20.10.12

Αυστρία: Σαφές μήνυμα πίστης στην Ελλάδα έστειλε η ΕΕ

O καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.
Σημαντικό και σαφές μήνυμα πίστης στην Ελλάδα έστειλε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή ολοκλήρωση των εργασιών της εκτιμώντας συγχρόνως πως θα υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου για την Αθήνα εφόσον οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν αποτέλεσμα. Ωστόσο όσον αφορά στο πόσα χρήματα και χρόνος θα χρειαστούν επιπλέον, είπε ότι αναμένεται η έκθεση της τρόικας.
Ο ίδιος εξήρε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής και τον «οδικό χάρτη» για μία κοινή ευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών ως ένα σημαντικό βήμα και επεσήμανε πως σε πολλά κράτη βρίσκονται τράπεζες από άλλες χώρες και ως εκ τούτου υπάρχει μια στενή διασύνδεση ανάμεσα στην Ευρωζώνη και σε χώρες εκτός του ευρώ.
Υπενθυμίζοντας πως η Βρετανία αυτοτοποθετείται «εκτός» και ο πρωθυπουργός της δεν θέλει για τη χώρα του τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης του ευρώ, ο αυστριακός καγκελάριος δήλωσε ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των ιδιαίτερα αλληλέγγυων όταν πρόκειται για τη ρύθμιση των χρηματαγορών, για καταπολέμηση της κερδοσκοπίας ή για φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Ακόμα σημείωσε ότι τα έσοδα από τον προγραμματιζόμενο φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών πρέπει να πηγαίνουν στις επί μέρους χώρες καθώς δεν γίνεται διαφορετικά, αν δεν συμπράξουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Ο ίδιος έχει συνυπολογίσει τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, για τον προϋπολογισμό της Αυστρίας, από την 1η Ιανουαρίου 2014 και δεν θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο να καθυστερήσει πέραν αυτής της ημερομηνίας.
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, επανέλαβε πως δεν βλέπει την αναγκαιότητα ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης ενώ υποστήριξε τη σύγκλιση μιας Συντακτικής Συνέλευσης της ΕΕ για την προετοιμασία αλλαγών της Ευρωπαϊκής Συνθήκης το Δεκέμβριο.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2245894

No comments: