15.10.12

Οι τράπεζες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα 6μήνου και 9μήνου μαζί τέλη Νοεμβρίου

Eλληνικό παράδοξο μεν αλλά αληθινό δε.
Για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι ελληνικές τράπεζες θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα 6μήνου και 9μήνου μαζί τέλη Νοεμβρίου δηλαδή.
Οι τράπεζες έχουν προτείνει στις αρμόδιες αρχές άπαξ και μέχρι τέλη Οκτωβρίου δεν θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της δόσης των 31,5 δις ευρώ που αφορά μεταξύ άλλων και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης τους να ανακοινωθούν αποτελέσματα 6μήνου και 9μήνου τέλη Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ 6μήνου 2012 έχει ανακύψει καθώς οι Ορκωτοί ελεγκτές δεν υπέγραφαν πιστοποιητικά ελέγχου αν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης.
Μετά την παρέμβαση των Ορκωτών ελεγκτών η διαδικασία περιπλέκεται και οι τράπεζες χωρίς το πιστοποιητικό ελέγχου δεν θα μπορούσαν να ανακοινώσουν αποτελέσματα 6μήνου.
Τα αποτελέσματα 6μήνου σε αντίθεση με του α΄ τριμήνου χρειάζεται πιστοποιητικό ελέγχου από ορκωτό ελεγκτή και ως εκ τούτου εγείρεται μείζον θέμα.
Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε να πάρουν παράταση οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για τα τέλη Οκτωβρίου.
Επειδή όμως έως τα τέλη Οκτωβρίου δεν θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της δόσης έχει προταθεί τα αποτελέσματα 6μήνου και 9μήνου να ανακοινωθούν μαζί τέλη Νοεμβρίου.

Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης

Όπως έχει αναφέρει το www.bankingnews.gr θα δοθούν κίνητρα στους παλαιούς μετόχους και  τα warrants να είναι 9 ενώ η σχέση κοινών μετοχών προς Cocos δηλαδή μετατρέψιμα ομολογιακά σε μετοχές θα είναι 60% προς 40%.
Η καθυστέρηση των όρων ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να αποδοθεί μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι έχει μετατεθεί ο χρόνος εκταμίευσης της επόμενης δόσης των 31,5 δις ευρώ για τον Νοέμβριο.
Τα 25 από τα 31,5 δις ευρώ θα κατευθυνθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι τάσεις στα αποτελέσματα

Όσον αφορά τα αποτελέσματα οι τάσεις του α΄ τριμήνου επαναλαμβάνονται με μια ειδοποιό διαφορά.
Καταγράφεται επιδείνωση των προβληματικών δανείων των τραπεζών.
Η επιδείνωση αυτή είναι οριζόντια αφορά όλα τα δάνεια εξέλιξη που αποδεικνύει ότι είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά της κρίσης και της βαθειάς οικονομικής ύφεσης της Ελλάδος.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις τα NPLs ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα διαμορφωθεί στο 22-24% που σημαίνει 55-56 δις ευρώ προβληματικά δάνεια. Το πραγματικό NPLs ίσως φθάνει το 30% του συνόλου των δανείων.
Η αύξηση των προβλέψεων σε ετήσια βάση στο παρελθόν έφθασε τα 2 δις ωστόσο το 2012 η τάση επιδείνωσης έχει αυξηθεί.
Οι δραστηριότητες του εξωτερικού πλην της Finansbank συνεχίζουν να επηρεάζονται από την κρίση.
Τα έντοκα έσοδα έχουν μειωθεί αφενός λόγω της μείωσης των ομολόγων αλλά και λόγω των αυξημένων εξόδων από τόκους λόγω του ακριβού ELA στο 3% το κόστος χρηματοδότησης.
Συνολικά ωστόσο παρά την βαθιά ύφεση 5 ετών η δομή των αποτελεσμάτων των τραπεζών δεν είναι τόσο τραγικά όσο αποτυπώνονται στα αποτελέσματα.
Με βάση πρώτες εκτιμήσεις τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου του 2012 θα διαμορφωθούν σε ζημίες  3 δις ευρώ σε σχέση με τα 5,303 δις ευρώ στο α΄ 6μηνο του 2011.
Να σημειωθεί ότι στα αποτελέσματα δεν συμπεριλαμβάνεται η αναβαλλόμενη φορολογία στην Εθνική καθώς αν εγγραφεί τότε οι ζημίες θα μειωθούν αισθητά ενώ γίνεται μια πρώτη αποτίμηση σε επίπεδο αποτελεσμάτων pro forma του σχήματος Πειραιώς good ATE Bank.
Να σημειωθεί ότι στο 6μηνο ΑΤΕ και Πειραιώς θα δημοσιεύσουν ξεχωριστές οικονομικές καταστάσεις και pro forma που θα είναι και η πλέον ορθή.


Εκτιμήσεις αποτελεσμάτων α΄ 6μήνου 2012
Ποσά σε εκατ ευρώ
Τράπεζες Α6μηνο 2012 Α6μηνο 2011 Διαφορά
Εθνική -800 -1.310 -
Alpha -220 -525 -
Eurobank -350 -588 -
Πειραιώς+ΑΤΕ -100 -820 (-905) -
Κύπρου30/8 -134 -112 -
Λαϊκή30/8 -1.308 -196 -
ΤΤ - -497 -
Attica bank -10 -66 -
Geniki bank -100 -284 -
Σύνολο -3.022 -5.303 -
Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr
Πρώτες εκτιμήσεις
Πέτρος Λεωτσάκος

_______________________________________________

Χαλυβδόφυλλα
Εσκιμό
Εμπορικός Δεσμός
Μακλώ
Θεσσαλική
Δάριγκ
ΕΡΓΑΣ / Ιντερσάτ
ηγή:www.capital.grΙντερσάτ

Εθνική Ακινήτων
Αθηναϊκές Συμμετοχές

αυτές ήταν εποχές!


Πηγή:www.capital.gr



Πηγή:www.capital.gr
 

No comments: