10.10.12

Απομόχλευση 4,5 τρισ. για τις ευρωπαϊκές τράπεζες!

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενδέχεται να χρειαστεί να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (!) μέχρι και το 2013, αν οι κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου αποτύχουν στη δέσμευσή τους να επιλύσουν την κρίση χρέους.
Την εκτίμηση αυτή κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τακτική έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, Τετάρτη.
Τυχόν αποτυχία των Ευρωπαίων να επιτύχουν στους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν τεθεί ή να συστήσουν ένα ενιαίο εποπτικό σύστημα, τη λεγόμενη τραπεζική ένωση, θα μπορούσε να αναγκάσει 58 τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την ιταλική UniCredit μέχρι τη γερμανική Deutsche Bank να εκποιήσουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, επισημαίνει το ΔΝΤ.
Αυτή η εξέλιξη, τονίζει, θα έπληττε την χορήγηση πίστης και περιόριζε περαιτέρω κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες την ανάπτυξη το 2013 σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, δηλαδή το σύνολο της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
«Υπάρχει σαφέστατη ανάγκη για απομόχλευση στην Ευρώπη», σχολίασε στο Bloomberg ο Μίχαελ Ζόιφερτ, αναλυτής στην Norddeutsche Landesbank στο Ανόβερο της Γερμανίας, ο οποίος προβλέπει ότι το πλήγμα θα είναι σοβαρό για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Μέχρι στιγμής, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η απομόχλευση μεταξύ των τραπεζών αναφοράς που χρησιμοποιεί στην έκθεσή του έχει ξεπεράσει τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια στο πρώτο μισό του 2012.
Tην μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά στην απομόχλευσή τους, λέει το ΔΝΤ, έχουν κάνει οι βρετανικές τράπεζες, οι οποίες έχουν περικόψει περιφερειακές δραστηριότητες, οι γαλλικές τράπεζες, οι οποίες έχουν μειώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία που αποτιμώνται σε δολάρια –συμπεριλαμβανομένων δομημένων χρηματοοικονομικών προϊόντων- και οι ολλανδικές τράπεζες, οι οποίες έχουν πουλήσει θυγατρικές τους στη Λατινική Αμερική.
Πηγή: Bloomberg
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=112934148

No comments: