23.10.12

ΧΑ: Μάζεψαν κέρδη οι βραχυπρόθεσμοι

Παρά το γεγονός ότι η πρώτη ώρα συναλλαγών συμπληρώθηκε με τον τζίρο να ξεπερνά τα 26,5 εκατ. προϊδεάζοντας για μία ακόμα μέρα υψηλών συναλλαγών, αλλά και για πιθανή “διανομή χαρτιών”, στην συνέχεια η μικτή αξία συναλλαγών κατέβασε αισθητά ρυθμούς, ο Γενικός Δείκτης άλλαξε 17 φορές πρόσημο και τελικά ήλθε η σχετική επικράτηση των πωλητών, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που προχώρησαν σε κατοχυρώσεις σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Μάλιστα μετά τις 16.21, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι ρευστοποιήσεις πήραν σχετικά επιθετικότερο χαρακτήρα, οι αγοραστές υποχώρησαν σε χαμηλότερα επίπεδα και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Δείκτης να κλείσει αρκετά κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό και πιο συγκεκριμένα στις 873,51 μονάδες με απώλειες 2,29%.

Αξιοπρόσεκτα μειωμένος, σε σχέση με χθες, ο ημερήσιος τζίρος έφθασε τα 90 εκατ. από τα οποία τα 3,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (Μέτκα, ΟΠΑΠ), ενώ το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών αντιστοιχεί σε μόλις έξι τίτλους και πιο συγκεκριμένα στους ΟΠΑΠ, Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς, Alpha Bank, CPB.

Οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς εκτιμούν ότι ένα ελεγχόμενο “pullback”, μέχρι τις 847 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και μέχρι τις 350 μονάδες για τον Τραπεζικό, θα είναι μία απόλυτα υγιής συμπεριφορά της Αγοράς που δεν θα αλλάξει τόσο την βραχυπρόθεσμη, όσο και την μεσοπρόθεσμη τάση που έχουν γυρίσει σε ανοδικές. 

Άλλωστε τα κέρδη για τους βασικούς δείκτες είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αφού από το χαμηλότερο κλείσιμο έτους που σημειώθηκε στις 5/6, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 83,37% και ο Τραπεζικός κέρδη 148,53%. Επίσης από τις 28/9 τα κέρδη του Γενικού Δείκτη φθάνουν στο 18,18% και του Τραπεζικού στο 38,07%.

Ακόμα σημαντικότερα είναι τα κέρδη στους επιμέρους τίτλους και αυτό είναι ένα ισχυρό δέλεαρ για αυτούς που κινούνται ακόμα και με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι οι περισσότεροι βραχυχρόνιοι παίκτες δεν έχουν καρπωθεί ούτε το 50% της ανοδικής κίνησης που έχουν καταγράψει οι περισσότεροι τίτλοι, καθώς απλά έπαιρναν “μερίδια” της ανόδου, φοβούμενοι την πιθανή αλλαγή του κλίματος. Έτσι για την συντριπτική πλειονότητα των εμπλεκομένων, τα κέρδη δεν είναι τόσο εντυπωσιακά, όσο δείχνουν οι αριθμοί (!)

Η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου στο ΧΑ
Από εκεί και πέρα και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ακόμα μία θετική συνεδρίαση, με πυκνές συναλλαγές για την CPB, που όμως υποχώρησε αισθητά από τα υψηλά ημέρας.
Με διαθέσεις διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων η Πειραιώς, αρκετά καλή άμυνα από την Alpha Bank που άλλαξε αρκετές φορές πρόσημο, ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η μετοχή της Γενικής.

Στον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 20αρη, ο ΟΠΑΠ έκανε ότι μπορούσε, έκλεισε με θετικό πρόσημο, όμως υποχώρησε σημαντικότατα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 5,07 ευρώ.

Δεν “είδαν” το θετικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Ελλάκτωρ, Μέτκα και Μυτιληναίος, ενώ στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν οι Μετκα και Ελ. Πετρέλαια.

Βλέπει επιστροφή χρημάτων στην Ελλάδα το Reuters
Έλληνες του εξωτερικού που είχαν σπεύσει να βγάλουν τα χρήματα τους από τη Χώρα, δείχνουν και πάλι ενδιαφέρον για επενδύσεις σε μετοχές και ακίνητη περιουσία. Όπως μετέδωσε το Reuters, επενδυτές στην Αγορά κατοικίας ανέφεραν ότι το ενδιαφέρον για το real estate στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατακόρυφα από το Καλοκαίρι, ενώ στοιχεία των Κεντρικών Τραπεζών δείχνουν ότι η οικονομική έξοδος έχει αρχίσει να περιορίζεται.

Από την άλλη, στους Τουριστικούς και μη, Λιμένες εστιάζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον του Οργανισμού "Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ" ("Invest in Greece"), σύμφωνα με έγγραφο του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Στέφανου Ησαΐα, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.

Ειδικότερα, έγινε γνωστό ότι ο Οργανισμός “Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ” κατά τη διετία 2011-2012, έχει δεχθεί συνολικά 22 αιτήματα ενημέρωσης από διεθνείς επενδυτές με ενδιαφέρον στα Λιμάνια, Τουριστικά και Εμπορικά. Οι Χώρες προέλευσης των επενδυτών είναι: Αυστραλία, Αυστρία, Βρετανία, Γερμανία, Ελβετία, Ισραήλ, Ιταλία, Μάλτα, Ουγγαρία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με δημοσιεύματα, χαμηλώνει περαιτέρω ο πήχης των αποκρατικοποιήσεων, που εδώ και πολύ καιρό έχει πάψει να πιστεύει το ταμπλώ. Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου μνημονίου ο στόχος των εσόδων ολισθαίνει προς τα κάτω καθώς προβλέπεται τα σωρευτικά έσοδα να ανέλθουν στα 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 και 25 δισ. μέχρι το 2020.

Η βαθμολογία της Ελλάδας από τη S&P
Με το υψηλότερο “σκορ κινδύνου” βαθμολογεί την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄s. Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος δίνει “10” στην Ελλάδα, βαθμός που αντανακλά την εκτίμηση της S&P ότι η Χώρα έχει “εξαιρετικά υψηλό επίπεδο” πιστωτικού κινδύνου στην οικονομία και “αρκετά υψηλό κίνδυνο” σε επίπεδο “οικονομικής ελαστικότητας” και “οικονομικών ανισορροπιών”.

Η εκτίμηση της S&P για “εξαιρετική υψηλό” πιστωτικό κίνδυνο αντανακλά όχι μόνο τους κινδύνους που εγείρονται από την άμεση έκθεση του Τραπεζικού κλάδου στην επιδείνωση της φερεγγυότητας του Κράτους μέσω των μεγάλων χαρτοφυλακίων Κρατικών ομολόγων, αλλά επίσης την πεποίθηση του οίκου, ότι οι Κρατικές πιστωτικές “εντάσεις” ενδέχεται να περιορίσουν την πιστοληπτική ικανότητα του Ιδιωτικού τομέα.

Ο οίκος εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2012 και το 2013, με την πιθανή αθροιστική πτώση να τοποθετείται στο 10%-11%, επιπλέον της συνολικής συρρίκνωσης κατά 15% από τα τέλη του 2008.

Η Standard & Poor΄ s βαθμολογεί με “8” τον Τραπεζικό κίνδυνο στην Ελλάδα και βασίζεται στη θέση ότι η Χώρα αντιμετωπίζει “υψηλό κίνδυνο” σε επίπεδο “θεσμικού πλαισίου”, “μέσο κίνδυνο” στην “ανταγωνιστικότητα” και “εξαιρετικό υψηλό κίνδυνο” στον τομέα χρηματοδότησης του συστήματος”.

Οι εκτιμήσεις της Eurobank
Η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αυξήσει την δόση των €31,3 δισ. κατά €13,8 δισ. αφού θα ζητήσει να τις καταβληθούν και οι προβλεπόμενες από το 2ο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης δόσεις του Σεπτεμβρίου (€5,5 δισ.) και Δεκεμβρίου (€8,3 δισ.), εκτιμά η Eurobank. Οι Ελληνικές Αρχές έχουν υποβάλει το σχετικά αίτημα στους δανειστές χωρίς να έχουν λάβει κάποια απάντηση μέχρι στιγμής.

“Θα ήταν παράλογο να υποθέσουμε ότι οι δανειστές μας θα απολέσουν τόσο εύκολα ένα μοχλό πίεσης ως προς την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αναμένουμε ότι το συνολικό ποσό των 45,3 δισ. (31,5+5,5+8,3) θα καταβληθεί τμηματικά με βάση την πορεία εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”, αναφέρει η Eurobank.

Η Γερμανία δεν θα δώσει το “πράσινο φως” σε καμία λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας που οι Αγορές θα κρίνουν μη βιώσιμη, δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, μιλώντας σε συνέδριο μηχανικών στο Βερολίνο, όπως μετέδωσε το Reuters.

Όπως τόνισε, δεν μπορεί να πει πολλά για την Ελλάδα μέχρις ότου δημοσιευθεί η έκθεση της τρόικας. Ο ίδιος προειδοποίησε πως δεν είναι βέβαιο ότι η κρίση της Ευρωζώνης έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της, ωστόσο πρόσθεσε ότι τελικά θα βρεθεί λύση.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Πιέσεις που ανεβάζουν στροφές, είναι η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές. Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση κατά μια ή δυο βαθμίδες πέντε Ισπανικών Περιφερειών: Ανδαλουσία, Εστρεμαδούρα, Καστίλα λα Μάνχα, Καταλονία και Μούρθια.

Ταυτόχρονα ο οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Μαδρίτης και της Βαλένσια. Όλες οι Περιφέρειες της Χώρας βρίσκονται σε αρνητικό outlook, ως αντανάκλαση της αντίστοιχης κατηγοριοποίησης της Ισπανίας.

Αρνητικές παραμένουν οι προοπτικές του Τραπεζικού Συστήματος του Βελγίου, σύμφωνα με την Moody’s. Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, βασικοί λόγοι για αυτό είναι:
Οι επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες, που πιθανότατα θα προκαλέσουν διάβρωση της ποιότητας των assets των χαρτοφυλακίων δανείων των Τραπεζών.
Οι επιπτώσεις της πίεσης στο πιστωτικό προφίλ του Βελγίου για την χρηματοδοτική θέση και την συνολική πιστοληπτική ικανότητα των Τραπεζών της Χώρας.

Την ανησυχία τους ότι οι Αγορές υποτιμούν τους κινδύνους που σχετίζονται με τον “δημοσιονομικό γκρεμό” στις ΗΠΑ, τα Τραπεζικά προβλήματα και τον φαύλο κύκλο λιτότητας – ύφεσης στην Ευρωζώνης, αλλά και με μια νέας κρίση στη Μέση Ανατολή, εκφράζουν αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, επισημαίνοντας πως “μόνο όταν υποχωρεί η παλίρροια, ανακαλύπτεις ποιοι κολυμπούσαν γυμνοί” (!)

Το να είναι κανείς έτοιμος απέναντι σε τέτοιους κινδύνους, αποτελεί πρόκληση, ωστόσο πρέπει να αποφύγει κανείς το ενδεχόμενο να πιαστεί απροετοίμαστος, προειδοποιούν οι αναλυτές του Αμερικανικού οίκου.

Αντίθετα, το τέλος της διορθωτικής πορείας των διεθνών Αγορών και κατ΄επέκταση τη σταδιακή ανάκαμψή τους προβλέπει στην τελευταία έκθεσή της η Credit Suisse.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο οίκος, η αβεβαιότητα συνεχίζει να αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό των διεθνών Χρηματιστηρίων, ωστόσο ορισμένες σημαντικές ανησυχίες τείνουν να υποβαθμιστούν, όπως:
Η επιφυλακτική και συντηρητική στάση των hedge funds, που πλέον "χαλαρώνει".
Ο περιορισμός των εταιρικών δραστηριοτήτων (δημόσιες εγγραφές, εσωτερικές πωλήσεις). Πλέον, οι εταιρείες θα αρχίσουν εκ νέου να δραστηριοποιούνται.

Οι Αγορές δεν είναι πλέον τόσο υπερεκτιμημένες.
Ο δημοσιονομικός γκρεμός (fiscal cliff) στις ΗΠΑ έχει ήδη αποτιμηθεί από τις Αγορές.
Μάλιστα ο οίκος διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή του πως στα τέλη του 2012 ο S&P 500, θα βρίσκεται πέριξ των 1.500 μονάδων

“Long” τοποθετήσεις στο ευρώ, με στόχο τα 1,34 δολάρια, συστήνει η Morgan Stanley, επικαλούμενη τον μεγάλο αριθμό των επενδυτών που δεν έχουν επενδύσει - ακόμη - στην Ευρώπη.

Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street, καθώς τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες της Αγοράς και ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται σταδιακά στις αποφάσεις της διήμερης συνάντησης για την νομισματική πολιτική της Fed.

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας να εξετάσουν την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, κάτι που δεν φαίνεται να προεξοφλεί η χρηματιστηριακή πορεία των πολυτίμων μετάλλων.

Επιστροφή στο ΧΑ
Αμετάβλητος ο τίτλος της Jumbo και μόνοι “πράσινοι” τίτλοι οι ΟΠΑΠ (+1,02%), Πειραιώς (+0,64%), CPB (+13,79%), στο ταμπλώ του 20αρη, όπου κυριάρχησε το “κόκκινο”.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για την Μέτκα (-5,39%). Ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 4% οι Motor Oil, Eurobank, MIG, του 3% οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Κύπρου και με μικρότερες απώλειες οι Βιοχάλκο, Τιτάνας, Coca-Cola, Folli Follie Group, Εθνική, Alpha Bank.

Σαφώς χειρότερη της αρχικής η τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές έναντι 103 πτωτικών και για 21 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 6%.

Στα επιμέρους, το τελικό -2,86% της Αεροπορίας Αιγαίου δείχνει ότι η Αγορά υποδέχθηκε μάλλον επιφυλακτικά το deal Aegean – Olympic Air, 4η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΑΝΕΚ με αθροιστικά κέρδη 122,5%, που όμως υποχώρησε από τα υψηλά ημέρας ενώ πύκνωσαν οι τάξεις των πωλητών, ενώ ανέβηκε αισθητά το “bid” στην Newsphone.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Μετά την χθεσινή συνεδρίαση που θύμισε άλλες εποχές, σήμερα η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έδωσε μέρος της απαιτούμενης διόρθωσης, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ο FTSE έκλεισε πολύ κοντά στην κύρια στήριξη που είναι οι 328-327 μονάδες που πλέον είναι και το ωριαίο “stop” μας στο “intraday”.
Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών πρώτη σημαντικό τεχνικό εμπόδιο οι 337 – 339 μονάδες.

Είμαστε σε υπεραγορασμένη περιοχή και σε ημερήσιο και σε “intraday”. Οι μετοχές δεν είναι όλες στην ίδια φάση και είναι λογικό ακόμα και σε γύρισμα του Δείκτη κάποιες να συνεχίσουν την τάση.

Πλέον η ρευστότητα επιβάλλεται, μιας και τις επόμενες μέρες θα βρεθούν και πάλι ευκαιρίες για τοποθετήσεις.

Φυσικά το να βρει κάποιος μια καλή “κορυφή” σε αυτή την Αγορά είναι μάλλον αδύνατον, παρ΄ όλα αυτά με λίγο υπομονή μπορούμε και πάλι να βρούμε καλύτερα επίπεδα για τοποθετήσεις.

Ο ΟΠΑΠ, με την σειρά του, μας έδωσε μία αναμενόμενη κίνηση μιας και είναι και ο μόνος τίτλος που ουσιαστικά έχει μείνει πίσω από το σύνολο, μετά την τροπολογία του φόρου, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.

---ΧΠΑ
Συνεδρίαση σημαντικής διόρθωσης που πήρε σχετική έκταση κατά τα τελευταία 40 λεπτά της συνεδρίασης, ενώ σημαντική μείωση παρουσίασε ο όγκος συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του FTSE, όσο και σε αυτά επί μετοχών που έφθασαν τα 78.903 συμβόλαια.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με σχετικά καλύτερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, έκλεισαν με premium 0,50%.

Καμία συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.705, τιμή εκκαθάρισης 331,25) κινήθηκαν μεταξύ 329 και 344 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (13.382), Alpha Bank (9.669), Πειραιώς (14.732), Κύπρου (14.178), ΔΕΗ (1.885), ΟΠΑΠ (4.535), ΟΤΕ (2.091), MIG (2.352), Eurobank (1.953), Intralot (277), CPB (12.114), Ελλάκτωρα (200), Μυτιληναίο (474), ΓΕΚ (148), Ελ. Πετρέλαια (136), ΕΧΑΕ (440).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 61% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 643 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (549 δικαιώματα αγοράς και 94 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 23/10 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.350.349 τεμ.).

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/733992/ArticleMarketComment.aspx

No comments: