20.10.12

Το παραμύθι του Ρόμνεϊ για νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

Krugman Paul
ΤΟ ΒΗΜΑ- ΤΗΕ ΝEW YORK TIMES

Ο Μιτ Ρόμνεϊ μιλάει πολύ για θέσεις εργασίας. Eχει όμως άραγε ένα σχέδιο για να δημιουργήσει νέες; Μπορείς κάλλιστα να υπεραμυνθείς του ρεκόρ του προέδρου Ομπάμα σχετικά με τις θέσεις εργασίας: η ανάκαμψη μετά από μια σοβαρή οικονομική κρίση είναι πάντα δύσκολη, ειδικά όταν η αντιπολίτευση κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να εμποδίσει κάθε σου πρωτοβουλία.

Και η κατάσταση όντως βελτιώθηκε τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και όποιος υποψήφιος παρουσιάσει ένα σχέδιο που θα βελτιώσει τα πράγματα θα είναι ο πιο ισχυρός ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Νοεμβρίου.

Ομως ο Ρόμνεϊ, όπως φαίνεται, δεν διαθέτει ένα τέτοιο σχέδιο. Απλώς προσποιείται πως έχει. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαφωνώ με την οικονομική του φιλοσοφία, πρέπει να πω ότι η εκστρατεία του Ρόμνεϊ λεει ψέματα δίνοντας αριθμούς που δεν ευσταθούν και ισχυριζόμενος ότι ανεξάρτητες έρευνες υποστηρίζουν τις απόψεις του, χωρίς αυτό να συμβαίνει.

Καταρχήν θα μιλήσω για τον ισχυρισμό του Ρόμνεϊ ότι «γνωρίζει πώς να φτιάξει την οικονομία, επειδή υπήρξε επιτυχημένος επιχειρηματίας». Το επιχείρημα δεν στέκει επειδή οι ικανότητες που απαιτούνται για να «τρέξεις» επιτυχημένα μια επιχείρηση είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες που χρειάζονται για να διευθύνεις μια ολόκληρη οικονομική πολιτική.

Εξάλλου ο ίδιος διαφημίζει συνεχώς τον εαυτό του ως «μικρό επιχειρηματία», κι ας ξεκίνησε την εταιρεία Bain Capital με αρχικό κεφάλαιο 37 εκατ. δολαρίων τα οποία προσέφεραν, μεταξύ άλλων, ευρωπαίοι επενδυτές και ολιγάρχες από την Κεντρική Αμερική που ζούσαν στο Μαϊάμι και οι οικογένειές τους συνεργάζονταν με αποσπάσματα θανάτου στις χώρες τους. Δηλαδή κάθε επιχείρηση που πρωτοδοκιμάζει την τύχη της έχει πρόσβαση σε τέτοια χρηματοδότηση;

Επιστρέφω στο σχέδιο θέσεων εργασίας του Ρόμνεϊ, που έχει πέντε σημεία, χωρίς ποτέ του να γίνεται συγκεκριμένο. Χονδρικά ζητάει επιστροφή στην οικονομική πολιτική του προέδρου Μπους, ήτοι φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πλουσιότερους και λιγότερη προστασία του περιβάλλοντος. Ο Ρόμνεϊ λεει πως το εν λόγω σχέδιο θα δημιουργήσει 12 εκατ. θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Από πού προκύπτει αυτό το νούμερο όμως; Το επιτελείο του λεει ότι προέρχεται από τρεις ανεξάρτητες μελέτες.

Η μία μελέτη λεει πως οι ΗΠΑ θα κερδίσουν δύο εκατ. θέσεις εργασίας αν η Κίνα σταματήσει την παραγωγή προϊόντων «μαϊμού» από διάφορες αμερικανικές μάρκες στα εργοστάσιά της. Βέβαια, για το ζήτημα αυτό καθαυτό ο Ρόμνεϊ δεν έκανε καμία απολύτως πρόταση.

Μια άλλη μελέτη ισχυρίζεται ότι η ανάπτυξη στον ενεργειακό τομέα θα προσέθετε άλλα τρία εκατ. θέσεις εργασίας, μια πρόβλεψη ωστόσο που ισχύει και για την παρούσα πολιτική, δηλαδή είναι κάτι που θα συμβεί ανεξαρτήτως του ποιος θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ - και σίγουρα όχι ως αποτέλεσμα των μέτρων που θα εισάγει ο Ρόμνεϊ.

Η τρίτη μελέτη ερεύνησε την επίδραση που θα έχει το φορολογικό νομοσχέδιο του Ρόμνεϊ και αποφάνθηκε - χωρίς να πείθει - ότι θα αυξήσει τον αριθμό των Αμερικανών που θα θελήσουν να εργαστούν. Πώς γίνεται αυτό την ώρα που εκατομμύρια Αμερικανοί ψάχνουν απεγνωσμένα δουλειά;

Οταν λοιπόν το επιτελείο του Ρόμνεϊ λέει πως οι τρεις αυτές μελέτες υποστηρίζουν το πλάνο του, στην πραγματικότητα ψεύδεται. Αυτό που κάνουν οι οικονομικοί σύμβουλοι του Ρόμνεϊ είναι να εναποθέτουν τις ελπίδες  τους στο παραμύθι της «εμπιστοσύνης», στην πεποίθηση ότι η νίκη του θα δημιουργούσε μια έκρηξη θέσεων εργασίας χωρίς αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

Συνοψίζοντας, το πραγματικό σχέδιο του Ρόμνεϊ είναι να δημιουργήσει μια έκρηξη θέσεων εργασίας διαμέσου της προσωπικής γοητείας του συντηρητικού υποψηφίου. Το επιτελείο του δεν το αναφέρει φυσικά αυτό, γιατί θα ακουγόταν γελοίο. Οπότε το καλύπτει με ισχυρισμούς και έρευνες που δεν ευσταθούν στο ελάχιστο. Δεν υπάρχει κανένα πλάνο για δημιουργία θέσεων εργασίας, μόνο ένα σχέδιο εξαπάτησης του αμερικανικού λαού.

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=480172

No comments: