11.10.12

Εμπλοκή με την τρόικα και απειλή παραίτησης (το μεσημέρι) από τον Σταϊκούρα

Μια μικρή λεπτομέρεια, μια λέξη για την ακρίβεια, απειλεί να τινάξει τον προϋπολογισμό του 2012 , ενώ ήδη έφερε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Τα 555 εκατομμύρια τα οποία υπολόγισε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ως τόκους απ' την ενίσχυση που έλαβαν οι τράπεζες απ' το Ελληνικό Δημόσιο προκάλεσαν εμπλοκή.

Ο χαρακτηρισμός “τόκοι” και όχι μέρισμα ή απόδοση σημαίνει πως θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα 5 δισ. που έλαβαν οι τράπεζες στο εποπτευόμενο κεφάλαιο και έτσι να αυξηθεί το ποσό των 50 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης.

Αυτή η εμπλοκή έκανε τους εκπροσώπους της τρόικας να μασήσουν και πάλι την εύκολη ... καραμέλα: κόψτε δώρα Χριστουγέννων  ή βάλτε έκτακτη εισφορά στους τραπεζοϋπαλλήλους.

Στο άκουσμα της πρότασης αντέδρασαν τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, όσο και ο αναπληρωτής Χ. Σταϊκούρας ο οποίος μάλιστα αντέδρασε απειλώντας με παραίτηση στην περίπτωση που γίνουν δεκτές οι προτάσεις της τρόικας

http://www.xrimanews.gr/oikonomia/40441-emplokh-me-thn-troika-kai-apeilh-paraithshs-apo-ton-stakoyra


Πώς θα λυθεί το πρόβλημα των 550 εκατ. ευρώ

Σε συμβιβαστική φόρμουλα, ώστε να λάβει το Δημόσιο τα έσοδα των 550 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στους τόκους των προνομιούχων μετοχών με τις οποίες ενισχύθηκαν κεφαλαιακά οι τράπεζες, καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών στις επαφές του με την ΕΕΤ, σύμφωνα με πληροφορίες. Αυτό θα γίνει με τρόπο που δεν θα δημιουργεί θέμα με τα κεφάλαιά τους.

Σημειώνεται ότι αν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεωθούν να καταβάλουν ως τόκο τα 550 εκατ., παρότι εμφανίζουν ζημίες, τότε τα 5 δισ. ευρώ που έλαβαν σε προνομιούχες παύουν να θεωρούνται κεφάλαιο και θα πρέπει να λογίζονται ως δάνειο!

Αποτέλεσμα το κράτος μέσω του Τ.Χ.Σ. να κληθεί να καταβάλει επιπλέον 5 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση (τα οποία θα προέλθουν από τους δανειστές!) και οι προνομιούχες μετοχές να ακυρωθούν.

Για το λόγο αυτό, όπως υποστηρίζουν γνώστες των επαφών που γίνονται, τα χρήματα θα δοθούν, αλλά ως πρόσθετη επιβάρυνση των τραπεζών που δεν θα σχετίζεται με τις προνομιούχες. Αυτό θα γίνει είτε μέσω αύξησης του κόστους των εγγυήσεων που προσφέρει το Δημόσιο στις τράπεζες για λόγους ρευστότητας, είτε με τη μορφή έκτακτης φορολογίας προς τις τράπεζες που έκαναν χρήση των προνομιούχων μετοχών.

Από την πλευρά του, μιλώντας στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι «το δίκαιο και η ηθική επιβάλλουν να συμβάλλουν όλοι στα βάρη της κρίσης και στην εθνική προσπάθεια».  

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/731557/Article.aspx

No comments: