21.10.12

Είναι "τοτέμ" οι τριετίες, μη τις αγγίζετε...

Τη... θεία αγανάκτηση την οποία προκαλεί, σύμφωνα με τους Ινδιάνους, η παράβαση προς όλη την κοινότητα του... ιερού τοτέμ - των τριετιών, για τα εργασιακά στη χώρα μας - έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτσης στις διαδοχικές συναντήσεις - θρίλερ έως αργά το βράδυ που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας την Τρίτη, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το «σφράγισμα» της συμφωνίας για τα 31,5 δισ. ευρώ.
«Μην το βλέπετε έτσι, οι τριετίες -οι οποίες είναι και 'παγωμένες'- έχουν έναν ιερό κοινωνικό, πολιτικό και εργασιακό συμβολισμό... το εργασιακό μπορεί να φέρει μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις και τότε...», ήταν η απάντηση που έδινε ο Ι. Βρούτσης (υπονοώντας τον κίνδυνο ενίσχυσης των άκρων και της πολιτικής... αποσταθεροποίησης) απέναντι στην επιμονή, κυρίως των Π. Τόμσεν και Μπ. Τράα του ΔΝΤ, να καταργηθούν σταδιακά έως τον Απρίλιο του 2015 τα επιδόματα πολυετίας και γάμου που συνοδεύουν τον κατώτατο μισθό.
Στον αέρα
«Θα τιναχθεί στον αέρα μια συμφωνία περικοπών για τα... 58 ευρώ που είναι στην πρώτη μισθολογική κλίμακα και μάλιστα είναι 'παγωμένα;'», ρώτησε ο υπουργός, αντιτείνοντας ότι το Μνημόνιο που έχει ψηφιστεί και ισχύει για όλες τις συλλογικές συμβάσεις, δεν δίνει ωριμάσεις σε κανέναν εργαζόμενο μέχρι να μειωθεί η ανεργία στο 10%... «Κύριε υπουργέ, ζητάτε να πάρετε πίσω ένα νόμο που έχετε ψηφίσει», απάντησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας παρουσιάζοντας τη ρύθμιση η οποία προβλέπει «την αντικατάσταση του ύψους των μισθών της ΕΓΣΣΕ με ένα ελάχιστο μισθό νομοθετημένο από το κράτος»...
Η διάσταση προκάλεσε τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για να ενημερωθεί η Κρ. Λαγκάρντ, όμως η νέα συνάντηση που έγινε το μεσημέρι λίγο πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση των αρχηγών της τρικομματικής κυβέρνησης ήταν και αυτή άκαρπη. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου όπου κλήθηκαν για ενημέρωση τόσο ο υπουργός Εργασίας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας.
Ο κίνδυνος της εμπλοκής σε μια σχεδόν ολοκληρωμένη (και ούτως ή άλλως «βαριά» από την άποψη των ζητούμενων νέων θυσιών) συμφωνία και οι έντονες αντιδράσεις των αρχηγών των κομμάτων έδρασαν καταλυτικά. Κάποια από τα μέλη της αντιπροσωπίας της τρόικας που παρέμειναν στο υπουργείο Οικονομικών αναμένοντας τη συνέχιση των διαβουλεύσεων, είδαν από τηλεοράσεως με εμφανή αμηχανία τις δηλώσεις των κ. Ευάγγ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη. Και ζήτησαν και τη μετάφραση που ήρθε να... επιβεβαιώσει όσα νωρίτερα τους έλεγε ο υπουργός και δεν πίστευαν.
Ο συμβιβασμός
Αμεση ήταν, ωστόσο, η παρέμβαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, ο οποίος έδωσε την εντολή να συνεχιστούν, ακόμη και μέσω e - mails, οι διαβουλεύσεις. Οι επικεφαλής της τρόικας επανήλθαν πιο διαλλακτικοί στη τελευταία συνάντηση που είχαν πρώτα με τον Ι. Στουρνάρα και στη συνέχεια με τον Ι. Βρούτση. Η διατήρηση των «παγωμένων» τριετιών στον κατώτατο μισθό της ΕΓΣΣΕ «όσο διαρκεί το πρόγραμμα» παρέμεινε στο τραπέζι. Τα ανταλλάγματα (και προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, όπως επισημάνθηκε) είναι η μείωση των αποζημιώσεων στις απροειδοποίητες απολύσεις ιδιαίτερα για τους υψηλόμισθους και η μείωση του χρόνου προειδοποίησης που οδηγεί στην καταβολή μειωμένων κατά 50% αποζημιώσεων σε όλους του εργαζομένους. Θα «χαθεί», ακόμη, το επίδομα γάμου, ενώ συμβιβαστική λύση ελπίζεται να δοθεί για την εφαρμογή των ελαστικών ωραρίων με επιχειρησιακές συμβάσεις (αντί των ατομικών συμφωνιών που θα ήθελε η τρόικα).
  • «Μην το βλέπετε έτσι, οι τριετίες -οι οποίες είναι και 'παγωμένες'- έχουν έναν ιερό κοινωνικό, πολιτικό και εργασιακό συμβολισμό... το εργασιακό μπορεί να φέρει μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις και τότε...»
Το σχέδιο για τη μείωση των αποζημιώσεων
Οι αλλαγές για τις αποζημιώσεις με βάση το σχέδιο που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση είναι τρεις:
1 Μειώνεται ο χρόνος προειδοποίησης του εργαζομένου σε ένα έως τρεις μήνες, αντί ένα έως έξι μήνες που ισχύει σήμερα. Με τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης, διευκολύνεται η καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης με βάση το ν. Λοβέρδου. Για παράδειγμα εργαζόμενος με 15 χρόνια υπηρεσίας που χωρίς προειδοποίηση θα εισέπραττε 11 μισθούς (αφού η προειδοποίηση των πέντε μηνών ήταν πρακτικά αδύνατη) θα προειδοποιείται το πολύ στους δύο μήνες και θα λαμβάνει 5,5 μηνιάτικα (όσα θα ελάμβανε αν είχε προειδοποιηθεί 5 μήνες νωρίτερα).
2 Επιβάλλεται ανώτατο όριο στα 12 μηνιάτικα (που αντιστοιχούν στα 16 έτη προϋπηρεσίας) για την απροειδοποίητη αποζημίωση για όσους αλλάζουν εργοδότη.
3 Προβλέπεται «έξτρα» αποζημίωση, αλλά, με πλαφόν για τους απολυόμενους εργαζόμενους που ήδη απασχολούνται και έχουν πάνω από 16 έτη προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη (παραμένουν, στο εξής, σε όσα έτη έχουν έως και φέτος). Το πλαφόν υπολογισμού της «έξτρα» αποζημίωσης για τα επιπλέον έτη (από το 17ο και πάνω και με οροφή τους 24 μισθούς για 28 έτη) θα είναι, με βάση το επικρατέστερο σενάριο, τα 2.000 ευρώ. Εναλλακτικά το υπουργείο πρότεινε να ισχύσουν ως πλαφόν τα 2.500 ευρώ και τα 3.000 ευρώ αντί της καταβολής μιας αναλογίας ποσού έως 6 μηνιαίους κατώτατους (6Χ586, δηλ. 3.516 ευρώ) που ζήτησε η τρόικα για όσους έχουν 28 έτη και πάνω.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112938184

________________________________________________

ναι ναι ναι
ΛΥΓΙΣΕ η τρόικα!

No comments: