21.10.12

Τα επτά κρίσιμα βήματα μέχρι την εκταμίευση της επόμενης δόσης

Με την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά από τις Βρυξέλλες ξεκινάει ο αγώνας δρόμου για τη κυβέρνηση προκειμένου να ψηφιστούν τα μέτρα ώστε να λάβουμε τη δόση των 31 δισ. ευρώ.
Στη διάθεση του ο πρωθυπουργός έχει μόλις 16 εργάσιμες ημέρες μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου.
Μέχρι να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο θα πρέπει πρώτα να γίνουν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μια σειρά από κινήσεις.
Σύμφωνα με την Real News, αυτά είναι τα εξής:
1ο Βήμα: Η τελική συμφωνία με την τρόικα
Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικας με στόχο να οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ. Οι συνομιλίες, όπως έχουν παραδεχθεί και οι δύο πλευρές, βρίσκονται σε καλό δρόμο και το πιο σοβαρό αγκάθι είναι οι αλλαγές στα εργασιακά.
2ο Βήμα: Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης
Την ώρα που η τρόικα θα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση ο Γιάννης Στουρνάρας, στις 25 Οκτωβρίου, θα ενημερώσει τους ομολόγους του από την ευρωζώνη για τις εξελίξεις γύρω από την οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων.
3ο Βήμα: Η ψήφιση των μέτρων
Με την οριστικοποίηση του πακέτου θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, το οποίο θα περιλαμβάνει και τα σκληρά μέτρα. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα ψηφιστεί σε ένα άρθρο.
4ο Βήμα: Αλλαγή του προσχεδίου του προϋπολογισμού
Το οικονομικό επιτελείο από τη στιγμή που θα έχει στην διάθεση του το τελικό σχέδιο των μέτρων θα πρέπει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να προσθέσει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τις αλλαγές που φέρνει η συμφωνία με την τρόικα.
5ο Βήμα: Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων
Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες ανήκουν στις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας (prior actions) αλλά δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο των περικοπών. Ο κατάλογος των διαρθρωτικών αλλαγών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις αποκρατικοποιήσεις, το κλείσιμο οργανισμών και φορέων του Δημοσίου και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
6ο Βήμα: Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας
Όλο αυτό το διάστημα που είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο οι επικεφαλής της τρόικας γράφουν κομμάτι – κομμάτι την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Η έκθεση είναι το κλειδί για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ.
7ο Βήμα: Η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup
Στο Λουξεμβούργο στις 12 Νοεμβρίου κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Με την έκθεση της τρόικας ανά χείρας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της δόσης και την επιμήκυνση για την αποπληρωμή του χρέους.
Τα χρονικά περιθώρια για την εκταμίευση της δόσης έχουν στενέψει δραματικά μετά τις διαφωνίες στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Μάλιστα από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με δραματικούς τόνους στο θέμα και υπογράμμισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου επαρκούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου.

http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/oikonomiki_krisi/ta_epta_krisima_vhmata_mexri_thn_ektamieysh_ths_epomenhs_doshs.1976540.html

No comments: