15.10.12

Κίνα: Αποκλιμάκωση πληθωριστικών πιέσεων

Προβληματισμό δημιουργούν τα νέα στοιχεία για την κινεζική οικονομία που δείχνουν απροσδόκητη αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά σημαντική αύξηση των εξαγωγών και της προσφοράς χρήματος.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στο 1,9%, όσο ανέμεναν οι αναλυτές. Τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός είχε αγγίξει το 2%. Αιφνιδιαστική όμως, χαρακτηρίζεται η μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού κατά 3,6% σε ετήσια βάση τον ίδιο μήνα.

Από τη μία πλευρά, με τη χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων, το Πεκίνο απελευθερώνεται να ακολουθήσει νομισματική πολιτική που να δίνει ώθηση στην οικονομία, από την άλλη δημιουργούνται ανησυχίες για την πορεία της εγχώριας ζήτησης στην Κίνα.

Παράλληλα, οι εξαγωγές αλλά και η προσφορά χρήματος αυξήθηκαν με ρυθμό μεγαλύτερο από ότι αναμενόταν το Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,9% σε ετήσια βάση ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg – προέβλεπαν αύξηση κατά 5,5%. Η προσφορά χρήματος Μ2 ενισχύθηκε κατά 14,8% που είναι και το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2011.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για μικτά στοιχεία και αναμένουν τα στοιχεία για το κινεζικό ΑΕΠ που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη. «Εάν ο ρυθμός ανάπτυξης βρεθεί κοντά στην πρόβλεψη της αγοράς στο 7,4%, τότε οι αρχές μπορεί να διατηρήσουν την ίδια επιφυλακτική προσέγγιση για την ώθηση της οικονομίας» αναφέρει η CommSec .

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/732201/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: