23.10.12

Μόντι: Όχι σε "τσάρο προϋπολογισμού" για ευρωζώνη

Η ευρωζώνη δεν χρειάζεται κάποιο αξιωματούχο με την εξουσία να θέτει βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς, δήλωσε την Τρίτη ο Ιταλός πρωθυπουργός Mάριο Μόντι.

Έχουμε ήδη αρκετά εργαλεία για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνεδρίου διεθνών σχέσεων στη Ρώμη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Μόντι υποστήριξε ότι οι προσπάθειες της Γερμανίας να ικανοποιήσει την κοινή γνώμη, θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της ευρωζώνης.

"Φανερώνει έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα της Ευρώπης να εφαρμόσει τις αποφάσεις που έχει ήδη λάβει, όταν κάθε φορά που νιώθεις την ανάγκη να ικανοποιήσεις την κοινή γνώμη ανακαλύπτεις ένα νέο εργαλείο, ενδεχομένως κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου" ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε υποστηρίξει πριν ένα μήνα ότι η χώρα του θα προωθήσει στην Σύνοδο του Δεκεμβρίου την ιδέα ενός "επιτρόπου νομίσματος", με την εξουσία να απορρίπτει εθνικούς προϋπολογισμούς που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Ο κ. Μόντι τόνισε ότι ένας "επίτροπος νομίσματος" θα λειτουργούσε ως αποδιοπομπαίος τράγος για τα κράτη μέλη, ενώ υπενθύμισε ότι ήταν πρώτες η Γερμανία και η Γαλλία που παραβίασαν τους κανόνες που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
 
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/733988/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: