10.10.12

δηλώσεις Νταβούτογλου

Διευκρινίσεις μετά το θέμα που δημιουργήθηκε από την απόδοση των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής έσπευσε να δώσει το Γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου.
Αφορμή στάθηκε η απόδοση της δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος σύμφωνα με την οποία μίλησε για «ελεύθερο Αιγαίο» (το λάθος αποδίδεται στο μεταφραστή-διερμηνέα που ήταν παρών στη συνάντηση). «Εμείς επιθυμούμε το Αιγαίο, ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας, να είναι πάντοτε ελεύθερο», ήταν η αρχική μετάφρασή της, ωστόσο λίγο αργότερα από το γραφείο του προέδρου της Βουλής δόθηκε η ακριβής δήλωση του κ. Νταβούτογλου.
Συγκεκριμένα, στη συνάντηση ο κ. Μεϊμαράκης προσέφερε τον κ. Νταβούτογλου ένα αναμνηστικό δώρο που, όπως είπε, απεικονίζει «ένα καράβι που μπορεί να κινείται με ελευθερία στο Αιγαίο μας».
«Σας ευχαριστώ και για το δώρο σας που έχει συμβολικό νόημα», απάντησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. «Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως μία θάλασσα ειρήνης και φιλίας, να είναι ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία», ήταν η ακριβής δήλωσή του.
Ύστερα από όσα αποδόθηκαν στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, δόθηκε στο ΥΠΕΞ και η ηχογραφημένη συνομιλία των κ.κ. Νταβούτογλου και Μεϊμαράκη, προκειμένου να γίνει ακριβής μετάφραση.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2243269

No comments: