18.10.12

Ογκώδη συλλαλητήρια κατά των νέων μέτρων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας - θάνατος ενός διαδηλωτή

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στα συλλαλητήρια ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, Εργατικών Κέντρων και ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως την Πάτρα, το Ηράκλειο, τις Σέρρες, τη Ρόδο κλπ.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) οργάνωσαν απεργιακή συγκέντρωση έξω από το ΕΚΘ, που εξελίχθηκε σε πορεία.

Στην ίδια πορεία προστέθηκαν τα μπλοκ της Πρωτοβουλίας Σωματείων και του αντιεξουσιαστικού χώρου που έκαναν προσυγκέντρωση στην Καμάρα. Στην κεφαλή της πορείας ΕΚΘ-ΕΔΟΘ τέθηκαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με τα πληρώματα τους που στη διάρκεια της διαδρομής έβαζαν σε λειτουργία τις σειρήνες.

Όταν έφτασαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης τα ασθενοφόρα περικύκλωσαν το κτήριο. Ένα μέρος των διαδηλωτών πέταξε σακούλες με σκουπίδια έξω από την είσοδο του υπουργείου.

Οι πρόεδροι του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, και της ΕΔΟΘ, Πέτρος Κετικίδης, δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή στην απεργία και στο συλλαλητήριο.

Το ΠΑΜΕ έκανε ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους η οποία κατέληξε στην οδό Τσιμισκή, έξω από τα καταστήματα Notos Galleries, σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε απεργία.

Δύο συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα. Η μία στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης με διοργανωτές το εργατικό κέντρο και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης δημιουργήθηκε ένταση, όταν εργαζόμενοι του δήμου Πατρέων, μόλις είδαν τον δήμαρχο, Γιάννη Δημαρά, άρχισαν να διαμαρτύρονται για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, υποστηρίζοντας πως σκοπός της είναι η ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας.

Έπειτα από λίγη ώρα, προκλήθηκε νέα ένταση, όταν ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Γ. Σουβαλιώτης ανακοίνωσε τη διαδρομή που θα ακολουθούσε η πορεία.

Εργαζόμενοι του δήμου ζήτησαν να πορευτούν έξω από το δημαρχείο της πόλης, με αποτέλεσμα ο κορμός της πορείας να «σπάσει» στη συνέχεια στα δύο.

Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Γεωργίου, όπου μετά τις ομιλίες πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης παρέμειναν κλειστά σχεδόν όλα τα εμπορικά καταστήματα και ακινητοποιημένα τα ταξί. Με απόφαση του συλλόγου εστίασης και αναψυχής, οι ιδιοκτήτες καφετεριών της πόλης πρόσφεραν δωρεάν καφέ καθ΄όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Η Αστυνομία είχε λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας και διμοιρίες των ΜΑΤ ακολουθούσαν το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, που βρισκόταν στο τέλος της πορείας του εργατικού κέντρου. Τελικά η πορεία ολοκληρώθηκε, χωρίς να σημειωθούν απρόοπτα.

Διπλές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου, από τα κατά τόπους εργατικά κέντρα, την ΑΔΕΔΥ, τους εμπορικούς συλλόγους και το ΠΑΜΕ.

Καθολική ήταν και η συμμετοχή των εμπόρων, οι οποίοι έκλεισαν τα καταστήματά τους, και το κέντρο των πόλεων της Πελοποννήσου θύμιζε Κυριακή.

Στην Καλαμάτα οι μηχανικοί απέκλεισαν το πρωί την Τράπεζα της Ελλάδος. Στο Ναύπλιο το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε κατάληψη στον ΟΑΕΔ και μαζί με αγρότες έστησε συμβολικό μπλόκο σε κεντρικό κόμβο της πόλης, ενώ, οι επαγγελματοβιοτέχνες έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο της πόλης, για την υποβάθμισή του.

Στη Σπάρτη οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία τριών βουλευτών, καλώντας τους να μην ψηφίσουν τα μέτρα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης, Αθανάσιος Αρβανίτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή των εμπόρων στην απεργία, παρά το γεγονός, ότι η Πέμπτη, όπως είπε, είναι δύσκολη ημέρα για τους εμπόρους.

Επεσήμανε δε, πως δεν αντέχουν άλλα δυσβάσταχτα μέτρα και χρειάζεται να γίνουν κινήσεις για τόνωση της αγοράς, με πρώτη τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Ο κ. Αρβανίτης υπογράμμισε ότι οι εμπορικές μισθώσεις στην Τρίπολη έχουν μειωθεί σε ποσοστό 30% και είναι αναγκαίο να πέσουν άλλο ένα 10%, ενώ, τόνισε πως μέσα σε διάστημα ενάμιση έτους έβαλε λουκέτο το 30% των καταστημάτων της πόλης, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου.

Βροντερό μήνυμα κατά των νέων εργασιακών μέτρων έστειλαν οι πολίτες στις Σέρρες, καθώς περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι και άνεργοι ανταποκρίθηκαν στην προγραμματισμένη πορεία των σωματείων τους, πλημμυρίζοντας το κέντρο την πόλης των Σερρών.

Στην ειρηνική, δίωρη, πορεία που πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε στη μία το μεσημέρι συμμετείχαν ο Εμπορικός Σύλλογος Σερρών, η ομοσπονδία εμποροβιοτεχνών, δημοτικοί υπάλληλοι, εκπρόσωποι ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ,γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, κοινωνικοί φορείς, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, συμβασιούχοι πυροσβέστες, οδηγοί και ιδιοκτήτες ταξί, περιπτερούχοι, εκπρόσωποι και μέλη της ένωσης εστιατορίων ν. Σερρών και μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σε απεργιακό κλοιό βρέθηκαν και τα Χανιά, με τους εργαζόμενους να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των συνδικάτων και να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αλλά, και στα δύο συλλαλητήρια διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν.

Κεντρικό σύνθημα των κινητοποιήσεων ήταν να μην περάσουν τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα, αίτημα το οποίο εκφράστηκε και με τα ψηφίσματα των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις.

Το πρώτο συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί από το ΠΑΜΕ, στην πλατεία 1866 και ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους των Χανίων.

Ακολούθησε το συλλαλητήριο που οργάνωσαν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Χανίων, στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.

Πραγματοποιήθηκε πορεία, η οποία κατέληξε στην πλατεία δικαστηρίων και τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, έξω από τα οποία εργολήπτες δημοσίων έργων είχαν παρατάξει μηχανήματα έργων.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων παρέδωσε το ψήφισμα της κινητοποίησης στον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη.

Με δύο συγκεντρώσεις έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στην οδό Δημοκρατίας και την πλατεία Ελευθερίας και κατάληψη των γραφείων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο η κινητοποίηση κατά των νέων οικονομικών και φορολογικών μέτρων.

Η πρώτη συγκέντρωση οργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, επιστημονικούς φορείς, επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους και αγρότες και η δεύτερη από το ΠΑΜΕ.

Κλειστά παρέμειναν τα καταστήματα επαγγελματιών και βιοτεχνών, τα εμπορικά καταστήματα από τις 12 έως τις 2 μετά το μεσημέρι, ενώ δεν κυκλοφορούν ταξί και αστικά λεωφορεία.

Μετά τις ομιλίες, πραγματοποιήθηκαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με αντιμνημονιακά και αντικυβερνητικά συνθήματα και με επικεφαλής τρακτέρ και ασθενοφόρα, οι διαμαρτυρόμενοι κατέληξαν έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, τα οποία στη συνέχεια κατέλαβαν, ενώ, έκαψαν μία σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ συνδικαλιστών για το θέμα της κατάληψης. Τελικά επιδόθηκε ψήφισμα στον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργο Δεικτάκη, ο οποίος όταν δήλωσε ότι συντάσσεται με τα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων, ορισμένοι τον κάλεσαν να παραιτηθεί.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας χαρακτηρίζεται από τους οργανωτές της «ως μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο Ηράκλειο με δυναμική συμμετοχή, αφού ο κόσμος δεν αντέχει άλλα μέτρα», ενώ, συνεχίζεται η κατάληψη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.


Με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζόμενων πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα της Σάμου.
Η προσυγκέντρωση όλων των απεργών έγινε στο Εργατικό Κέντρο και από εκεί πραγματοποιήθηκε πορεία προς το λιμάνι. Στην πορεία συμμετείχαν με πανό το Εργατικό Κέντρο, το ΠΑΜΕ, η ΕΛΜΕ, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου, ο σύλλογος των εργαζόμενων στον δήμο, ο σύλλογος των ξενοδοχοϋπαλλήλων και επισιτιστικών επαγγελμάτων, η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών, η ΟΓΕ και η Λαϊκή επιτροπή Σάμου, με κυρίαρχο σύνθημα «όχι στα νέα αντιλαϊκά μέτρα».
Χαιρετισμό απεύθυναν εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, των φοιτητών, του συλλόγου ξενοδοχοϋπαλλήλων, του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών, του εμπορικού συλλόγου, της ΠΑΣΥ και των εργαζόμενων στο δήμο, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε η Βάσω Βρινιώτη από το Εργατικό Κέντρο Σάμου και τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231218148

Ο θάνατος ενός 65χρονου διαδηλωτή σημάδεψε το ογκώδες συλλαλητήριο κατά των προωθούμενων μέτρων που διοργανώθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα. Ο άνδρας αισθάνθηκε δυσφορία και λιποθύμησε. Κατόπιν διακομίσθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Αναμένεται ιατροδικαστική εξέταση (νεκροτομή) για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του. Επεισόδια σημειώθηκαν πέριξ της πλατείας Συντάγματος, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε περιορισμένη χρήση χημικών όταν ομάδα αγνώστων εκτόξευσε εναντίον τους μολότοφ.

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4761074

No comments: