4.10.12

Συνεδριάζει η τουρκική εθνοσυνέλευση για αποστολή στρατιωτικής δύναμης στη Συρία

Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει από τις 10 το πρωί η τουρκική εθνοσυνέλευση εξετάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης Ερντογάν να λάβει το «πράσινο φως» για αποστολή, αν παραστεί ανάγκη, στρατιωτικής δύναμης στη Συρία.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπερψηφίσουν την πρόταση.
Μιλώντας στην ολομέλεια πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΡΛΚ, Μουχαρέμ Ιντζέ υποστήριξε ότι η πρόταση είναι «αόριστη».
Όπως επισήμανε, στην πρόταση γίνεται λόγος για αποστολή των τουρκικών δυνάμεων «σε ξένες χώρες», γεγονός που «σας δίνει την άδεια να μπορείτε να κάνετε παγκόσμιο πόλεμο, αλλά δεν διευκρινίζεται ούτε η περιοχή, ούτε η έκταση της επιχείρησης».
Χαρακτήρισε επίσης την πρόταση και «αντισυνταγματική», λέγοντας πως ενώ το σύνταγμα κάνει λόγο για επίθεση, στην πρόταση αναφέρεται πως οι ενέργειες βρίσκονται «στα πρόθυρα ένοπλης επίθεσης».
Υποστήριξε τέλος ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο από ποιόν ακριβώς προήλθαν τα πυρά που έπληξαν χτες την περιοχή Ακτσάκαλε, εννοώντας ότι είναι αόριστο αν τα πυρά προήλθαν από το καθεστώς Ασαντ ή τον «Ελεύθερο Στρατό της Συρίας».
«Θα οδηγήσετε σε περιπέτειες την Τουρκία με τις ενέργειες του πλέον ανεπαρκή υπουργού Εξωτερικών στην ιστορία της Τουρκίας», τόνισε ο Ιντζέ.
Εναντίον της πρότασης τάχθηκε και το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, ενώ το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης τάχθηκε εναντίον της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης, υπονοώντας ωστόσο ότι θα υπερψηφίσει τη πρόταση.
Στην πρόταση της κυβέρνησης Ερντογάν επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «κλιμακώνεται η αρνητική επίδραση της συνεχιζόμενης κρίσης στη Συρία τόσο επί της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, όσο και επί της εθνικής μας ασφάλειας».
«Στο πλαίσιο αυτό και με βάση το άρθρο 92 του Συντάγματος ζητώ να δοθεί άδεια διάρκειας εντός έτους για αποστολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και για πραγματοποίηση των σχετικών ρυθμίσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, με τον όρο ότι το μέγεθος, το περιεχόμενο, η ποσότητα και ο χρόνος της αποστολής θα ορισθούν εκ μέρους της κυβέρνησης» αναφέρει χαρακτηριστικά στην πρότασή του ο τούρκος πρωθυπουργός.
Συνεχίζονται τα τουρκικά αντίποινα στο έδαφος της Συρίας
Την ίδια ώρα, ο τουρκικός τύπος γράφει ότι από νωρίς το πρωί ακούγονται στην Ούρφα της Τουρκίας ήχοι από πυρά του τουρκικού πυροβολικού που πλήττουν το έδαφος της Συρίας.
Όπως αναφέρουν, στις 06.45 το πρωί το τουρκικό πυροβολικό έβαλλε τρεις φορές εναντίον συριακών θέσεων, ενώ σημειώνουν ότι από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα το τουρκικό έδαφος επλήγη από συριακά πυρά 16 φορές. Τα πυρά αυτά εκτοξεύτηκαν από θέσεις που βρίσκονται σε απόσταση 3-20 χιλιομέτρων από τα σύνορα. Μεταδίδουν επίσης ότι κατά τα χθεσινά αντίποινα της Τουρκίας το τουρκικό πυροβολικό έπληξε με 50 βολές, 16 σημεία στη Συρία.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρκετοί σύροι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς κοντά στη συνοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ. Σύροι ακτιβιστές κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς και 15 τραυματίες.
Σημειώνεται ότι από τη συριακή επίθεση χθες στη νοτιοανατολική Τουρκία, έχασαν τη ζωή τους μια μητέρα με τα τέσσερα παιδιά της, ενώ τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπάρχουν ακόμα εννέα τραυματίες.
«Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου»
Το επεισόδιο αυτό, το πιο σοβαρό μετά την κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα, τον Ιούνιο, καταδίκασε η διεθνής κοινότητα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ χαρακτήρισε «απολύτως κατανοητή» τη στρατιωτική απάντηση της Τουρκίας στη συριακή επίθεση, ζήτησε ωστόσι να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κατάστασης.
«Η τουρκική απάντηση είναι κατανοητή, έγινε μια προκλητική ενέργεια, τούρκοι πολίτες σκοτώθηκαν στο έδαφος της Τουρκίας από τις δυνάμεις μιας άλλης χώρας», τόνισε ο Χέιγκ .
Τη στήριξή του στην Τουρκία εξέφρασε το ΝΑΤΟ που συνεδρίασε εκτάκτως χθες στις Βρυξέλλες, μετά από αίτημα της Αγκυρας. Οι χώρες του ΝΑΤΟ κάλεσαν τη Δαμασκό να σταματήσει την «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Στο πλευρό της Τουρκίας τάχθηκαν και οι ΗΠΑ καταδικάζοντας την αιματηρή επίθεση. «Όλα τα υπεύθυνα έθνη πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι είναι πλέον καιρός για τον Ασαντ να παραιτηθεί, να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να αρχίσει η πολυαναμενόμενη διαδικασία πολιτικής μετάβασης», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόμι Βίετορ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι αναμένει επιστολή από την Αγκυρα για το επεισόδιο, προτού εξετάσει τις πιθανές του κινήσεις. Σε ανακοίνωσή του, αξιώνει από τη Συρία να παύσει τις βιαιότητες σε βάρος του διεθνούς δικαίου.
Από την πλευρά της η Συρία εξέφρασε την πρόθεσή της να διερευνήσει την «πηγή» από όπου εκτοξεύτηκαν οι οβίδες που έπληξαν την Τουρκία και ζήτησε αυτοσυγκράτηση.
Ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας, Ομράν Ζοαμπί, μετέφερε τα συλλυπητήριά του προς τον τουρκικό λαό, λέγοντας ότι η χώρα του σέβεται την εδαφική κυριαρχία των γειτονικών χωρών ενώ κάλεσε και τις άλλες χώρες να σεβαστούν την κυριαρχία της δικής του χώρας.
Πηγές:ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2241405

No comments: