22.10.12

Ανέπαφη η ανοδική ορμή στο Χ.Α. - Διευρύνθηκε το σερί των τραπεζών

Συνεχίζονται οι θετικές εκπλήξεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και ο σημερινός αιφνιδιασμός ήλθα από τον Τραπεζικό κλάδο, ενώ σημαντικές βοήθειες στον Δείκτη προσέφεραν ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Την ώρα οι περισσότεροι Τραπεζικοί τίτλοι έδιναν σημαντικές ενδείξεις κόπωσης και ήταν διάχυτη η εντύπωση ότι η επόμενη κίνηση του Δείκτη θα είχε σαν κινητήριους μοχλούς τους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, οι αγοραστές επέστρεψαν δριμύτεροι στις Τραπεζικές μετοχές, εν μέσω σεναρίων για καλύτερους όρους ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων.

Ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 910,99 μονάδες (+4,63%) και ο Τραπεζικός μέχρι τις 404,45 (+9,92%).

Με την καταγραφή των υψηλών ημέρας (15.51), άρχισαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, πάλι με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη, πρώτη γύρισε σε αρνητικό πρόσημο η Motor Oil, ακολουθούμενη από τον Τιτάνα και μηδένισε τα κέρδη ο ΟΤΕ. Αντίθετα ΔΕΗ και ΟΠΑΠ κράτησαν το μεγαλύτερο μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών τους, όσο διαρκούσε η βραχύβια διορθωτική κίνηση.

Το γεγονός ότι ο Δείκτης, με την ενδοσυνεδριακή διόρθωση, υποχώρησε μέχρι τις 887,94 μονάδες (16.43) και εν συνεχεία έδειξε διαθέσεις σχετικής αντεπίθεσης, μόνο σαν θετικό στοιχείο θα μπορούσε να προσμετρηθεί, καθώς η διόρθωση που συντελέστηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, αποδυνάμωσε, εν μέρει, τις θέσεις των αυριανών εν δυνάμει πωλητών.

Η Ελλάδα στο επίκεντρο

Σε κοινή λύση για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο θα καταλήξουν οι Ευρωπαίοι κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin το Νοέμβριο, εκτιμούν αναλυτές της Deutsche Bank.

Όπως υποστηρίζουν, οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι για την Ευρώπη δεν έχουν εξαφανιστεί, αλλά το βραχυπρόθεσμο outlook συμφωνεί με το βασικό σενάριο της Deutsche Bank. Η Ισπανία είναι πιθανό να εισέλθει σε μνημόνιο, αποφεύγοντας τις καταστροφικές υποβαθμίσεις, ενώ η Ελλάδα είναι πιθανό να πάρει προς το παρόν μια αναστολή.

Σχέδιο για την επαναγορά Ελληνικών Κρατικών ομολόγων φέρεται να επεξεργάζεται το Γερμανικό Υπ. Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Κυβέρνηση θα δανειστεί χρήματα από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM, προκειμένου να επαναγοράσει δικά της ομόλογα στην τρέχουσα τιμή, η οποία κυμαίνεται κατά μέσον όρο στο 25% της ονομαστικής τους αξίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, και σύμφωνα με το Spiegel, με κάθε δανειζόμενο ευρώ θα μπορούσε να αποσυρθεί από την Αγορά χρέος τεσσάρων ευρώ. Το Γερμανικό Υπ. Οικονομικών υπολογίζει ότι με 10 δισ. ευρώ, το Ελληνικό χρέος θα μειωνόταν κατά 40 δισ. ευρώ.

"Δεν συμμετέχουμε σε εικοτολογίες", ήταν το σχόλιο του Γερμανικού Υπουργείου.

Τη διαπίστωση πως οι Έλληνες επανακτούν ανταγωνιστικότητα σε πολλούς τομείς, έκανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βίλχελμ Μόλτερερ, σε συνέντευξή του στην Αυστριακή εφημερίδα “Κλάϊνε Τσάιτουνγκ”. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο δάνειο-πλαίσιο για Επιχειρήσεις και Επενδύσεις στην Ελλάδα.

Την πεποίθησή του ότι η έκθεση για την Ελλάδα θα είναι θετική και θα δοθεί η χρηματοδότηση εξέφρασε ο Οli Rehn σε συνέντευξη του στο Bloomberg.

Αφνιδιασμένοι από την “non stop” αναρρίχηση της Αγοράς, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, περιρίζονται στο να επισημάνουν πως οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες αφού η Κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα λιτότητας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας και να τα περάσει στο Κοινοβούλιο πριν τις 10 Νοεμβρίου.

Από την άλλη, στα 19,7 δισ. ευρώ, ή στο 9,4% του ΑΕΠ ανήλθε το έλλειμμα γενικής Κυβέρνησης της Ελλάδας το 2011, με το χρέος να διαμορφώνεται στην ίδια περίοδο στο 170,6% του ΑΕΠ, στα 355,7 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 το έλλειμμα του 2011 αναφέρεται στο 9% και το χρέος στο 165% του ΑΕΠ. Αν και σε απόλυτα νούμερα δεν υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση, σε ποσοστό επί του ΑΕΠ τα μεγέθη του 2011 εμφανίζονται υψηλότερα, λόγω της υψηλότερης των εκτιμήσεων ύφεσης.

Προειδοποιήσεις για Ελλάδα από το Bloomberg
Η Ελλάδα βυθίζεται σε ύφεση παρόμοια με εκείνη που βίωσαν ΗΠΑ και Γερμανία κατά τη δεκαετία του 1930 προειδοποιεί το πρακτορείο Bloomberg.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 18,4% τα τελευταία 3 χρόνια και συμπληρώνει πως η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάνει λόγο για περαιτέρω συρρίκνωση του Ελληνικού ΑΕΠ κατά 4% το 2013. “Είναι η μεγαλύτερη αθροιστική μείωση παραγωγής ανεπτυγμένης Χώρας κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες” αναφέρει το Bloomberg.

Η λιτότητα καταστρέφει τα έσοδα από φορολογία και κατά συνέπεια το προσδοκώμενο αποτέλεσμα” αναφέρει ο Charles Dumas πρόεδρος του Lombard Street Research και συμπληρώνει: “Ωστόσο, η λιτότητα δεν μπορεί να αποφευχθεί γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν δυνατότητα δανεισμού”.


Ο τρίτος υψηλότερος τζίρος φέτος

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας έδωσε το τρίτο μεγαλύτερο τζίρο για το τρέχον έτος, με τους αμέσως μεγαλύτερους να έχουν σημειωθεί στις ½ (168 εκατ.) και 31/5 (168,2 εκατ.). Μάλιστα το 55,5% του συνολικού τζίρου αντιστοιχεί σε μόλις πέντε τίτλους και πιο συγκεκριμένα στους Κύπρου, Εθνική, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Alpha Bank.

Παρά το γεγονός ότι όλοι οι βασικοί δείκτες υποχώρησαν σημαντικά από τα υψηλά ημέρας, η γενικότερη εικόνα που έδωσε η σημερινή συνεδρίαση είναι πως το ανοδικό σενάριο κέρδισε και άλλους πόντους.

Βέβαια, δείκτες και επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλοι πλησιάζουν σημαντικότατες αντιστάσεις, όμως αυτό δεν αποκλείει κάτι, αν η τάση συνεχίσει να είναι αυτοτροφοδοτούμενη.
Έτσι επόμενη αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 940 μονάδες, στον δρόμο προς την ζώνη 1.000 – 1.030.

Για τον FTSE, ιδιαίτερα σημαντική η ζώνη αντίστασης των 350 – 360 μονάδων, ενώ για τον Τραπεζικό δείκτη ιδιαίτερα σκληρή θεωρείται η αντίσταση των 435 μονάδων.

Τα 2,50 ευρώ θεωρούνται κρίσιμη αντίσταση για την Alpha Bank, που ξάφνιασε σήμερα με την δυναμική της.

Η Εθνική δοκίμασε κίνηση υψηλότερα της αντίστασης των 2,45 ευρώ (έφθασε μέχρι τα 2,47) αλλά έκλεισε από κάτω. Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2,45 ευρώ δίνει δικαίωμα κίνησης προς την ζώνη 2,68 – 2,70 ευρώ.

Η Πειραιώς υποχώρησε σημαντικότατα από το υψηλό ημέρας των 0,6780 ευρώ και έκλεισε αμετάβλητη στο χαμηλό ημέρας. Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται μάλλον δύσκολο να υπερκεραστεί η επόμενη ισχυρή αντίσταση στα 0,75 ευρώ.

Οι κυπριακές τράπεζες
Αντίθετα “ακούραστες” δείχνουν οι Κυπριακές Τράπεζες, με την CPB να εντυπωσιάζει και με τον όγκο συναλλαγών, καθώς ξεπέρασε τα 110 εκατ. τεμ.

Προσδοκίες ότι με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης το 2014 το Κυπριακό χρέος θα υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 100% του ΑΕΠ εξέφρασε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, όπως μετέδωσε το Stockwatch. Μιλώντας σε γεύμα του συνδέσμου διεθνών Τραπεζών, ο κ. Δημητριάδης απέρριψε τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για τη βιωσιμότητα του χρέους σε περίπτωση αύξησης του core tier 1 των Κυπριακών Τραπεζών.

Από την άλλη, δεν λείπουν και τα σενάρια. Έτσι, η πρόταση των Κυπριακών Τραπεζών και ειδικά της Κύπρου να πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίησή τους με ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές CoCos 100%, χωρίς αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές ώστε να αποφευχθεί το dilution είναι ένα από τα σενάρια που ενίσχυσε την ψυχολογία των αγοραστών.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Τίποτα το ιδιαίτερο από τις διεθνείς Αγορές, με τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια να επιμένουν στο αρνητικό πρόσημο και την Wall να ξεκινά απόλυτα επιφυλακτικά και με μικτά πρόσημα.

Η Γερμανία θα πρέπει να εγκαταλείψει την αντίστασή της προς την υιοθέτηση της έκδοσης κοινών ομολόγων από τις Χώρες της Ευρωζώνης, καθώς ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης του μπλοκ δεν θα επαρκεί μακροπρόθεσμα, δήλωσε στο Γερμανικό περιοδικό “Wirtschafts Woche” ο επικεφαλής του Ifo, Hans-Werner Sinn.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ομόλογα της Ευρωζώνης δεν αποτελούν μόνιμη λύση, καθώς ο χρόνος θα δείξει ότι οι Χώρες με υψηλό χρέος θα εκμεταλλευτούν το χαμηλότερο κόστος δανεισμού και θα καθυστερήσουν τις μεταρρυθμίσεις, ενώ τάχθηκε υπέρ του “κουρέματος” του Ελληνικού και του Ισπανικού χρέους.

Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η Γερμανική οικονομία θα εμφανίσει στασιμότητα ή ακόμα και συρρίκνωση, το δ’ τρίμηνο, μετά την αξιοσημείωτη αύξηση που εμφάνισε το γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με την Bundesbank, που επανέλαβε τις επικρίσεις της σε ότι αφορά τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, τονίζοντας ότι αντιστοιχούν σε δημοσιονομική πολιτική, ενώ υπογράμμισε ότι η στήριξη της ΕΚΤ στις προβληματικές Χώρες της Ευρωζώνης αυξάνει τον κίνδυνο για όλους τους φορολογούμενους.

H Ευρωζώνη θα επιβιώσει από την τρέχουσα κρίση χρέους, δήλωσε ο Marc Ladreit de Lacharriere, της Fitch, τονίζοντας ωστόσο ότι παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι. "Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατάφερε να χαρίσει κάποιο χρόνο στα Κράτη για να εφαρμόσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τώρα είναι δική τους ευθύνη να δράσουν. Ο χρόνος πιέζει" ανέφερε.

Στις αρχές Νοεμβρίου θα υποβάλει επίσημο αίτημα για τη λήψη πλήρους πακέτου διάσωσης η Ισπανία, επιμένει σε νέα ανάλυσή της η Barclays Capital.

Απ' ότι φαίνεται στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου οι επενδυτές θα έχουν δύο λόγους να αναθαρρήσουν: την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης ύψους 31,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα και την δανειακή σύμβαση της Ηβηρικής Χώρας.

Ο οίκος καταλήγει ότι η καθυστέρηση υποβολής αιτήματος διάσωσης από την Ισπανία θα ασκήσει πιέσεις βραχυπρόθεσμα στο ευρώ για τις επόμενες μέρες.

Επιστροφή στο ΧΑΣτο ταμπλώ των θεωρούμενων Δεικτοβαρών τίτλων, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Πειραιώς, μόνο δύο οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι ΟΤΕ (-0,26%) και Τιτάν (-1,77%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για CPB (+28,89%) και Κύπρου (+16,62%). Κέρδη μεγαλύτερα του 7% για ΟΠΑΠ, Alpha Bank, MIG και του 5% για ΔΕΗ, Εθνική και Eurobank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε στις 894,01 μονάδες με κέρδη 2,58%, ενώ ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 134,4 εκατ. από τα οποία τα 5,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Coca-Cola).

Καλή η τελική εικόνα με 121 ανοδικές μετοχές έναντι 51 πτωτικών και για 24 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 9%.

Στα επιμέρους, αύξησαν συναλλαγές οι Cyclon, Newsphone, Inform Λύκος, Κορδέλλου, σημαντική κινητικότητα σε ΕΧΑΕ και Παρνασσό, συνεχίζει να αναρριχάται με “ανοιχτές” εντολές, εκμεταλλευόμενη και τις αγορές ιδίων η Ρεβόιλ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της Αγοράς στην είδηση σύμφωνα με την οποία η Αεροπορία Αιγαίου και η MIG συμφώνησαν την πώληση του 100% της Olympic Air στην πρώτη.

Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της εγκρίσεώς της από τις Αρχές Ανταγωνισμού, βάσει της οποίας θα προσδιορισθεί και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της. Το τίμημα του 100% της Olympic Air έχει οριστεί σε 72 εκατ ευρώ με τμηματική καταβολή μετρητών. Η συναλλαγή δεν διαφοροποιεί την σημερινή μετοχική βάση της Aegean.

Επίσης εντύπωση προκαλεί η κινητικότητα στην μετοχή και η επιθετικότητα των αγοραστών στον τίτλο της ΑΝΕΚ (που εγκαίρως εντοπίστηκε από την στήλη). Σύμφωνα με τους “παροικούντες” στην Ακτή Μιαούλη αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στον Ακτοπλοϊκό κλάδο και το ταμπλώ λέει ότι η εν λόγω εισηγμένη δεν αποκλείεται να βρεθεί στο επίκεντρο των νέων “ναυμαχιών” (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Παρά το γεγονός ότι η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ πάει όλο και πιο πίσω οι επενδυτές συνεχίζουν τις τοποθετήσεις στο Χ.Α., προσδοκώντας θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά στα νέα μέτρα, τη δόση αλλά και την έκθεση της τρόικας, αναφέρει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Η βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. δείχνει ανοδική, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι ολοένα αυξανόμενο και αποτελεί πλέον πεποίθηση ότι η Ελληνική Αγορά έχει “δει” τα χαμηλά της.

Μάλιστα, αν εκταμιευτεί η δόση, γίνει η ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος και κυρίως αν εξοφληθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου, θα εισρεύσουν σημαντικά κεφάλαια στο Χ.Α.

Αντίθετα, αν το Δημόσιο συνεχίσει στον ρόλο του κακοπληρωτή, θα ενταθεί η ύφεση στην Αγορά και στην πραγματική οικονομία, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/733732/ArticleMarketComment.aspx

No comments: