23.10.12

Βαθαίνει η ύφεση στην Ισπανία - Νέες πιέσεις στα ισπανικά ομόλογα - Νέα τρύπα 10δισ στον προϋπολογισμό του 2012

Συρρίκνωση παρουσίασε η ισπανική οικονομία για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, εντείνοντας τις πιέσεις προς τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να ζητήσει βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους του.
Στη μηνιαία έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Τράπεζα της Ισπανίας αναφέρει ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο του 2012 έναντι του δεύτερου τριμήνου, όταν είχε σημειώσει αντίστοιχη πτώση.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για συρρίκνωση του ισπανικού ΑΕΠ κατά 0,7%.
Σήμερα, ασκήθηκαν νέες πιέσεις στα ισπανικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να κινούνται ανοδικά μετά την υποβάθμιση πέντε ισπανικών περιφερειών, συμπεριλαμβανομένης της Καταλονίας, από τον οίκο Moody's.
Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε την Ανδαλουσία από Baa3 σε Ba2, την Εξτρεμαδούρα από Baa3 σε Ba1, την Καταλονία από Ba3 σε Ba1, την Καστίλη-Λα Μάντσα από Ba2 σε Ba3 και τη Μούρθια από Ba1 σε Ba3.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Χώρας των Βάσκων και της Βισκάια σε Baa2, της Βαλένθια σε Β1 καθώς και τις αξιολογήσεις των περιφερειών της Μαδρίτης, της Καστίλη και Λεόν και της Γαλικίας σε Baa3. Για όλες τις παραπάνω περιοχές, το outlook παραμένει αρνητικό.
Η υποβάθμιση των πέντε περιφερειών ενέτεινε τη νευρικότητα των αγορών αναφορικά με την Ισπανία, τη στιγμή που η Μαδρίτη εξακολουθεί να αποφεύγει την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Έτσι, οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων ενισχύονταν νωρίτερα κατά 5 μονάδες βάσης στο 5,57%, σημειώνοντας περαιτέρω άνοδο από το χαμηλό εξαμήνου του 5,297% στο οποίο είχαν υποχωρήσει την Παρασκευή.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2246775

Το σύστημα κοινωνικής προστασίας της Ισπανίας αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα € 10,5 δισ., αντί για ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2012.

Τα στοιχεία αναγράφονται σε έγγραφο που έστειλε το υπουργείο Προϋπολογισμού της Ισπανίας στην Eurostat και το οποίο επικαλείται το Reuters. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/734078/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: