10.10.12

Μπήκαν οι βάσεις για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, ενώ προσέρχονται στη συνάντηση επιχειρηματιών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Το έναυσμα για ανάπτυξη φαίνεται ότι έδωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, σε συνάντηση που κράτησε πάνω από μία ώρα, με Ελληνες επιχειρηματίες και εκπροσώπους γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, χθες το απόγευμα, στο Χίλτον.
Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, η καγκελάριος της Γερμανίας, παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά, του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, καθώς και του Χρ. Λαζαρίδη, βουλευτή Επικρατείας, παρέστη σε συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών γερμανικών συμφερόντων, τραπεζίτες και άλλους Ελληνες επιχειρηματίες, που χαρακτηρίστηκε από τα σημαντικότερα κομμάτια της επίσκεψης της στην Αθήνα.
Να είμαστε σε επαφή να κάνουμε τα σωστά βήματα, ακούστηκε να λέει μετά τη συνάντηση ο Ελληνας πρωθυπουργός, αποχαιρετώντας την καγκελάριο της Γερμανίας, χαρακτηριστικό δείγμα του κλίματος που διαμορφώθηκε.
Η ελληνική αλλά και η γερμανική πλευρά έδωσαν πολύ μεγάλο βάρος στη συνάντηση αυτή που οργάνωσε η γερμανική πρεσβεία, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μπήκαν οι βάσεις για επενδύσεις γερμανικών κεφαλαίων στη χώρα μας.
Δώδεκα εκπροσώπους από όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας συνάντησε στο Χίλτον η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο, τον πρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλη Μαΐλλη, τους τραπεζίτες Γιώργο Ζανιά (Εθνική) και Νίκο Νανόπουλο (Eurobank), το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, το διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζο, τον κ. Νίκο Φρουζή, πρόεδρο του συνδέσμου φαρμακευτικών επιχειρήσεων, το διευθύνοντα σύμβουλο της Boss στην Ελλάδα, Bairon Herzberg, το διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Hellas, Πάνο Ξυνή, το διευθύνοντα σύμβουλο της Hochtief Hellas, Joahim Kochling, και τον επικεφαλής του Zeus Capital, Στέλιο Ζαβό.
Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι η εξαιρετικά «κλειστή», αλλά εξίσου ουσιαστική επιχειρηματική συνάντηση χαρακτηρίστηκε απαραίτητη, παρά το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα της ολιγόωρης επίσκεψη στην Αθήνα της Ανγκελα Μέρκελ. Μάλιστα, μπορεί επικοινωνιακά να μην προβλήθηκε έντονα, αλλά το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης μπορεί να έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για τις εξελίξεις στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, κυρίως στο κομμάτι της ανάπτυξης.
Αν και δεν διέρρευσαν πληροφορίες, έγινε αντιληπτό από τη σύσταση των καλεσμένων ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα ρευστότητας και λειτουργίας της τραπεζικής αγοράς στην Ελλάδα. Θέμα που θεωρείται μείζον για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και οφειλών σε φαρμακευτικές εταιρείες. Οι Ελληνες επιχειρηματίες εξέφρασαν την αγωνία τους για τα προβλήματα ρευστότητας αλλά και το θέμα της αξιοπιστίας τους στο εξωτερικό.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2243075

No comments: