3.10.12

Πορτογαλία: "Επιστρέφει" στις αγορές με ανταλλαγή ομολόγων 3,757 δισ. ευρώ

Σε ανταλλαγή ομολόγων λήξεως το 2013 με ομόλογα λήξεως το 2015, ύψους 3,757 δισ. ευρώ, προχώρησε η Πορτογαλία, όπως μεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση το Οργανισμού Δημοσίου Χρέους της Πορτογαλίας, το κουπόνι για τα ομόλογα λήξεως 2015 είναι 3,35% και για τους τίτλους λήξεως το 2013 5,45%.

Στόχος τους ανταλλαγής αυτής είναι να επιμηκυνθεί η λήξη του χρέους της χώρας, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως είναι και η πρώτη κίνηση στην οποία προχωρά η Πορτογαλία στην αγορά ομολόγων, αφ’ ότου εντάχθηκε σε πακέτο διάσωσης πριν από έναν χρόνο.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, αν και η ανταλλαγή αυτή υποδεικνύει το θετικό κλίμα προς την Πορτογαλία, καθώς οι επενδυτές αισθάνονται πιο άνετα να αγοράζουν πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως η ενέργεια αυτή είναι περισσότερο μια επιμήκυνση χρέους παρά μια νέα χρηματοδότηση.

«Θεωρούμε την ανταλλαγή αυτή περισσότερο ως μια κίνηση διαχείρισης με στόχο τη μείωση του χρηματοδοτικού βάρους, με την ανταλλαγή να στοχεύει κυρίως σε εγχώριους επενδυτές», σημείωσε ο Mark Dowding της BlueBay Asset Management.

«Πιστεύουμε πως η Πορτογαλία είναι απίθανο να επιστρέψει σύντομα στην αγορά ως κανονικός εκδότης , ενώ οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πορτογαλική οικονομία σημαίνουν πως η χώρα θα χρειαστεί επιπλέον και συνεχιζόμενη στήριξη και μετά τη λήξη του προγράμματος, το 2014», συμπλήρωσε.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/729698/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: