11.10.12

Σόιμπλε: Αντιπαραγωγικές οι προτάσεις για νέο «κούρεμα»

Αντιτίθεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, αυτήν τη φορά από τον επίσημο τομέα, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους προτάσεις είναι αντιπαραγωγικές.
«Οι προτάσεις προς τον επίσημο τομέα για κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αντιπαραγωγικές», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Τόκιο.
Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί περαιτέρω «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας, όμως από τον επίσημο τομέα, κάτι το οποίο δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι για τα διμερή δάνεια που έδωσαν στην Ελλάδα, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης για τα ομόλογα που κατέχουν.
Ο Σόιμπλε ανέφερε ακόμη ότι κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει τη χώρα να αποχωρήσει από το ευρώ  εάν η ίδια η χώρα επιθυμεί να παραμείνει εντός της ευρωζώνης και εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Συνολικά για την κρίση χρέους, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστήριξε πως υπάρχει μεγαλύτερη πρόοδος από ό,τι νομίζουν οι εξωτερικοί παρατηρητές και πως η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων της. Επιβεβαίωσε τέλος ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν σκέφτεται την κατάργηση του ευρώ.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2243489

Τη θέση ότι κούρεμα του ελληνικού χρέους που διακρατείται από τον επίσημο τομέα -δηλαδή, από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ΕΚΤ- είναι «κάτι που θα μπορούσε να εξεταστεί υπό προϋποθέσεις» εξέφρασε ο Φιλελευθέρος Ράινερ Μπρούντερλε, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του συγκυβερνώντος κόμματος στη Γερμανία.

Όπως γράφει η γερμανική Welt, ο Μπρούντερλε ανέφερε στο πλαίσιο επίσκεψής του στις Βρυξέλλες πως παραίτηση από τμήμα των απαιτήσεων αποπληρωμής από το δημόσιο τομέα «είναι υπό προϋποθέσεις κάτι που θα μπορούσε να εξεταστεί».

Σημείωσε πάντως πως κάτι τέτοιο δεν είναι «της παρούσης». Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει και η εφημερίδα, με τις δηλώσεις του αυτές ο Μπρούντερλε γίνεται ο πρώτος Γερμανός πολιτικός του κυβερνητικού στρατοπέδου που δεν απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κουρέματος από τον επίσημο τομέα.

Θεωρητικά, γράφει η Welt, υπάρχουν τρεις επιλογές για την Ελλάδα: είτε το κούρεμα από τον επίσημο τομέα, είτε ένα νέο πακέτο είτε να δοθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα. «Όλα κοστίζουν» ανέφερε ο Μπρούντερλε, τονίζοντας πως το τρίτο πακέτο πρέπει να αποκλειστεί καθώς δεν φαίνεται να μπορεί να πάρει τη συμφωνία της γερμανικής Βουλής.

Αντιπαραγωγικές θεωρεί ο Σόιμπλε τις προτάσεις για κούρεμα

Αντιπαραγωγικές χαρακτήρισε την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τις προτάσεις για κούρεμα του ελληνικού χρέους που διαθέτουν η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ, απαντώντας άμεσα στην  Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ η οποία σε συνέντευξή της στο Τόκιο είχε τονίσει νωρίτερα πως χρειάζεται μείωση του ελληνικού χρέους προτού συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας.

Μιλώντας στη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Τόκιο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «οι προτάσεις για κούρεμα του ελληνικού χρέους προς τον επίσημο τομέα είναι αντιπαραγωγικές» και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να  αναγκάσει την Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ εάν η ίδια η χώρα επιθυμεί να παραμείνει εντός της Ευρωζώνης και εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».
Αναφορικά με την Ευρώπη ο Σόιμπλε είπε ότι έχει σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο από ό,τι νομίζουν οι εξωτερικοί παρατηρητές και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων της, ενώ επιβεβαίωσε ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν σκέφτεται την κατάργηση του ευρώ.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=478938

No comments: