3.10.12

Επεισόδια στο Ιράν λόγω της ραγδαίας υποτίμησης του εθνικού νομίσματος

Διαδηλώσεις, αντικυβερνητική οργή και αναταραχή στην Τεχεράνη έφερε η νέα κατακόρυφη πτώση της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος, μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι η οικονομία της χώρας είναι σε κλοιό λόγω των κυρώσεων εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος.

Αναφορές μιλούν για εκατοντάδες διαδηλωτές που έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και κάδους και για την παρέμβαση της αστυνομίας που έκανε χρήση δακρυγόνων. Έγιναν ακόμη πολλές συλλήψεις διαδηλωτών.

Έγιναν ακόμη πολλές συλλήψεις διαδηλωτών.

Κάποιοι πωλητές στην κεντρική αγορά έκλεισαν τα καταστήματά τους σε ένδειξη συμπαράστασης με το BBC να προσθέτει ότι είναι οργισμένοι με την κυβέρνηση γιατί η αστάθεια στις τιμές δυσχεραίνει κατά πολύ την το εμπόριο.

Παράλληλα η κυβέρνηση προσπαθεί να συλλάβει ιδιοκτήτες παράνομων ανταλλακτηρίων συναλλάγματος τα οποία κάνουν θραύση καθώς οι Ιρανοί προσπαθούν να αγοράσουν ξένα σκληρά νομίσματα, πράγμα που φυσικά σπρώχνει πιο χαμηλά τις τιμές του ριάλ.

Οι καταστηματάρχες στην αγορά ήταν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της ισλαμικής επανάστασης το 1979 και στενός σύμμαχος έκτοτε.

Μέσα σε μια εβδομάδα το νόμισμα έχει χάσει το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Στις αρχές της εβδομάδας στην αγορά συναλλασσόταν για 37.500 ανά δολάριο έναντι 24.600 λίγες ημέρες αργότερα.
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, είχε σπεύσει πάντως να κατηγορήσει τη Δύση για την πτώση του ριάλ, μιλώντας για οικονομικό πόλεμο.

Σε κάθε περίπτωση, μετά από δύο και πλέον χρόνια κατά τα οποία ο κλοιός των κυρώσεων σφίγγει όλο και περισσότερο, η οικονομία του Ιράν βρίσκεται σε όλο και πιο δύσκολη θέση.

Με πολύ λιγότερους αγοραστές για το βασικό εξαγωγικό της προϊόν, το πετρέλαιο, καθώς ως γνωστόν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εφαρμόζουν εμπάργκο εισαγωγών, αλλά και με αποκλεισμό της πρόσβασης της Κεντρικής Τράπεζας από συναλλαγές, το Ιράν βρίσκεται αν μη  τι άλλο οικονομικά παγιδευμένο.

http://news.in.gr/world/article/?aid=1231215912

No comments: