερα: να μην πέσει από τα 20,4 δισ. ευρώ σήμερα στα 12 δισ. ευρώ μόνο στο επόμενο ΕΣΠΑ.

Αιχμές για ΕΤΕπ

«Δεν μπορώ να δεχτώ καμία ολιγωρία, καμία καθυστέρηση», είπε ο κ. Χαν, απαντώντας σε ερώτηση γιατί αργούν τα προγράμματα παροχής ρευστότητας μέσω ΕΤΕπ. Είπε ότι θα τηλεφωνήσει στην ΕΤΕπ για να καταλάβει καλύτερα τι συμβαίνει με την περίπτωση της Ελλάδας. Δήλωσε απογοητευμένος για τις δράσεις και παραδέχτηκε ότι δεν έχουν λειτουργήσει.

Πρόσθεσε, ερωτηθείς για το πώς θα μπορέσουμε να λάβουμε 3 δισ. ευρώ που απομένουν μέσα σε δύο μήνας, ότι «δεν νομίζω ότι θα καταφέρει η Ελλάδα να απορροφήσει 3 δισ. ευρώ στο χρόνο που απομένει», πρέπει να επιταχυνθεί η προσπάθεια. Παραδέχτηκε όμως ότι το ΕΣΠΑ εξαρτάται επίσης από την τρόικα και τη δόση, δηλώνοντας όμως αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.

Ξεχωριστά ο κ. Χαν εστίασε σε δύο πεδία που έχουν προβλήματα: στα στερεά απόβλητα της Αττικής, όπου θα τρέξουν δύο νέοι διαγωνισμοί και στο κτηματολόγιο, όπου μετά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ανέφερε ότι «θα δούμε πρόοδο». Αναφέρθηκε επίσης σε δυσκινησίες σε έργα, τα οποία, είτε δεν έχουν εγκριθεί, είτε δεν έχουν συμβασιοποιηθεί.

Ο Επίτροπος είπε εξάλλου ότι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ κινείται στον κοινοτικό μέσο όρο. Ωστόσο, εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα πήρε αναδρομικά 3,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2010-2012 λόγω της αύξησης του ποσοστού συγχρηματοδότησης στο 95%. Και εξήγησε ότι αυτό το «εργαλείο» δεν υπάρχει πλέον.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1644685

No comments: