25.10.12

Για την Ελλάδα συνεδριάζει η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης

Mε αποκλειστικό θέμα συζήτησης την Ελλάδα συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, η οποία θα προετοιμάσει τα επόμενα βήματα για τη στήριξη της χώρας μας με βάση τη διαφαινόμενη συμφωνία επί του πακέτου των μέτρων.
Στο τραπέζι των εμπειρογνωμόνων των κρατών - μελών της Κομισιόν και της ΕΚΤ θα τεθούν οι προθέσεις των εταίρων να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ αλλά και η υλοποίηση της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους από την Ελλάδα με ευνοϊκούς για τη χώρα μας όρους. Στόχος είναι να μειωθεί το ελληνικό χρέος, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο και παράλληλα να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να ζητηθεί νέο «κούρεμα» αυτή τη φορά από τον επίσημο τομέα. Ειδικότερα, θα εξεταστούν οι δυνατότητες δανεισμού της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης προκειμένου να επαναγοράσει ελληνικά ομόλογα στην τρέχουσα τιμή στην αγορά.
Πηγές της ευρωζώνης χαρακτήριζαν «ενδιάμεσο σταθμό» τη σημερινή σύνοδο, τονίζοντας ότι είναι πιθανό την ερχόμενη Τετάρτη να διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του ευρώ, ώστε να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα της καταβολής της δόσης. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι αυτή η τηλεδιάσκεψη θα έχει τον χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης» στην ελληνική κυβέρνηση εν όψει της ψήφισης των μέτρων στην ελληνική Βουλή. Δηλαδή, θα αποσκοπεί στο να διευκολύνει το έργο των ελληνικών αρχών να εγκριθούν τα μέτρα με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Επισήμως πάντως και πριν ανακοινωθεί η συμφωνία για το πακέτο μέτρων ΕΚΤ και Κομισιόν διέψευδαν χθες ότι έχει δοθεί το πράσινο φως προκειμένου να δοθεί διετής παράταση στην Ελλάδα για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων. Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Γιοργκ Ασμουσεν και ο εκπρόσωπός του Ολι Ρεν αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung σχετικά με τη διετή επιμήκυνση.
Την ίδια ώρα o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διευκρίνιζε ότι δεν θα προβεί σε εικασίες για περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα, προτού δημοσιευτεί η έκθεση της τρόικας.
Ο ίδιος σε σημερινή του συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit πάντως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρίτου «πακέτου» στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο όπου υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΚΤ αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, αλλά όπως είπε δεν γνωρίζει αν υπάρχει συμφωνία για διετή παράταση. Οπως είπε:
«Η έκθεση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Καταλαβαίνω ότι έχει γίνει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά πρέπει να διευκρινιστούν κάποια σημεία. Δεν γνωρίζω τίποτα περισσότερο».

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112940428

No comments: